Endomorf testalkat (piknomorf, robusztus, vaskos testalkat) a harmadik típus a mezomorf és ektomorf mellett. Valószínűleg az ebbe a csoportba tartozók a legkevésbé elégedettek testükkel. Az endomorf testalkatúak (lásd még: endomorph testalkat) alapvető tulajdonságai: anyagcseréjük lassabb, emiatt hajlamosak nagyobb mennyiségű zsírt elraktározni, ami elsősorban fenéken, combon, valamint hason és deréktájon jelenik meg.

Endomorf testalkat

Endomorf testalkat

Az endomorf testalkatúak szervezete a nagy zsírmennyiségtől erős és ellenálló, a csontok vastagok és szélesek, hiszen a felesleg „cipeléséhez” jelentős energiabefektetés szükséges. Testük kerekded és puha, végtagjaik általában rövidek, és a végtagok felső része vaskosabb, mint alsó részük.

Az endomorf alkatúak is elérhetik és megtarthatják az egészséges testtömeget – ami ehhez szükséges, az egy kiegyensúlyozott étrend. Vagy inkább kifejezetten endomorf diéta, amivel beindítható a fogyás, és aminek betartása nagyon fontos (nincs éjféli utáni nasi, amikor senki nem látja!). Az endomorf testalkat edzése legyen rendszeres és intenzív, sok-sok kardio gyakorlattal, ami számukra elengedhetetlen.

Honnan tudhatom meg, hogy milyen a testalkatom?

Kérj időpontot sportantropometriai vizsgálatra >>>

Endomorf testalkat és a testmozgás

Milyen sportot válasszanak az endomorf testalkatúak? Mivel szervezetük erős, ezért érdemes erősportokat választaniuk, mint például a birkózás vagy a súlyemelés. Emellett célszerű sok kardiót is alkalmazniuk edzéstervükben, mely hosszabb idejű, de alacsonyabb intenzitású mozgás legyen. A legjobb, ha hetente minimum ötször végeznek valamilyen testmozgást. További információ a testalkat típusokról a linkre kattintva olvasható.

Habár könnyen híznak, könnyen is izmosodnak. A cél csupán az izom- és zsírszövetek megfelelő arányának elérése. Az endomorf testalkat előnye, hogy a szervezet sportolás után is folytatja a zsírégetést, ezért javasolt kardióval, például futással vagy biciklizéssel zárni egy-egy edzést. Az test arányaiban több izom miatt kiemelten fontos a masszázs, és a megfelelő nyújtás, lazítás.

Endomorf testalkat és a megfelelő étrend

Az endomorf étrend kialakításánál az endomorf testalkatúaknak a szénhidrát mennyiségére kell elsődlegesen odafigyelniük: érdemes lehetőség szerint minimálisra csökkenteni, ezzel szemben minél több fehérjét kell enni! Kevesebb zsíros étel, több zöldség, valamint minőségi szénhidrát és a testtömeg-indexnek megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, és endomorf testalkat esetén sem kell többé aggódni a kilók miatt!

Endomorf szó jelentése

Az endomorf szót mai formájában az angolból vettük át. Ennek jelentése olyan személy, akinél az embrionális endodermából származó, hasi- és egyéb lágy szövetek túlsúlyban vannak. Az endoderma az embrionális csírasejt belső rétege, amelyből többek között az emésztőrendszer és tüdő alakul ki. A szó a görög endon (belső) + derma (bőr) szavak összetételéből származik.

  • Szeretnél jó formába kerülni, teljesítményedet növelni?
  • Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
  • Több önbizalomra vágysz?
  • Szeretnél a stressztől megszabadulni?

Az átlag népességnek csupán 9 % tisztán ektomorf (leptomorf), 7 % -a tisztán endomorf (piknikus), 12 %-a tisztán mezomorf (atlétikus). A fennmaradó 72 % alkatötvözet!

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy, milyen jellegű mozgás, milyen edzés vezet céljaid eléréséhez! Válassz a következő lehetőségek közül!

Sportágválasztási tanácsadás >>>

Terheléses vizsgálat >>>

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal