Nagyszerű zsírégető edzés a túrázás, egészséges étrend mellett

Imádsz túrázni? Ha okosan csinálod, kifejezetten zsírégető edzést kreálhatsz ebből a szabadidős tevékenységből. Aki gyakran túrázik, ámde rendelkezik némi súlyfelesleggel, két legyet üthet egy csapásra! Rendszeres kirándulással még az optimális testsúlyodat is könnyebben megtarthatod.

Mitől lesz ez az olcsó, stresszcsökkentő, szórakoztató hobbi a zsírégető edzés?

Attól, hogy zsírégető zónában fedezed fel a környékbeli hegyeket, és ebben a tartományban csodálod a tájat. Így számolhatod ki a zsírégető pulzustartományodat: (220-életkor x 0,6)-0,8. A zsírégető tartomány más számítással a maximális pulzusszámod 60-70%-át jelenti. Maximális pulzusod így tudhatod meg: 205, mínusz az életkor fele, mínusz 5, ha nő vagy, plusz 5, ha sportoló. Ha már kifejezetten lihegsz, és zihálsz, azt jelzi, túllőttél a célon, ekkor vegyél lejjebb a tempóból! A megfelelő tartományban bár izzadsz, de nem köpöd ki a tüdőd, és még tudsz beszélgetni.

Mindannyian különbözőek vagyunk. Amennyiben ezen ökölszabályoknál pontosabb, személyre szabottabb megoldásra vágysz, a terheléses vizsgálatot vedd igénybe!

Amíg megtanulod a mérsékelt intenzitással való gyaloglást, hordj magadnál pulzusmérő órát, hogy ellenőrizd, és ezáltal kordában tartsd a pulzusszámod!

Ha nem sportolnál, csak diétával próbálnál fogyni, csökkenne az izomzatod, lassulna az anyagcseréd, mivel a kalória nagy részét az izomzatod égeti. Szedd hát a lábaidat!

Vigyázz viszont, ha túl nehéz terepet választasz, ott szinte lehetetlen zsírégető edzést tartanod! Ha a fogyás a cél, menj inkább könnyű, vagy közepes túrákra, így biztosíthatod, hogy edzésed valóban aerob jellegű lesz.

Mennyi ideig tartson egy-egy túra?

Vannak ugyan rövidebb túrák is, de általában 3-6 órán át tart egy átlagos kirándulás, rövidebb pihenőidőkkel együtt. Ez igazán jó hír, hiszen a fogyáshoz minimum 45 percig kell tartania a testmozgásnak, hogy a szervezet eredményesen égethesse a zsírt. A legjobb, ha 1-1,5 órás blokkokban túrázol.

Az egészséges étrend szerepe

Persze, ha a zsírégető edzésből hazatérsz, hiába a kirándulás szép élménye, s a kellemes fáradtság, ha csokival, chipsszel, vagy egyéb finom falatokkal jutalmazod magad érte. Vannak persze, akiknek mindezek már a túra alatt előkerülnek a hátizsákból. Ők lehet, hogy nem akarnak fogyni, de Te igen, ezért tartsd be az egészséges étrend alapelveit (ami azért annál több mindenből áll, hogy ne egyél cukrot, és fehér kenyeret)! Így lehet a túráidnak, sétáidnak eredménye. Ha bizonytalan lennél, itt megtudhatod, mit ehetsz sportolás előtt, alatt, és után!

E témához további hasznos információk a Wikipédián >>>