Fogyás futással talán mindenki számára az első gondolat, ami beugrik a súlycsökkentéssel kapcsolatban a diéta mellett. Persze, hiszen ez a kardió edzés mindenki számára elérhető és megvalósítható formája, nem igényel különleges eszközöket, csak két lábat és egy utat vagy futópályát, na meg persze egy nagy adag elhatározást és kitartást.

Futás edzésterv fogyáshoz

Aki alkatilag (genetikailag meghatározott adatok alapján) is alkalmas rá, lehet fogyni a futással (hatásairól már ítunk korábban). Ez bárki számára reálisan elérhető lehetőség.

Ugyanakkor akin jelentős a súlyfelesleg, ne ezzel a mozgásformával kezdje. Azért nem javasolt, mert szívét, izületeit túlterheli, és így a futás hatása a combra a remélt eredménytől elmarad. Az pedig, hogy a futással mennyit lehet fogyni, alkatilag szintén eltérő.

Sok más ok miatt is javasoljuk, hogy az alkatilag legideálisabb távok meghatározásához, a zsírégető futás pulzus zónájának egyéni meghatározásához vegyék igénybe terhelés-élettani vizsgálatunkat, de legalább a sportantropometriai vizsgálatot. A futás fogyásra való hatása csak így érhető el egyénileg. Fontos ez, mert mindannyian különbözőek vagyunk.

Elsődlegesen az eszközmentesség és a kötetlenség szól a futás mellett, hiszen nem kell aerobic órarendekhez igazodni vagy a spinninghez időrendet kalkulálni, elég csak felkapni a futócipőnket amikor ráérünk, és lefutni a közeli parkba pár körre.

Emellett nem kell drága fitness bérletért fizetnünk (hacsak nem preferáljuk a futópadot és a benti környezetet), és a helyes légzéssel még a friss levegőt is élvezhetjük a futással fogyás közben!

Mit együnk, ha futással szeretnénk fogyni?

Aki úgy dönt, hogy a terve nem más, mint futással fogyni, annak előtte részletesen ki kell gondolni a folyamatot, hiszen a mozgás elkezdése körültekintő tervezést igényel, nem lehet csak úgy „belecsapni a közepébe”.

A leghatásosabb, ha a futás mellett szigorú diétát követünk, ennek lehet számos formája, manapság elterjedt például a paleo- vagy a vércsoportdiéta, de a kalóriaszámolás is hatékony és megbízható módszer.

A legbiztosabb, ha felkeresünk egy táplálkozási tanácsadót, aki segít az edzésterv és étrend kialakításában. Ha viszont mindenképpen magunk szeretnénk ezt megtenni, akkor előtte érdemes mélyen beleásni magunkat a témába.

Szervezetünknek tápanyagra van szüksége, ez jöhet különböző forrásokból: zsírok, cukrok, szénhidrátok stb. Ha a fogyást futással szeretnénk elérni, akkor figyelni kell ezek eloszlására, hiszen akkor lesz a mozgás eredményes, ha megfelelő mértékben visszük be a különböző típusú tápanyagokat.

Emellett nagyon fontos a folyadékbevitel: 20 kg-onként 1 liter víz naponta, de a több még jobb! Íme egy kis segítség az étrendhez:

http://www.sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20140130/sportoloi_taplalkozasi_piramis/

Hogyan a leghatásosabb a fogyás futással?

Íme néhány pont, amelyet érdemes figyelembe venni az edzésterv kialakításánál:

 • Nem szabad túl sokat edzeni – mindenki gyorsan szeretne lefogyni, ám szervezetünk nem egy gép, szüksége van pihenésre bizonyos időközönként, ezért heti minimum 2 pihenőnap beiktatása erősen ajánlott.
 • Próbáljunk ki más mozgásformákat is a futás mellett – az erősítő edzés is nagyon hatásos módszer a fogyás során, főleg, ha az izmosodás is cél, ezért érdemes beiktatni heti 1-2 erősítő edzést is a sok kardió mellé.
 • A futáson belül is célszerű kipróbálni és alkalmazni több formát: lassú, hosszútávú kocogás, sprint, váltakozó intenzitású futás (intervallum edzés) – ezek mind máshogy hatnak szervezetünkre.
 • Sportolás előtt mindig együnk, de ne közvetlenül előtte, és ne sokat.
 • Érdemes a fehérjebevitelre külön figyelni, ez az egyik legfontosabb tápanyagforrás. Ha nem tudunk elegendő fehérjéhez jutni természetes forrásokból, akkor különböző típusú fehérjeporok állnak rendelkezésünkre, melyek direkt sportolóknak lettek kitalálva.

A sportolni vágyóknak ajánlott cikk, amely segítség lehet a kezdetekben: Kropkó Péter – A kezdő futók huszonkettes csapdája

http://peterkropko.com/cikk/352

Fogyás futással – egyéb előnyök

A fogyás mellett más előnyei is vannak, ha ezt a sportot választjuk:

 • növeli az állóképességet,
 • erősíti az immunrendszert,
 • segít kialakítani a megfelelő anyagcserét,
 • lassítja az öregedési folyamatot,
 • izmosít,
 • növeli a csontok és ínak teherbírását,
 • segíti a helyes mozgáskoordináció valamint,
 • a helyes testtartás kialakulását, és
 • ami a hölgyek számára nagyon csábító: eltünteti a narancsbőrt.

A futásnak tehát a fogyasztó funkció mellett rengeteg pozitív hatása van, ezért ajálott minden nem és korosztály számára. Mozogni sosem késő elkezdeni, tegyünk szervezetünk egészségéért és szépségéért!

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.

Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal