Aki hallotta már azt a szót, hogy kettlebell, de nem ismeri a sportág történetét, az eszköz használatát és előnyeit, nem érti, hogyan lehet ennyire hatékony és népszerű egy egyszerű vasgolyó lóbálása.

A titok a formában rejlik: a kettlebell több, mint egy „füles”, gömb alakú súlyzó. A többi, hagyományos súlyzótól eltérően a súlypontja a fogantyútól távol helyezkedik el. Ezért edzés közben arra is figyelni kell, hogy ne húzzon el a golyó, emiatt egész idő alatt a tested megfeszül, ellen tart a súlyzónak. Többek között ez a hatékonyságának és népszerűségének oka.

A kettlebell története

A találmányt gömbsúlyzóként fordították magyarra, angol nevét, a harangnyelv után kapta.

A kettlebellt eredetileg az oroszok használták súlyként, legfőképpen a piacon árusított takarmányok leméréséhez nyújtott nagy segítséget (1 golyó 16 kg-ot nyomott). Később, a szovjet hadsereg kiképzésénél használták, mivel az erőfejlesztés leghatásosabb eszközének tartották. Manapság már az amerikai elit alakulatok kiképzésénél is előszeretettel alkalmazzák.

A kettlebell előnyei és hatása

  • Többféle izmot megmozgat: has és csípő izmait, hátizmokat, a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, emellett erősíti a törzset
  • Egyszerre képes aerob és anaerob mozgást kifejteni
  • Esetében a súlypont távolt esik a fogantyútól – emiatt olyan hatékony

Miért válaszd a kettlebellt?

A kettlebellt legfőképpen fogyni vágyóknak lehet ajánlani, hiszen nagyon gyorsan égeti a zsírt és eközben javítja a vérkeringést. Emellett ajánlott még azoknak, akik nem csak fogyni, hanem izmosodni is szeretnének – intenzív edzés mellett szemmel látható eredmény érhető el már néhány héten belül. Remek segítség még a hát-és derékfájással küzdőknek is, mivel a kettlebell a gerinc körüli izmokat erősíti, így gyorsan és természetes módon lehet megszabadulni a fájdalomtól.

A kettlebell nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott!

„Férfiak figyelem! Ha nagyobb erőre, állóképességre és atletikus izomzatra vágysz, a kettlebell tökéletes választás! Folyamatos koncentrációt, fegyelmet és küzdelmet jelent a súllyal és saját magaddal is.

Nők figyelem! Ha az a célod, hogy a tested karcsúbb, formásabb és feszesebb legyen, de nem szeretnél férfias izomzatot, akkor megtaláltad a sportod! A kettlebell edzés segítségével villámgyorsan meg tudsz szabadulni a feleslegedtől, de a kerek popsi elérésében is garantált a siker!„

forrás: http://www.kettlebellfitnesz.hu/

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal