Miként tudhatod meg, hogy számodra a testalkatod alapján milyen mozgásforma, milyen edzésterv való az egészség megőrzése mellett?

Testalkat vizsgálat

A testalkat vizsgálattal genetikailag meghatározott tényezőket ismerünk meg.

Ezeket befolyásolni semmilyen edzéssel nem lehet!

Ezért megadunk a genetika mellé olyan fizikai paramétereket is, amelyeket jó edzéstervvel meg lehet változtatni.

Testalkat vizsgálattal néhány perc alatt a test 24 féle paraméterét állapítjuk meg speciális mérőeszközök segítségével.  Sportantropometriai méréseket végzünk, valamint ezzel összhangban sportágválasztási edzés- és életmód tanácsot adunk az egyedi testalkat alapján. Hét éves kortól terheléses vizsgálatot is javaslunk gyermekek és persze felnőttek számára is, csökkentve ezzel a túlterhelés és az ebből adódó sérülések esélyét valamint segítve ezzel az egészség megtartását.

Az antropometria meghatározása: az embertan segédtudománya, mely az emberi test leírható és mérhető jellegeinek rendszerezésével és egybevetésével foglalkozik. Négy nagy (élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgáló módszerek) tudományterület ismeretanyagára épül.

Az adatok kiértékelése után javaslatot kapsz a sportágválasztáshoz, csapatsportnál betöltendő poszthoz, gyermekek számára is már 7 éves kortól. Ezek az információk óriási segítséget jelentenek a szülőknek, és az edzőknek. Ehhez kapcsolódik az életmód és pszichológiai tanácsadás is.

Antropometria mérésének segítségével megadjuk a következőket:

 • gyermek esetén, a várható felnőtt kori testmagasság
 • testalkat
 • testösszetétel
 • hízásra való hajlam
 • optimális testtömeg
 • erősíthetőség
 • biológiai kor (esetenként a naptári kortól eltérhet)

A mérések kiértékelése után sportágat javaslunk, csapatsport esetén betöltendő posztra is. Gyermekek számára ezen kívül a várható felnőttkori testmagasság, testalkat, és az erősíthetőség is megismerhető. Valamint az, hogy a biológiai fejlettség megfelel-e az aktuális kornak.

Hogyan választotta Horváth Zsanett ifjúsági Európa-bajnok a triatlont?

Tudd meg milyen sport, milyen edzés a legjobb számodra!

Tehetséges gyermek az, aki kevesebb munkával is ugyanolyan teljesítményt ér el, mint társai, vagy aki többre jut el ugyanannyi munkával.

Magyarországon az élsportolók kiválasztásában hazánk legelismertebb szakembere, Dr. Petrekanits Máté három évtizede végez tehetségkutató munkát.

Ennyi kutató munka, közel 100.000 mérés és ezek kiértékelése olyan kifinomult módszerré érett, amellyel ma már nagyszámú gyermek csoportok vizsgálatát végezzünk el sportágajánláshoz, utánpótlás kiválasztáshoz rövid idő alatt.

Következőképpen zajlott eddig jellemzően a sportágválasztás, tehetségkutató munka hozzáférhető és megbízható módszer hiányában. Anyuka, vagy apuka elvitte a gyermeket a környékbeli sportegyesületekbe.

A fő szempontok a következők voltak:

 • a szülők (meg nem valósult) vágyai, elképzelései,
 • a sportág népszerűsége, hagyománya,
 • a gyermek aktuális kívánsága,
 • hova járnak a társai,
 • a klubok földrajzi elérhetősége,
 • vagy egyszerűen a véletlen.

Csakhogy ezek között nem szerepel az egyén jelenbeli fizikai adottsága és az egyedi testalkat! Arra meg már gondolni sem tudtak döntéskor korábban a szülők, hogy a gyermek várható felnőttkori adottságait is fontos lenne figyelembe venni. Ez természetes, hiszen eddig nem volt mindenki számára elérhető a módszer.

Csoda vajon ezek ismeretében, hogy sokévnyi befektetett munkával 15-16 éves korban még a rendszeresen sportoló gyermekek túlnyomó többsége is abbahagyja az edzéseket?

Az ok főleg oda vezethető vissza, hogy testalkat alapján nem a legmegfelelőbb sportágat választották. Így nem jöttek az eredmények, elmarad a sikerélmény. Az a sportoló, aki társaitól lemarad, előbb-utóbb elveszíti kedvét. Egyenes következménye ez a helytelen sportágválasztásnak, ami pedig megfelelő tehetségkutató munkával, sport pszichológiai tanácsadással még időben megelőzhető, így biztosítva az utánpótlást a sportban.

Sok esetben az a legfájdalmasabb, hogy épp akkor veszíti el a kedvét a gyermek, amikor már látható közelségbe kerülnének az eredmények a sok-sok befektetett munkából. A sikerélmények elmaradása után azonban már nehéz más sportot elkezdeni. Olyan sportra is igaz ez, ami eredetileg az ideális választás lett volna.

Szeretnék időpontot kérni sportágválasztási tanácsadásra (testalkat teszt).