A nordic walking vagy más néven ski walking egy egyedi, külön erre a célra kifejlesztett bottal történő gyaloglást jelent. Lényege, hogy a nordic walking bot és egy speciális gyaloglótechnika segítségével lehet javítani az állóképességet és a mozgáskoordinációt.

A nordic walking eredete

A nordic walking Finnországból származik. A síelők és sífutók kedvelt edzésformája volt a nyári időszakban, hiszen hasonló izmokat mozgat meg, mint a sífutás, csak kevésbé intenzív módon. Ezt az erőnléti edzést már a 30-as évektől gyakorolták a finnek, ám a mai formájában ismert nordic walkingot a 80-as évek közepén egy amerikai sportszakember dolgozta ki. A sport 1997-ben vált hivatalossá, Nordic Pool Walking néven, és ma már Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A nordic walking hatásai

Amilyen egyszerűnek és primitívnek tűnhet elsőre, annyira meglepő hatékonysága és pozitív hatása a szervezetre!

Ezek közül néhány:

  • A nordic walking hatására csökken a gerincoszlop, a boka és a térd ízületeinek terhelése
  • Nő a szervezet oxigén-ellátottsága
  • Javul a testtartás és a mozgáskoordináció
  • Fokozódik az anyagcsere, nő az energiafelhasználás
  • A nordic walking kifejezetten stresszoldó sport
  • A nordic walking erősíti az izmokat, oldja az izomfeszültséget
  • A nordic walking túlsúly esetén is ajánlott
  • A nordic walking gyakorlása a magas vérnyomás és magas vérzsír ellen segítség
  • Javaslot még cukorbetegségre, szív-és érrendszeri panaszokra

A nordic walking előnyei

A nordic walking egyik legfőbb előnye, hogy nem szükséges különösebb oktatás hozzá – habár ajánlott, de a mozgásformát el lehet sajátítani gyorsan és könnyedén, akár első látásra.

Másik pozitívum, hogy nem igényel sok eszközt: két darab bot szükséges a gyalogló kezébe (ezek természetesen nem egyszerű fahusángok, hanem gondosan kialakított és megtervezett sétálóbotok), meg persze kényelmes ruha és lábbeli.

Kiknek ajánlott a nordic walking?

Elsőre mindenkinek bottal ügyetlenkedő nyugdíjasok jutnak eszébe, ha erre a sportra gondol, ám a nordic walking éppúgy népszerű a fiatalabb korosztályok körében is. Családdal, barátokkal remek móka egy erdei kirándulás, amely nem csak kikapcsolódásnak, de egyben testmozgásnak is tökéletes!

Az idősebb korosztályban a legelterjedtebb:

„Szerencsére itthon is kezd kialakulni az a nyugdíjas réteg, aki aktívan él, foglalkozik az egészségével, boldog akar lenni, és ezért tesz is. Természetesen ez egy bizonyos fokig pénzkérdés is, de a pénz nem elég, sőt, sokkal inkább van szükség elhatározásra, cselekvésre, mint anyagiakra. Remélem mindenki szívesebben költi pénzét egy jó túracipőre mint gyógyszerekre, és szívesebben tölti idejét egy hegyi ösvényen gyalogolva, jókedvűen tervezgetve a következő túrát, mint egy rendelőben ülve a betegtársakat túllicitálva, hogy ki a betegebb és ki szed több gyógyszert. Nekik ajánlom a Nordic Walkingot.„

Forrás: http://www.nordicwalkingsport.hu/nordiwalkingrol

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal