A különböző edzésmódszerek közül az egyik legismertebb az aerob edzés. Számos módszerrel meg lehet szabadulni a felesleges kilóktól, valamint egészségesebbé tenni szervezetünket egy kis testmozgással. Ám érdemes utánanézni, hogy pontosan mit is jelentenek a különböző edzésformák, valamint ezek közül melyek a legmegfelelőbbek számunkra, pl. a testalkatunktól függően. Egy jól kidolgozott edzéstervben szerepel mind aerob, mind pedig erősítő mozgás.

Aerob edzés

Aerob edzés

Az aerob edzés lényege, hogy nagy mennyiségű oxigén előállításával történik a mozgáshoz szükséges energia előállítása. A szervezet az izmok számára szükséges energiát az energiatartalékokból (zsírok valamint szénhidrátok) égeti el, oxigén segítségével. A viszonylag csekély erőfeszítést igénylő mozgásformák során aerob folyamat zajlik le.

Az aerob edzés előnye, hogy növeli a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát, ezáltal fejleszti az állóképességet és növeli a kitartást, emellett pedig az erősítő edzések hatékonyságához is hozzájárul.

Az aerob edzés fajtái

  • Alacsony intenzitású aerob edzés: szervezetünk az energiát a zsírsejtek elégetéséből nyeri, nem pedig az izmok glikogénjéből. Így az alacsony intenzitású aerob edzéshez ennek megfelelően nem olyan sok energiára van szükség, tehát kis megterheléssel jár – ez a legnagyobb előnye ennek a mozgásformának. Hátránya viszont, hogy időigényes: minimum 45 perc a javasolt időtartam. A lassú biciklizés, kocogás vagy úszás mind az alacsony intenzitású aerob edzés kategóriájába tartoznak.
  • Magas intenzitású aerob edzés: nagy mennyiségű energiát éget el, viszont nem a zsírsejtekből, hanem az izomszövetek glikogénjéből – ennek lényege, hogy az anyagcsere felgyorsul az edzés alatt. Ez a mozgásforma nagyon intenzív, és keményebb erőfeszítést jelent, mint az alacsony intenzitású aerob edzés. Javasolt időtartama 30-40 perc, tehát gyorsan elvégezhető. Ebbe a kategóriába tartozik például a sprintfutás, a szobabiciklizés vagy a kick-box.
  • Általánosságban elmondhatjuk az aerob edzésről, hogy mind az alacsony, mind a magas intenzitású fajtája főként rövid távú zsírégetést jelent. Ezért érdemes kombinálni a másik edzés fajtával, az erősítő edzéssel, valamint egészséges, jól kialakított étrenddel.
  • Aerob edzés otthon >>>

Tudd meg milyen sport, milyen edzés a legjobb számodra!

 

Az aerob edzés testalkatok szerint

Minden testalkat típusnak más és más arányú és intenzitású edzés ajánlott a megfelelő testsúly és egészséges szervezet eléréséhez. Testünk felépítése, így teherbíró képességünk is eltérő, ezért fontos a pontosan összeállított és lehetőség szerint személyre szabott edzésterv. Az aerob edzés mértéke és szükségessége a különböző testalkatok szerint:

  • Aerob edzés mezomorf testalkatúak számára: az ebbe a testalkat típusba tartozók számára a legmegfelelőbb az olyan átfogó edzésprogram kialakítása, amelyben a mozgásformák intenzitása változik. Erre a legegyszerűbb módszer a mozgás típusok váltogatása: legyen az edzésben izomnyújtás, kardio és erősítés is. Számukra a jó állóképességet és intenzív erőkifejtést igénylő sportok a kiválóak, például a különböző harcművészetek, sprintfutás vagy torna.
  • Aerob edzés ektomorf testalkatúak számára: vékony testalkatuk és gyors anyagcseréjük miatt az állóképességet igénylő és fejlesztő sportok a legalkalmasabbak számukra. Ilyen a hosszútávfutás, úszás, biciklizés vagy a labdasportok, például foci, röplabda vagy kosárlabda. Emellett érdemes erősítő edzésekkel kombinálni az aerob edzést, hiszen így az izomerő is növekszik.
  • Aerob edzés endomorf testalkatúak számára: az ebbe a csoportba tartozóknak célszerű erősportokat választaniuk, hiszen testük a sok zsír cipelésétől nagyon erős. Azok a sportok ajánlottak számukra, amelyeknél előnyükre válhat testalkatuk, mint például egyes küzdősportok (birkózás), súlyemelés, vagy a vízi sportok (vízilabda). Célravezető számukra az erősítő edzés is, amely legyen alacsony intenzitású, de hosszabb időtartamú – így az erősítő és aerob mozgás kombinációjával sikeresen meg tudnak szabadulni a felesleges zsírtól.

A különböző testalkatokról, illetve a saját testalkat egyszerű megállapításáról a fenti linkekre kattintva további sok hasznos információ található.

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!