Az edzés és táplálkozás hatalmas szereppel bír az érelmeszesedés megelőzésében

Keményíts be egy jó étrend összeállításával, vedd fel a harcot ezzel a betegséggel szemben. Növeld az érfal stabilitását, -hiszen a koleszterin a sérült érfalra rakódik le- és így előzd meg az érelmeszesedés kialakulását. Persze, figyelj a koleszterinszintedre is. Megmutatjuk, hogyan tudod ötvözni az edzés és táplálkozás jótékony hatását úgy, hogy az ereidnek is jól legyen dolga.

edzés és táplálkozás

Ami a táplálkozást illeti – A megfelelő étrend összeállítása

Az étrend összeállítása kiugróan fontos, ha el akarod kerülni az érelmeszesedés állapotát. Elárulunk egy ‘titkot’: az érelmeszesedést okozó érsérülések jelentős részben a sav-bázis egyensúly felborulásának, azaz a szervezet elsavasodásának a következményei. Persze, többek között az erek napi tágulási-összehúzódási munkája, és az idősebb életkor is kockázati tényező, de most maradjunk a táplálkozásnál. Neked milyen állapotban vannak az ereid? Vizsgáltasd ki magad!

Az ér fala a sejtek közötti kötőszöveti rostoktól stabil. Ezek fehérjékből építkeznek, építőkövei az aminosavak. Az aminosavak 30%-a esszenciális lizinből és fél-esszenciális prolinból áll, amik egymással drótkötél háló szerűen összekapcsolódnak. A hálók hidroxi(OH)-hidakkal kapcsolódnak össze, amikhez viszont C-vitamin szükséges.

  • A lizint táplálkozás útján tudod pótolni, ha például halat, húst, hüvelyeseket, tejterméket fogyasztasz. Minimális beviteli szintje 500 mg/nap.
  • A prolint ugyan előállítja a szervezet, de kívülről is van mód a pótlására.
  • A C-vitamin fogyasztása szintén nagyon lényeges, minimum 250 mg/nap legyen a dózisod 30 év felett.
  • A koleszterin kiürülésében segítenek a probiotikumok. A B3 vitamin csökkenti a máj koleszterintermelését, a Q10 pedig meggátolja az LDL koleszterin oxidációját.
  • Az érsérülések esélye a lúgosító étrend követésével is elősegíthető.
  • Kövesd az egészséges táplálkozás alapelveit, szokj le a dohányzásról, és tartsd rendben a vérnyomásod!

A vérzsírok aránya a fentiek követésével általában helyreáll, hiszen ezek felborulása volt a magas vérzsír arány oka. Ha mégsem jön rendbe a szintje, foglalkozni kell vele.

Ejtsünk néhány szót a testmozgás szükségességéről is!

Az ember rendszeres mozgásra van teremtve. A mozgás megelőzi a meszes plakkok érfalon történő megrekedését, de, ha már kialakultak ezek a plakkok, az elzáródást akadályozza meg.

Mivel a sportos órák nyomában felgyorsul a véráramlás, csökken a szabadgyökök kialakulásának esélye, ezáltal a mozgás védi az erek rugalmasságát, így az erek meszesedését is meggátolja.

Legyen hát szívügyed a gyakori sport, és a túlsúly leadása aerob edzésekkel!