Az ideális testsúly és a legboldogabb TE – hogyan érd el?

Az ideális testsúly témakörét sok mítosz övezi, a legkárosabb mind közül talán az, amikor másokhoz mérve próbáljuk meghatározni, hogyan érezhetnénk magunkat jól a bőrünkben. Pedig csak a saját testalkatunk, az egyéni adottságaink alapján állapítható meg, hogy mi az, ami jó nekünk. Ráadásul az életkorunk és az életmódunk változásával is óriási különbségeket mutat. Vágjunk rendet a káoszban, gyere, nézzük meg, mi a legjobb a számodra, és hogyan érhető el „a legboldogabb TE”.

Az optimális testsúly elérése és fenntartása olyan sok szempontból fontos, hogy igazán érdemes körüljárni kicsit jobban a témát. Elsőként legtöbben a közérzetünkhöz kapcsoljuk ezt a kérdést, és valóban: le is lehet úgy egyszerűsíteni, hogy testsúlyunk akkor megfelelő, amikor igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben, magabiztosak, elégedettek, boldogok vagyunk, a mozgás természetes és örömteli számunkra.

Számít az, amit a mérleg mutat?

Ha jobban belegondolsz, nem is pusztán az a szám a lényeges ebben a helyzetben, amit a mérleg mutat, vagy amit centiméterekben megmérhetsz. Amikor ideálisnak érzed a testsúlyodat, és boldog, elégedett vagy a testeddel, egyszerűen mindent jobbnak érzel. Jobb mozogni, lelkesebb vagy, egészségesebb, sugárzik belőled az önbizalom, még a ruhákat is szívesebben hordod, és bátrabban, változatosabban válogatod meg.

Jól lenni… végre

Sajnos ismert jelenség, hogy a közösségi médiában, magazinokban, tévében látott, sokszor túlidealizált vagy gyakran manipulált szépségideálhoz mérjük magunkat. Növekszik a szorongás, a stressz, hogy talán sosem érjük el az ideálisnak hitt, gondolt formánkat. Ez egyenes út a testképzavarhoz – és a boldogtalansághoz is. Szóval ha szeretnél jobb formába lendülni, talán a legjobb motiváció, ha legelőször is erre a kiegyensúlyozott, boldog állapotra, jó közérzetre gondolsz. Arra, ami „a legboldogabb TE”.

Megfelelő testsúly – a boldogsághoz

Az ideális testsúly elérése és fenntartása ugyanis a legtöbb embernek egy örömforrás. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, elengedhetetlen az is, hogy a testünk miatt ne szorongjunk. Az általános jó közérzet, jóllét szempontjából is lényeges, természetes vágyunk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az ehhez tökéletes, egészséges, megfelelő testsúly az, amit célként kitűzhetsz magadnak. Minden más csak akadályozna az utadon, vagy irreális képeknek, elvárásoknak akarnál megfelelni. Ha a testedről van szó, ne törődj azzal, mások hogy néznek ki, nekik mi áll jól, ők mitől magabiztosak. A te tested, a te alkatod – és a legeslegjobb hír: ha eléred a célodat, az a te önbizalmad, magabiztosságod és boldogságod lesz. Csak magaddal törődj, és persze törődj magaddal!

Ne találgass, bízd profikra

Oké, felszívtuk magunkat, csak semmi kétségbeesés! Most persze elkerülhetetlen: jöhetnek a számok. Hogyan határozzuk meg számokban, hogy mi az optimális? Egy 175 cm magas, 70 kg-os ember lehet túlsúlyos, és lehet valaki 180 cm magas 90 kg-mal többletsúly nélkül. Az olyan pofonegyszerű dolgokon túl, mint hogy az izom fajsúlya magasabb, mint a zsíré (vagyis pl. 1 kg zsír a testeden nagyobb felületet tölt ki, mint 1 kg izom), jóval összetettebb szempontokat is érdemes figyelembe venni, amikor ráállsz a mérlegre, vagy a haskörfogatodat méricskéled.

Ideális testsúly meghatározás,- kalkulátorok, testsúly táblázatok

Ne abból indulj ki, hány kiló voltál régen, vagy melyik nadrág volt jó rád, mert az mindegy. Az számít, most mi a legideálisabb testsúly a számodra. Erre már vannak könnyen elérhető kalkulátorok és testsúly táblázatok.

Az internetes is könnyen elérhető kalkulátorok néhány adatból (nem, kor, súly, magasság) azonnali eredményt adnak. Ezek pontatlanok, és sok esetben megtévesztőek, mert félrevezetik azt, akinek a testalkata eltér az átlagostól. Fontos értened, hogy a testsúly táblázatokban csupán átlagos értékeket vannak!!! Márpedig mindannyian különbözőek vagyunk. A testalkat típusokról itt írtunk korábban >>>


A testmagasságból, és a testsúlyból nem lehet megmondani az optimális testtömeget!

Antropometriai vizsgálat

A pontosabb, konkrétabb célokhoz szuper segítség egy teljes körű antropometriai vizsgálat. Ez egy fájdalommentes, alapos kivizsgálás, amivel sok-sok adat kiderül az alkatodról. Ne tippelgess, bízd szakértőkre a kérdést. Ez azért fontos, mert nyilvánvaló, hogy ott van a testalkatod, formád mögött a genetika is.

Az öröklött testalkat lehetőségeinek szakszerű feltárása hihetetlen hatékony kiindulási alapot nyújt már a kisgyerekkorban is (például, hogy milyen sportot válasszunk a gyereknek, mire a legjobb az alkata, miben lehet a legtöbb sikerélménye majd), de a felnőtteknek is fontos ezeket a teszteket elvégeztetni. Bármilyen életkorban is vagy, egy antropometriai vizsgálatra érdemes bejelentkezni, hogy több, és pontosabb adatot megtudj a testedről.

Hogyan érhető el az ideális testsúly?

Megvannak a számok, a célok, csapjunk is bele. Hogyan érheted el ezeket? A gyors és rövid válasz, hogy az optimális testsúly mindenképpen egy egészséges életmód kialakításával érhető el. A teljes életmódváltás azonban sokaknak annyira rémisztő és nehéz feladat, hogy vagy meg sem merik próbálni, vagy már a kezdeti lépéseknél feladják. Emiatt nagyon fontos, hogy ha életmódváltásba kezdesz, egy olyan felfogással állj neki, ami nem egy rettenetesen nehéz, szinte kivitelezhetetlen feladatként áll előtted, hanem nagyon apró, teljesíthető lépésekkel elérendő, sikerélményekben gazdag útként.

Az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás mellett nem szabad kevésbé fontosnak tekinteni a stresszkezelést sem, sőt. Ennek az útnak nem sötét, szorongásokkal tűzdelt bolyongásnak kell lennie, hanem élvezetes, motiváló, eredményes kalandnak. Máshogy nem csak kivitelezhetetlen, hanem szinte fenntarthatatlan is lesz hosszú távon. A lelki egyensúly és a testi egészség ugyanolyan fontos. Egyiket sem szabad háttérbe szorítani.

Egészséges testsúly

Ha optimális testsúlyról beszélünk, muszáj szóba hoznunk az elhízás, a túlsúly kockázatait is, ugyanis egyúttal az egészséges testsúlyt is jelenti természetesen. Ha jelentős túlsúlyt szedünk magunkra, az számos betegség valószínűségét növeli. Gondolj csak azokra a pillanatokra, amikor 10 lépcsőfok után is percekig tart, mire visszanyered a normál légzésedet, vagy hogy mennyi mindenben akadályoz a súlyfelesleg. A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás mind-mind kisebb eséllyel alakul ki olyan embereknél, akik ideális (egészséges) testsúllyal rendelkeznek.

Ideális testsúly kor szerint

A súlyfelesleggel küzdő emberek sokszor úgy érzik, az ideális súlyuk vagy valahol a múltban, vagy valahol a jövőben van. Vagy nosztalgiával tekintenek rá vissza (óh, hát akkor még jobb formában voltam), vagy egy örök küzdelem elérni (hétfőn elkezdem, és remélem, nyárra elérem a célom). Ezt a téveszmét muszáj feloldani, mert egyrészt a távoli múltban jóval fiatalabbak voltunk, a távoli jövőben jóval idősebbek leszünk. Másrészt egy csomó körülmény is folyamatosan változik az életünkben (a táplálkozásunk, a munkánk, a testmozgás, a mindennapi feladataink…), szóval koncentráljunk csak a jelenre.

Átlagos testsúly és normál testsúly

Vegyünk például két 170 cm magas, 45 éves embert. Az egyik nő, a másik férfi, az egyik ülő munkát végez, a másik fizikai munkát. Nem kell mélységeiben ismerni az ideális testsúly témakörét, hogy tudjuk: biztos, hogy a két személy optimális testsúlya nem ugyanaz. Különbözőek vagyunk, mások az adottságaink, eltér az életmódunk, a táplálkozási szokásaink. Ami az egyik embernek normál testsúlynak számít, az a másiknak már súlyfelesleg lehet. Ami átlagos testsúlynak számít az egyik embernek, az a másiknak már egészségtelenül kevés.

De ha megnézünk két azonos nemű, azonos magasságú, nagyon hasonló munkát végző embert, akik között van 20 év korkülönbség, ugyanerre bukkanunk. Mert az optimális testsúlyunk kor szerint is változik. (Emlékszel, ne mérd magad ahhoz, hogy 15 évvel ezelőtt hány kilósan voltál egészséges, boldog és elégedett. Csak az aktuális dolgok számítanak, ha az ideális súlyról van szó!)

Amit nyersz… az ideális testsúly fenntartásának előnyei

Már volt szó róla, hogy az optimális testsúly milyen betegségek megelőzése szempontjából fontos, hogy mennyiben járul hozzá az általános, mindennapi jólléthez. Ezek mellett a mentális egészséghez is köze van, hiszen csökken a stressz, nem aggódsz annyit a tested miatt, sőt, magabiztosabb vagy egészséges testsúllyal.

Van itt még egy fontos dolog, az általános energiaszinted. Az egyénnek megfelelő testsúly ugyanis csökkenti az alvászavarok kockázatát is. És itt nem feltétlenül csak az alvás mennyiségéről van szó, hanem elsősorban a minőségéről. Te is ébredtél már fáradtan egy 8 órás alvás után… ha ez rendszeressé válik, sajnos az általános életminőség is romlásnak indul. Egész nap fáradt vagy, nem tudsz koncentrálni, nyűgösen telnek az órák.

Ha az alkatunknak megfelelő optimális testsúlyt tartunk fenn, az nagyban segíti, hogy megőrizzük a testünk optimális energiaszintjét, és az alvás is pihentető legyen. Ezek nem csak a mindennapi teendőink elvégzése miatt fontosak, hanem az egészséges életmód megőrzéséhez is elengedhetetlenek.

Mennyi az ideális testsúly?

Mindenképpen járj a végére, hogy most (ebben a korban, ezzel az életmóddal stb.) mi az optimális testsúlyod. Jelentkezz be egy antropometriai vizsgálatra, ahol részletes információkat és szuper, személyre szabott tanácsokat kaphatsz. Amennyiben átlagokra vagy kíváncsi, akkor böngéssz át egy testsúlytáblázatot, tölts ki egy kalkulátort, de tudd, hogy az így kapott értékek az átlagemberre vonatkoznak, aki még nem született meg, ugyanis mindannyian egyéni adottságokkal rendelkezünk. Ha életmódváltás szükséges ahhoz, hogy elérd az optimális testsúlyodat, meríts ebből a cikkünkből.

Az is lehet, hogy a saját optimális testsúlyodat már elérted. És ezt most olvasd el újra. Igen, lehet, hogy a jelenlegi testsúlyod a legjobb számodra. Ne gyötörd magad feleslegesen azzal, hogy mi nem elég jó. Ha a testsúlyod normális, egészséges az életmódod, mozogsz, és kiegyensúlyozottan táplálkozol, akkor nyugi, csak így tovább. Nincs okod aggódni a súlyod miatt.

Ha kicsit még dolgoznod kell azon, hogy elérd a legjobb súlyodat, ne feledd, nem kell egyedül kitalálnod mindent. Változtatni sosem késő, de sokszor nehéz megtenni az első pár lépést. Nincs is annál jobb, mint ha egy szakember személyre szabott tanácsokkal segít ebben.

Lehet, hogy megpróbáltál már tízféle módszert, és egyik sem vezetett eredményre. A motiváció azonnal el is szállt, igaz? Szinte biztos, hogy egyik sem volt a te alkatodnak megfelelő módszer. A leghasznosabb, ha felkeresel egy szakembert, aki személyre szabott tippekkel, módszerekkel segít neked: mi az, ami neked a legjobban működhet, amiben hamar pozitív változásokat érzel majd, és a motivációd sem apad el.

És mielőtt megint egy olyan cikk végére érsz, ami főként a súlyfelesleg ledolgozásáról szól, fontos kiemelni: ha jelentősen alatta vagy kilókban az optimális testsúlyodnak, azzal is célzottan kell foglalkozni. Egészséges és fenntartható táplálkozási tippekkel, valamint az alkatodnak megfelelő mozgásformákkal magadra is építheted az ideális testsúlyodhoz szükséges kilókat.