A mezomorf testalkattal (metromorf = atléta alkat) rendelkezők talán a legszerencsésebbnek mondhatóak. A férfiaknak és a nőknek is egyaránt könnyű a dolguk, ha jól szeretnének kinézni. Mezomorf (lásd még: mesomorph testalkat) testalkat esetén már kevés erőfeszítéssel tökéletes testet varázsolhatnak maguknak, szemben az endomorf testalkatúakkal.

Mezomorf testalkat

Mezomorf testalkat

A mezomorf testalkatúak izmosak, vagy legalábbis könnyen izmosodnak, válluk széles, hasuk kemény, csípőjük keskeny, csontozatuk erős. Hajlamosak sok zsírt elraktározni, de a gyors anyagcsere miatt könnyen meg is tudnak szabadulni tőle. Jellemzőik: erő, sportos testfelépítés, nőknél homokóra, férfiaknál téglalap alkat.

Azok az emberek, akiknek a testalkata a metromorf típusba tartozik, azt jelenti, hogy a mérések alapján a mezomorf komponens, vagyis az izmosság a legjellemzőbb érték.

A testalkat

az öröklött genetikai tulajdonságok és a növekedés során a környezeti tényezők hatására alakul ki. Meghatározásához pontos mérésekből végzett számítások vezetnek, amelyek az izom és csontváz rendszer felépítését, valamint a testösszetételt, az izom és zsír arányát is figyelembe vesszük, így ezek az értékek a korral, fejlődéssel akár változhatnak is, de alapvetően jellemzőek lesznek az egyénre.

Természetesen extrém esetekben, amikor a testi adatok nagyon nagy mértékben eltérnek az átlagtól, akkor a kapott eredmények pontossága, valószínűsége kisebb. Azonban általánosságban a testalkat meghatározás nagymértékben segíti az ideális sportág kiválasztását, valamint az egyén számára lehetővé teszi, hogy az egyéni adottságait figyelembe véve alakítsa ki az edzéstervét, testsúlyrendezését, izomépítését, teljesítményfokozását.

Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen testmozgást, sportot folytatva ezzel a testalkat típussal, biztosan sikereket érhet el az ember, hanem csak azt, hogy ha figyelembe veszi a domináns testalkat típust, valamint egyéb sportantropometriai mutatókat, akkor jelentősebb eredményt, sikeresebb teljesítményt hozhat ki magából.

A mezomorf testalkat garancia a sikerhez?

A sportbeli sikereket a testalkat mellett számos egyéni tényező befolyásolja egy adott sportág esetében. Ilyen tényező az ízületek lazasága, hajlékonysága, az izmok gyorsaság, fáradékonysága, a kreatív vagy a csapatban gondolkodás, a kézügyesség, a láb technika stb. Ezen tényezők, valamint a testalkat segítségével meghatározott sportág kiválasztása után pedig még számos külső tényező is befolyással van a sikeres sport teljesítmény elérésére.

Többek között az életmód számos tényezője, az edzések mennyisége, intenzitása, a versenyre való mentális felkészülés is szükséges a várt eredmény megérkezéséhez. Tehát a testalkat meghatározása nem elegendő a sportbeli sikerek eléréséhez, de a megfelelő sportág kiválasztásához egy olyan lehetőség, ami a döntés meghozatalában egy objektív méréseken alapuló plusz információ, valamint a sportantropometriai mérés segíthet a külső tényezők hatékony változtatásában, mint az életmód vagy edzésterv megfelelő kialakításában is.

Honnan tudhatom, hogy testalkatom mezomorf?

Van erre egy nagyon egyszerű, házilag is bárki által elvégezhető ugyanakkor csak hozzávetőleges módszer. Fogjuk át csuklónkat egyik hüvelykujjunkkal és középső ujjunkkal. Ha az ujjaink pont összeérnek, akkor valószínűleg mezomorf testalkat típusba tartozunk. Amennyiben inkább a tudományra támaszkodnál a pontos testalkat típus meghatározában, akkor kattint ide >>>

További információ a testalkat típusokról a linkre kattintva olvasható.

Mezomorf testalkat és a testmozgás

A mezomorf testalkatúak számára a legalkalmasabb a testépítés, hiszen ehhez rendelkeznek megfelelő genetikai feltételekkel, erővel és fizikai képességgel. Emellett könnyen és gyorsan tanulnak új sportot.

Legyen szó akár kardióról, akár erősítő edzésről, a mezomorf testalkatúak számára minden mozgásforma megfelelő. A súlyzós edzésnél a lényeg, hogy kis tömeggel, ám magas ismétlésszámmal dolgozzanak, hiszen ha szervezetük hozzászokik egy bizonyos szintű terheléshez, akkor utána már nehéz lesz változást elérni az izomzat fejlődésében. Emellett fontos, hogy minden izmukat egyenletesen terheljék, hiszen mivel gyorsan izmosodnak, könnyen aránytalanná alakulhat testük.

A változatos mozgásformákat tartalmazó edzésterv kialakítása ajánlott a legjobban a mezomorf testalkat esetén, minden edzésnek legyen kardio és erősítés része is. Az állóképességet és erőt, valamint intenzív, ám rövidebb erőkifejtést igénylő sportágak a számukra tökéletesek, például sprintfutás, rögbi, harcművészetek, vagy torna.

Mivel az átlag népességnek csupán 9 % tisztán ektomorf (leptomorf), 7 % -a tisztán endomorf (piknikus), 12 %-a tisztán mezomorf (atlétikus), ebből következően a népesség 72 %-a alkatötvözet! Amennyiben szeretnéd pontosan megtudni, hogy milyen a testalkatod, gyere el egy sportantropometriai vizsgálatra!

Mezomorf testalkat és a megfelelő étrend

A mezomorf testalkatúaknak sokkal jobban kell figyelni az étkezésre, mint az ektomorf testalkatúaknak, hiszen vannak köztük, akik hajlamosak az elhízásra. A diéta mezomorf nők, és mezomorf férfiak étrendjének kialakításában az elsődleges szempont a szénhidrát és fehérje megfelelő elosztása: javasolt a 20% zsír, 50% szénhidrát, 30% fehérje. Egy ilyen étrenddel el lehet kerülni a testsúly ingadozást, és megfelelő mennyiségű energiát lehet bevinni a szervezetbe.

Mezomorf szó jelentése

A mezomorf szót mai formájában az angolból vettük át. Ennek jelentése robusztus, izmos testfelépítésű személy, akinél az embironális mezodermából származó szövetek vannak túlsúlyban. A mezoderma az embrionális csírasejt középső rétege, melyből többek között a csontok, izmok, kötőszövetek fejlődnek ki. A szó a görög mezosz (középső) + derma (bőr) szavak összetételéből származik.

Szeretnél jó formába kerülni, teljesítményedet növelni?
Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
Több önbizalomra vágysz?
Szeretnél a stressztől megszabadulni?

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy, milyen jellegű mozgás, milyen edzés vezet céljaid eléréséhez! Válassz a következő lehetőségek közül!

Sportágválasztási tanácsadás >>>

Terheléses vizsgálat >>>

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal