Az úszás hatásai talán az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül. Magyarországon az úszás gyökerei az 1800-as évekre vezetnek vissza, és mindmáig az egyik legeredményesebb sportág. A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is állóképességi sport, és sem nemhez, sem korhoz, sem edzettségi állapothoz nem köthető – ajánlott mindenki számára!

Az úszás sok dologban különbözik a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, és számtalan pozitív élettani hatása van – emiatt ajánlják olyan gyakran az orvosok is!

Hogyan sportoljunk?

Az úszás hatásai

Az úszás hatásai:

  • Az úszás az edzőteremben végzett testmozgásnál 12-szer hatásosabb, hiszen megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot.
  • Úszásnál figyelni kell a légzésre: ez az egyetlen sport a világon, amely légzésszabályozásra kényszerít – emiatt a légző szervrendszer is fejlődik.
  • Az úszás hatásai között megemlítendő, hogy fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása.
  • Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki.
  • Fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen az úszás hatásai közt kiemelkedő, hogy az emberi szervezet 500-700 kalóriát éget el óránként úszás közben.
  • Úszás során nyúlnak az izmok, a gerincnek stabilitást biztosít.
  • Az úszás asztmás betegek számára a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra.
  • Csontritkulás esetén az úszás javítja az ideg-izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket.
  • Úszás során a sportsérülések valószínűsége elenyésző.

Tudd meg melyik úszásnem, melyik táv a legjobb számodra!

Miért érdemes a gyerekeket már fiatalon beíratni úszásoktatásra?

A fiataloknak valószínűleg még kevés rossz tapasztalatuk vagy emlékük volt a vízzel kapcsoltban, ezért az úszáshoz való hozzáállásuk még könnyen formálható. Bátrabbak, kisebb a félelemérzetük és gyorsabban tanulnak, mint azok, akik idősebben kezdenek neki az úszás módszereinek elsajátításához. Fiatal korban könnyen kialakul a kötődés az oktatóval, így feltétel nélkül megbíznak benne, aki pedig játékokkal és ügyességi feladatokkal tudja a kicsiket motiválni, így nem érzik a feladat komolyságát.

uszas hatasai

A gyereksportként elkezdett rendszeres úszás hatásai révén megelőzhetőek az ülő életmód okozta negatív hatások, mint például a gerincferdülés és a rossz testtartás. Emellett az úszás segít a harmonikus izomzat, hajlékonyság és a megfelelő keringési rendszer kialakulásában.

Úszás edzésterv kezdőknek >>>

A különböző úszás rendszerek hatásai

Gyorsúszás hatásai: Jótékony hatása van a belső szervekre, fenékre és a vállakra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt.

Hátúszás hatásai: A leghatékonyabb edzés az egyenes, és az összetett hasizmokra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt, normál tempóval.

Mellúszás hatásai: Látható eredményeket érhetünk el a fenék, a térdinak és a végtagok terén. Eredmény: 295 kalóriát tudsz vele elégetni 30 perc alatt, normál tempó mellett.

Pillangóúszás hatásai: Jó hatással van a belső szervekre, a vállakra és a hátra. Eredmény: 324 kalóriát égethetünk el vele 30 perc alatt, normális tempó mellett.”

forrás: http://www.old.szentkoronaradio.com/sport/2011_03_04_sportszertar-az-uszas-jotekony-hatasai-es-az-uszasfajtak

Amennyiben az általános információk mellé szeretnéd tudni egyéni terhelhetőségedet akkor olvasd el a terheléses vizsgálatról szóló oldalunkat!

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.

Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal