Testalkat típusok felépítését tekintve nagyon eltérőek lehetünk, ezért sportágválasztás előtt vagy akár még egy diéta alkalmazásakor is érdemes utánanézni, hogy milyen testalkat típusba tartozunk. A testalkat típus alapján sok minden kiderül rólunk és arról, hogy milyen mozgásforma és táplálkozás a megfelelő számunkra, így könnyen kialakítható egy hatásos edzésforma és diéta.

Testalkat típusok

Testalkat típusok

A fogyni vágyók közül sokan követik el azt a hibát, hogy nem a testalkatuknak megfelelő mozgást végeznek, esetleg véletlenszerűen alakítják ki saját maguknak a diétát vagy az edzéstervet. Ezzel sok esetben az a probléma, hogy a test felépítését és igényeit figyelembe véve, máshogy reagálunk egyes mozgástípusokra (pl. aerob vagy erősítő edzés). Hiába jársz hetente ötször konditerembe, és edzel nagy súlyokkal, ha a testednek más szükséges a formálódáshoz, akkor az egyetlen megoldás a testalkatod megismerése és tanulmányozása!

Testalkat típusok: három fő testalkat

Három csoportba lehet osztani a testalkatokat: ektomorf, endomorf és mezomorf – valamint ezek keverékei, például mezo-endo vagy mezo-ekto testalkat típus (férfiaknál és nőknél egyaránt megállapítható a típus). Az átlag népességnek csupán 9 % tisztán ektomorf (leptomorf), 7 % -a tisztán endomorf (piknikus), 12 %-a tisztán mezomorf (atlétikus). A fennmaradó 72 % alkatötvözet.

A mezomorfok általában izmos felépítésűek, válluk széles, hasuk kemény, végtagjaik formásak – ők azok, akikre azt mondjuk, hogy „jó génekkel rendelkeznek”. Az endomorfok ezzel szemben általában testesebbek, lassú anyagcseréjük miatt testük több zsírt raktároz. Az ektoformok vékonyak, végtagjaik hosszúak, izomzatuk nem túl erős.

Sokan irigykednek társaikra tökéletes alakjuk miatt. Lehet, hogy az érintettek csupán szerencsés testalkattal születtek, ám senkinek nem kell búslakodnia, a testalkat típusok közül a saját típusunk megállapítása után könnyen meg lehet találni például a számunkra megfelelő sportot. Vagy a fogyni vágyók esetében a testalkat típushoz igazított edzésterv kialakítása – amihez érdemes szakértő segítségét kérni – már biztosan hatékony lesz, az eredmény pedig garantáltan látványos!

Testalkatok, testalkat típusok

Testalkatok, testalkat típusok

Testalkat típus megállapítása

Az egészséges és eredményes sportolás alapja a testalkat meghatározása. Reális célt kitűzni e nélkül nem lehet. Fontos szempont, hogy a sportoló számára a sport sikerélményt jelentsen. Sikerélményre pedig csak akkor számíthatunk, ha a gyermek megfelelő módszerrel lett kiválasztva és a minden napi edzése, fejlesztése is ezen adatokon alapszik.

Tudd meg melyik a neked való sport!

Sok egyesületben tapasztaljuk azt, hogy legfeljebb szemmel születik döntés arról, hogy az gyermek alkalmas-e az adott sportra, vagy sem, és semmilyen méréssel nem támasztják alá (tisztelet a ma még kevés kivételnek). Akik pedig már sportolnak, ott az edzésterv összeállításakor nem veszik figyelembe az alkatot, a genetikailag meghatározott tényezőket, csak azt, ami szemmel látható.

Fontos figyelembe venni a testalkat típust, ami genetikailag meghatározott (szemmel nem mérhető fel pontosan), ugyanis ezt nem lehet megváltoztatni, ugyanakkor a sportági technikát meg lehet tanulni, lehet csiszolni.

Miért rendkívüli ennek a módszernek a jelentősége?

Azért, mert aki ismeri a sportoló genetikailag meghatározott tulajdonságait sokkal hatékonyabban tudja fejleszteni. A másik fontos szempont pedig az, hogy nem fog olyan célt kitűzni, amire a sportoló nem képes a genetikája miatt.

További előny az egyén testi adottságainak optimálisabb kihasználása, az erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása. A sikerélményt, az eredményességet, és a reális célok kitűzését segítjük. A fejlődés mérhetővé és kimutathatóvá válik.

A bizonyított fejlődés pedig tovább ösztönöz mindenkit.

Tehát versenyelőnyre tesznek szert, akik már a kiválasztásnál is, majd a későbbiekben is a testalkat típus ismeretében, a sportantropometriára támaszkodva határozzák meg az edzési-, a fejlesztési-, a versenyeztetési tervet, amit sport pszichológiai tanácsadás egészíthet ki.

A testalkat típus megállapításával olyan genetikailag meghatározott tényezőket adunk meg, amelyeket semmilyen edzéssel nem lehet megváltoztatni:

  • csontozat,
  • testmagasság,
  • testalkat , ami lehet nyúlánk (leptomorf/ektomorf), robosztus (piknikus/endomorf), vagy atléta (metromorf/mezomorf)

További információ a testalkat típusok témakörében

Az alábbi linkekre kattintva az egyes testalkat típusokról további, részletes információ olvasható, többek között sportolási és étrend javaslatokkal:

Ektomorf testalkat

Endomorf testalkat

Mezomorf testalkat

Szeretnél jó formába kerülni, teljesítményedet növelni?
Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
Több önbizalomra vágysz?
Szeretnél a stressztől megszabadulni?

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy, milyen jellegű mozgás, milyen edzés vezet céljaid eléréséhez! Válassz a következő lehetőségek közül!

Sportágválasztási tanácsadás >>>

Terheléses vizsgálat >>>

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal