Úgy döntöttél, hogy szeretnél rendszeresen úszni, ám fogalmad sincs, hogy hogyan is kezdj neki? A legjobb módszer egy úszás edzésterv készítése, amely alapján tudod követni a fejlődésed, és a szervezetedet sem terheled meg túlságosan.

Egy úszás edzésterv összeállítása gondos figyelmet igényel, főleg, ha most kezdesz csak el mozogni! Érdemes felkeresni egy terhelés-élettani szakembert, aki segíthet ennek összeállításában, ám ha mégis úgy döntesz, hogy magadnak szeretnéd elkészíteni az edzéstervet, akkor íme néhány fontos lépés, amelyet ne hagyj ki a folyamatból:

• Először is fel kell mérned a teljesítményedet. Biztosan hallottál már a Cooper-tesztről: ezt a mérést futásnál és úszásnál is egyaránt használják. Lényege, hogy 12 percet kell megállás nélkül mozogni – ebben az esetben úszni. A korod és az, hogy hány métert úsztál le ez idő alatt, megadja a teljesítményedet:

Úszás edzéstervhez

Forrás: http://ana-help.mindenkilapja.hu/html/18305100/render/sport

  • Egy jó úszás edzésterv kialakításának lényege, hogy ezt a teljesítményt növelni tudd hétről-hétre. Nem kell nagy léptékekben haladni, 100 méteres heti különbség elég a szervezetnek, így te sem hajtod túl magad, és a fejlődésed is látványos lesz.
  • Mindenképpen tarts pihenőnapot, a heti 3-4 alkalmas úszás a legoptimálisabb.
  • Az első edzések célja, hogy le tudd úszni a távokat pihenő nélkül, vagy minél kevesebb pihenővel.
  • Akármelyik úszási technikát választhatod (gyors-, mell-, pillangó- és hátúszás), akár váltogathatod is őket az edzés során
  • Nagyon fontos a nyújtás és lazítás, ezért sose feledkezz meg róla
  • Néhány tipp a helyes úszási technikához:

http://edzesonline.hu/cikk/4116/utmutato_gyors,_laza_konnyed_gyorsuszashoz

Tudd meg melyik úszásnem, melyik táv a legjobb számodra!

 

Úszás edzésterv minta az előző táblázathoz tartozóan

 Új kép

Szükség esetén pszichológiai tanácsadást is érdemes igénybe venni >>>