Tapasztalatunk szerint a sportolással kapcsolatba kerülő emberek nagyjából két táborra oszlanak: azokra, akik tudnak (és szeretnek) otthon edzeni és azokra, akik képtelenek rá, éppen ezért nem szeretik. Pedig az otthoni edzés rengeteg előnnyel jár, igaz, vannak hátrányai is és azt sem tagadhatjuk le, hogy veszélyei is akadnak. Ezeket járjuk körbe ebben a cikkben.

Ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket és a jó közérzetünket, naponta legkevesebb fél órát kell mozogni. Nyilván ha ennél többet szeretnénk (például célunk a fogyás vagy alakunk formásabbá tétele), akkor még több időre van szükségünk.

Tekintsük át az előnyeit

Az otthoni edzés számos előnnyel kecsegtet, hiszen olcsó, bármikor könnyedén elérhető mozgásforma. Nemcsak a konditerembérlet árát spóroljuk meg, hanem az utazási költséget, valamint időt is nyerhetünk, amit ugye sokszor megint csak pénzben mérnek. Persze az otthoni edzésbe is be kell fektetni, de ha ügyesek és találékonyak vagyunk, ezt minimális ráfordítással megúszhatjuk.

Vegyük tehát sorra az előnyöket!

Kényelmes

Sokaknak fontos és motiváló, hogy nem kell összepakolni, elmenni az edzőterembe, ott átöltözni, majd ugyanezt edzés után végigcsinálni visszafelé.

Otthoni edzés kellékek

Ha már edzőterem, otthon erre nem kell költeni, ráadásul számtalan olyan edzésmódszer van, amihez semmilyen eszközre nincs szükség, mégis jó hatásfokkal működik.

Nem időhöz kötött

Mivel nem kell elmenni otthonról, ezért sokkal rugalmasabban végezhető. Ha az embernek van egy kis szabadideje, akár félóra-egy óra, máris belevághat.

Időtakarékos

Ha már az előbb az időről volt szó, emeljük ki külön is az otthoni edzés egyik nagy előnyét: nem kell hozzá elmenni otthonról, amivel megspóroljuk az utazás, a gépekre várakozás idejét.

Nem kell alkalmazkodni

Egy edzőteremben előfordul, hogy várni kell a gépekre, otthon ezzel nincs probléma: akkor és azt a gyakorlatot végezzük, amikor és amelyiket akarjuk, ráadásul a saját tempónkban.

Komfortzónán belül maradunk

Különösen azok esetében érdekes ez, akik valamiért nem szívesen mozognak társaságban. Akár azért, mert túlsúlyosak, vagy egyszerűen csak szégyenlősek. Ilyen értelemben nem kell kimozdulni a komfortzónából.

Az  előnyök tőszavakban:

 • kényelmes
 • olcsó
 • nem időhöz kötött
 • időtakarékos
 • nem kell alkalmazkodni
 • komfortzónán belül maradunk

otthoni edzés

Hátrányok

Az otthoni testedzésnek természetesen nem csak előnyei, de hátrányai is vannak, méghozzá nem kevés, és ezekre érdemes nagyon figyelni, ellenkező esetben akár egészen komoly károkat okozhatunk saját magunknak.

Következzenek tehát a hátrányok!

Rendszeresség tartása

Nem kell különösebben részletezni, a legtöbb embernek kifejezetten nehézséget okozhat az, hogy rendszeresen rávegye magát az edzésre, sokszor „közbejöhet valami”, amire hivatkozva aztán felmenthetjük magunkat az edzés alól.

Ezen segíthet, ha egy applikációban (annyi van belőle, mint égen a csillag) vagy simán egy füzetben vezetjük, mikor mennyit edzettünk, így látni fogjuk, ha kezdjük elveszíteni a motivációt. A motiváltságot erősítheti a változatosság is, legyen szó edzéstípusokról, az edzések hosszáról vagy egy-egy új eszköz beszerzéséről.

Motiváció hiánya

Az otthoni edzés során jellemzően egyedül vagyunk, nincs, aki vagy ami motiváljon: sem egy edző, sem egy olyan közösség, aki vagy ami átlendíthet a holtpontokon. Ezen a helyzeten segíthetnek a különböző applikációk, de őszintén szólva az emberi motiválást ezek nem feltétlenül helyettesítik.

Részben idetartozik az idő hiánya is, hiszen otthon könnyebben elvonja valami más a figyelmünket, míg egy edzőteremben aligha fognak telefonon zaklatni két gyakorlat elvégzése között. Arról nem beszélve, hogy ha nem vagyunk elég motiváltak, könnyen ráfoghatjuk valamilyen éppen felmerülő, megoldandó helyzetre az edzés kihagyását.

Eszközhiány

Még a legkevésbé jól felszerelt edzőteremben is sok gép van, ami az otthoni edzés során nyilván nem áll a rendelkezésünkre. A hátrányból azonban előnyt lehet kovácsolni, például saját súllyal végezhető edzéstervekkel, gyakorlatokkal és azért a viszonylag jó, de olcsó eszközök is sokak számára elérhetők (azért vásárlás előtt tájékozódjunk a minőség felől).

Hibás edzésmódszerek

A legkomolyabb egészségügyi veszélyt az jelenti, ha rosszul hajtjuk végre a gyakorlatokat. Ha szerencsénk van, akkor ez csak annyit jelent, hogy nem fejlődünk megfelelően, rosszabb esetben akár károsíthatjuk is az egészségünket az otthoni edzéssel, megsérülhetünk, legyen szó húzódásról vagy akár ízületi problémákról.

Nagyon fontos tehát, hogy megbízható forrásból válasszuk ki az edzésprogramot, a gyakorlatokat pedig szabályosan végezzük el. A legszerencsésebb az, ha a gyakorlatok magabiztos elsajátításáig igénybe vesszük szakember segítségét.

Az otthoni edzés hátrányai tőszavakban:

 • rendszeresség tartása
 • motiváció hiánya
 • eszközhiány
 • hibás edzésmódszerek

Az otthoni edzés veszélyei

Noha az előbb már érintettük, érdemes kicsit részletesebben is kitérni a veszélyekre, hiszen ilyenkor nincsen mellettünk szakember, aki korrigálná a hibás mozdulatokat és segítene megelőzni veszélyes helyzeteket.

Sérülésveszély

Ebből fakadóan a legnagyobb problémát kétségtelenül a sérülésveszély jelenti. Már azzal veszélynek tehetjük ki magunkat, ha nem melegítünk be rendesen, nem nyújtunk – márpedig erre sokan hajlamosak (további info itt). Ha szerencsénk van, akkor ennek nem lesz komolyabb következménye, de egy-egy húzódás, szakadás könnyen összejöhet.

Nem lehet tehát eleget ismételni, hogy ha nem vagyunk biztosak a mozdulataink helyességében, kérjük szakember segítségét, különösen, ha összetettebb gyakorlatokról van szó.

Túlterhelés

A rendszeres sportolást nehéz elkezdeni, de legalább ennyi veszélyt rejteget, ha egy idő után nem tudjuk keretek között tartani az elvégzett edzés mennyiségét, márpedig ez gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. Nagyon könnyen rá lehet kattanni például a futásra, de egyáltalán nem biztos, hogy heti 50-60 km lefutásával nem terheljük túl az ízületeinket, izmainkat.

Apropó, ízület, érdemes rájuk nagyon vigyázni, hiszen mindenképpen fokozott igénybevételnek vannak kitéve még akkor is, ha minden gyakorlatot helyesen végzünk, pláne akkor, ha esetleg rosszul csinálunk valamit. Egy ízületi sérülés nagyon nehezen gyógyul és nagyon meg tudja keseríteni az életünket.

Baleset

Balesetek még a legjobban felszerelt edzőtermekben is előfordulnak, otthon is elrepülhet a súlyzó vagy a kettlebell. Mindenképpen úgy válasszuk tehát ki az edzés helyszínét, hogy azzal ne veszélyeztessük se a saját, se mások testi épségét, nem beszélve a berendezésről.

A veszélyek tőszavakban:

 • sérülésveszély
 • túlterhelés
 • baleset

Az otthoni edzés tehát kifejezetten hasznos lehet, sokaknak bejön, mi is előszeretettel végezzük és nagy hívei vagyunk, ugyanakkor mint minden edzés esetében, otthon is fel kell mérni az előnyök mellett a hátrányokat egyaránt és ez alapján dönteni.