Nagyszerű zsírégető edzés a túrázás- egészséges étrend mellett

Imádsz túrázni? Ha okosan csinálod, kifejezetten zsírégető edzést kreálhatsz ebből a szabadidős tevékenységből. Aki gyakran túrázik, ámde rendelkezik némi súlyfelesleggel, két legyet üthet egy csapásra! Rendszeres kirándulással még a zsírégető edzéseidet is színesítheted!

Mitől lesz ez az olcsó, stresszcsökkentő, szórakoztató hobbi a zsírégető edzés?

Attól, hogy zsírégető zónában fedezed fel a környékbeli hegyeket, és ebben a tartományban csodálod a tájat. Így számolhatod ki a zsírégető pulzustartományodat: (220-életkor x 0,6)-0,8. A zsírégető tartomány más számítással a maximális pulzusszámod 60-70%-át jelenti. Maximális pulzusod így tudhatod meg: 205, mínusz az életkor fele, mínusz 5, ha nő vagy, plusz 5, ha sportoló. Ha már kifejezetten lihegsz, és zihálsz, azt jelzi, túllőttél a célon, ekkor vegyél lejjebb a tempóból! A megfelelő tartományban bár izzadsz, de nem köpöd ki a tüdőd, és még tudsz beszélgetni.

Mindannyian különbözőek vagyunk. Amennyiben ezen ökölszabályoknál pontosabb, személyre szabottabb megoldásra vágysz, a terheléses vizsgálatot vedd igénybe!

Amíg megtanulod a mérsékelt intenzitással való gyaloglást, hordj magadnál pulzusmérő órát, hogy ellenőrizd, és ezáltal kordában tartsd a pulzusszámod!

Ha nem sportolnál, csak diétával próbálnál fogyni, csökkenne az izomzatod, lassulna az anyagcseréd, mivel a kalória nagy részét az izomzatod égeti. Szedd hát a lábaidat!

Vigyázz viszont, ha túl nehéz terepet választasz, ott szinte lehetetlen zsírégető edzést tartanod! Ha a fogyás a cél, menj inkább könnyű, vagy közepes túrákra, így biztosíthatod, hogy edzésed valóban aerob jellegű lesz.

Mennyi ideig tartson egy-egy zsírégető túra?

Vannak ugyan rövidebb túrák is, de általában 3-6 órán át tart egy átlagos kirándulás, rövidebb pihenőidőkkel együtt. Ez igazán jó hír, hiszen egy zsírégető edzésnek minimum 45 percig kell tartania, hogy a szervezet eredményesen égethesse a zsírt. A legjobb, ha 1-1,5 órás blokkokban túrázol.

Az egészséges étrend szerepe

Persze, ha a zsírégető edzésből hazatérsz, hiába a kirándulás szép élménye, s a kellemes fáradtság, ha csokival, chipsszel, vagy egyéb finom falatokkal jutalmazod magad érte. Vannak persze, akiknek mindezek már a túra alatt előkerülnek a hátizsákból. Ők lehet, hogy nem akarnak fogyni, de Te igen, ezért tartsd be az egészséges étrend alapelveit (ami azért annál több mindenből áll, hogy ne egyél cukrot, és fehér kenyeret)! Így lehet a túráidnak, sétáidnak eredménye. Ha bizonytalan lennél, itt megtudhatod, mit ehetsz sportolás előtt, alatt, és után!

E témához további hasznos információk a Wikipédián >>>