Az ektomorf testalkatúak (leptomorf = nyúlánk) alapvetően vékonyak, végtagjaik hosszúak, medencéjük keskeny. Kevesebb zsír van a testükön, mint mezomorf és endomorf társaiknak, hiszen anyagcseréjük gyorsabb, így testük kevesebb zsírt raktároz el. Ez egyben az ektomorf (lásd még: ectomorph) testalkat hátránya is: nem csak nehezen híznak, de nehezen is izmosodnak.

Ektomorf testalkat

Ektomorf testalkat

Sok nő féltékeny ektomorf testalkattal rendelkező társaira, hiszen az ektomorf a tipikus modell alkat. Emellett az ide tartozók annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, hízás nélkül. Jellemzőik: kis váll, lapos mell, törékeny csontozat. Ezzel szemben a férfiak körében már nem örvend ekkora népszerűségnek ez a testalkat, hiszen az ektomorf testalkatúak nehezen és kevésbé látványosan izmosodnak, vékonyak és nem annyira férfiasak, mint a másik két típusba tartozó társaik.

Hogyan tudhatom meg pontosan, milyen a testalkatom?

Ektomorf testalkat és a testmozgás

Az ektomorf alkatúaknak is szükségük van rendszeres testmozgásra annak ellenére, hogy nem jellemző rájuk a felesleges testzsír. A testalkatuknak megfelelően kialakított edzés sokat javíthat állóképességükön, közérzetükön, és erőnlétükön.

Ektomorf edzésterv követése kifejezetten fontos a vékony nőknek, és a férfiaknak is. Ajánlatos az erősítő edzést kombinálni az állóképességet javító mozgásformákkal, mint például röplabda, kosárlabda, vagy futás, emellett pedig érdemes súlyokkal is edzeni, mert ez a leghatásosabb módja az izomerő növelésének. Mivel ezek az emberek gyorsan elfáradnak, ezért ajánlott fokozatosan nehezíteni az edzés intenzitásán, és betartani a rendszeres pihenőket. További információ a testalkat típusokról a linkre kattintva olvasható.

Szomatotipizálás

Amennyiben valaki az antropometriai mérések során kapott szomatotipizálási, vagyis testalkat meghatározási módszerek számításai alapján a leptomorf típusba tartozik, akkor ez azt jelenti, hogy a legtöbb érték az ektomorf testalkati tényezők felé mutatott, vagyis a relatív nyúlánkság, vékonyság felé.

Így alapvetően az izomépítés és a zsírraktározás is nehezebben történik, az izmok fejlesztése lassabban érhető el, és a teljesítmény több energiával javítható.

Az anyagcsere gyorsabb, a zsírraktározás lassú, így szükség esetén nehezen raktároz energiát, de annak felszabadítása könnyebb a zsírszövetekből a szervezet, az izomzat számára. A mellkas, a csípő keskeny, a testen kevés a zsírszövet, a végtagok a testhez képest hosszúak, a test összességében vékony, karcsú kinézetet mutat.

Sport célok elérése

Ektomorf (leptomorf) testalkat típussal bármilyen testmozgást végezhetünk. Ugyanakkor a testalkat típus dominanciáját fontos figyelembe venni annak érdekében, hogy minél nagyobb eséllyel érjük el kitűzött céljainkat. Tehát az egyén a saját, egyedi sportantropometriai mutatóit figyelembe véve jelentősebb eredményt, sikeresebb teljesítményt hozhat ki magából. Mindezt ráadásul könnyebben, kevesebb energiával.

Ektomorf étrend – a testalkatnak megfelelően

Érdemes az étrendre is figyelni, ajánlott a fokozott kalóriabevitel, ami elősegíti az izomzat fejlődését. Így a szervezet több energiát tud elégetni, emellett a gyors anyagcsere miatt is fontos a megfelelő mennyiségű kalória bevitele.

Mivel az átlag népességnek csupán 9 % tisztán ektomorf (leptomorf), 7 % -a tisztán endomorf (piknikus), 12 %-a tisztán mezomorf (atlétikus), ebből következően a népesség 72 %-a alkatötvözet!

Ektomorf szó jelentése

Az ektomorf szót mai formájában az angolból vettük át. Ennek jelentése vékony, kevéssé izmos személy, akinél az embrionális ektodermából származó szövetek vannak túlsúlyban. Az ektoderma az embrionális csírasejt legkülső rétege, amelyből a bőr, az idegrendszer és az érzékszervek fejlődnek ki. A szó a görög ektosz (külső) + derma (bőr) szavak összetételéből származik.

  • Szeretnél a stressztől megszabadulni?
  • Szeretnél jó formába kerülni?
  • Szeretnéd növelni a teljesítményedet?
  • Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
  • Több önbizalomra vágysz?

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy! Válassz a következő lehetőségek közül!

Sportágválasztási tanácsadás >>>

Terheléses vizsgálat >>>

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal