Terheléses vizsgálat, sportteljesítmény mérés, teljesítménydiagnosztika

Terheléses vizsgálat, sportteljesítmény mérés, teljesítménydiagnosztika

Hozd ki magadból úgy a maximumot,
hogy az nem károsít közben!

Hogyan lehetséges az, hogy még olyan intenzív sportoknál is, mint a küzdősportok, az alkalmassági egy vér- és vizeletvételen meg EKG-n alapul, amelyet nyugalmi állapotban végeznek el, és meg sem nézik, hogy terhelésre hogyan reagál az illető szervezete, szíve?

A terheléses vizsgálat a sportolónak segít elkerülni a túlzott terhelést és annak élettani kockázatait.

Tartós, minőségi sporttevékenységet, jó mentális teljesítményt csak optimális élettani állapotban lehet elérni. Enélkül fennál az egészség és a szív károsodásának a veszélye!

A terheléses vizsgálat során állóképesség mérést végzünk, amellyel a szív-keringés-légzésfunkciók működését minősítjük. Ez alapján kerül meghatározásra az optimális terhelhetőség, és többek között megvizsgáljuk, hogy a terhelés-pihenés aránya megfelelő-e.

Ez a módszertan több néven is ismert, úgy is hallhattál róla, mint teljesítménydiagnosztikai vizsgálat vagy terheléses EKG vizsgálat, terheléses teszt, spiroergometriai vizsgálat, vagy laktát terheléses vizsgálat.

Ájulástól az aranyéremig …

“Igazi sokk volt számomra, amikor 13 éves fiam verseny közben beleájult a vízbe Sukorón…” Czellér Erika édesanya.

Nézd meg a teljes történetet:

A terheléses vizsgálat menete

A terheléses vizsgálat előtt:

 • Meghatározzuk, milyen a kívánatos testtömeged (relatív izom- és zsírtömeg életkor, nem, valamint a testalkat ismeretében).
 • Ezen adatok birtokában már jó, saját testalkatra szabott edzésterv készíthető, amely túledzettség helyett optimális terhelést jelent számodra.
 • Hízásra való hajlam, illetve a kóros soványságra való hajlam felmérése, ajánlások. Igény esetén ajánlást kapsz az ideális testsúly hatékony, tartós eléréséhez.

A terheléses vizsgálat menete

A terheléses vizsgálat alatt:

 • A kardiológiai méréshez EKG-elektródákat csatlakoztatunk a testre, a karra mandzsettát helyezünk fel, mellyel a vérnyomást mérjük.
 • Meghatározzuk az artériák állapotát, amely lehet optimális, normális, vagy kóros. Utóbbi esetben magas a kockázata az érelmeszesedés és egyéb szív és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) kialakulásának.
 • A mozgás futópadon történik, ez biztosítja a terhelést. Az EKG-készülék a szív mérése során érkező elektromos jeleket digitálisan rögzíti.
 • A terheléskor az arcra helyezett légzőmaszk segítségével kísérjük figyelemmel az oxigénfelvevő kapacitást, ami az állóképesség egyik mutatója. A belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid mennyiségéről így kapunk pontos képet.
 • A futópad sebességét, ezzel a terhelést a vizsgálat során fokozatosan emeljük.
 • A vizsgálatnak véget vetünk, ha:
  • Te leállítod, mert elfáradtál;
  • az EKG-görbén kóros elváltozások jelentkeznek, vagy ha a terheléses mérés közben mellkasodban szorító fájdalmat érzel vagy bármilyen egyéb mellkasi fájdalom jelentkezik, esetleg túlzottan megemelkedik a vérnyomásod.
 • A terheléses EKG vizsgálat után még kb. 10 percig vagy a pulzusszámod normalizálódásáig megfigyelés alatt leszel.

Mért paraméterek, többek között:

 • Maximális szívfrekvencia megadása

  A legmagasabb pulzus meghatározása. Ahogy emelkedi az intenzitás, emelkedik a pulzus, kevesebb az oxigén én ennek sajátosságai határozzák meg, hogy milyen pulzusszámmal szabad edzened. Ez alapján kerül meghatározásra a zsírégető és anaerob küszöb, ahol zsírt tudsz égetni.

  (HR 1/min) a vizsgálat során elért maximális pulzusszám 1 percre megadva, szívfrekvencia megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után ütés/perc értékben. Kardiológus, orvos hasznos visszajelzéseivel.

 • Maximális ventilláció

  A maximális levegőmennyiség, amit megmozgatunk. Kor, magasság, súly és nem szerint van egy átlagos érték, amit el kell érni. Amennyiben nem éri el, vagy eléri, de fény derül olyan légúti problémára, ami gátolja az optimális teljesítőképességet, illetve regenerációs képességet, akkor javaslatot teszünk, orvos ajánlásával. A helyes légzés sportolás közben kulcsfontosságú.

  (V’E L/min) a vizsgálati mérésen elért felvett, illetve kifújt levegő legnagyobb értéke L/perc értékben megadva, ventilláció megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után L/perc értékben.

 • Maximális légzésszám

  Ha túl szapora a légzés, akkor nagyon elfáradunk. Ha alacsony a légzésszám, akkor megerőltetjük a légzést, ami szintén hátráltatja a fejlődést, teljesítményt. Ezért itt azt vizsgáljuk, hogy ez az optimumon van-e terhelés alatt.

  (BF 1/min) a vizsgálati  munka alatt elért legnagyobb légzésszám érték megadása 1 percre vonatkoztatva. Légzésszám megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után.

 • Maximális oxigénfelvétel megadása

  A maximális oxigénfelvevő képesség az aerob állóképességét legjobban leíró paraméter, emelkedő terhelésénél az élettanilag elérhető maximális szintig emelkedik, ez a pont ad információt a teljes kapacitásról. Elit sportolók értékei extrém magasak lehetnek, elérhetik a 90 ml/min/kg értéket is, edzetlen emberi szervezet esetén 35-40 ml/min/kg az alapérték. Több dolog is befolyásolja, úgymint: légzési funkciók, vér volumen, kapillarizáltság, testtömeg.

  (VOsL/min) és relatív (VO2/kgml/min/kg) értékekkel. Az oxigénfelvétel alakulásának megadása 15 másodperces bontásban, az oxigénfelvétel vizsgáló berendezéssel. Adott szintig fejleszthető, hasznos lehet elváltozás miatt fellépő kritikusan alacsony szint esetén szakirányú orvos javaslatát kérni. 

Gondolnánk, hogy egy diákolimpiai bajnoknak lehet bármilyen egészségügyi problémája?

Egy nagyon tanulságos történet Mayer Györgytől, az édesapától:

“Gyermekeink 5-6 éves koruk óta sportolnak. A nagyobbik ebben az évben töltötte be 10. életévét, ami azt jelentette számára, hogy diák korosztályban megkezdte versenyzői pályafutását.

A versenyengedélyhez szükséges alap sportorvosi vizsgálat CSAK!!!! nyugalmi EKG-t tartalmaz. Mi szerettük volna tudni, hogy egy részletesebb vizsgálat alkalmasnak mutatja-e őt a versenysportra. Persze csak akkor versenyez, ha ő ezt akarja! A nagyobbik gyerkőc esetében került sor a terhelés-élettani vizsgálatra és egyebekre.

A vizsgálat eredménye:

A vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy terhelés során nem megfelelően kap levegőt az orrán, egyébként kimagaslóan teljesített minden tekintetben! (Az, hogy nem megfelelően kap levegőt az orrán azt jelenti, hogy 10 éves korában 1:41,8 alatt futotta a 600 métert és 3:11,98 alatt az 1000 métert!!! Mindkét eredmény korosztályos csúcs! Nem mellékesen diákolimpiai bajnok is 2000 méteres mezei futásban.)

A probléma feltárására további vizsgálatok váltak szükségessé a kapott útmutatás alapján. Mára bizonyosságot nyert, hogy lisztatka allergiája van, ami az elvégzett kezelés hatásra teljesen rendeződött. Az újabb tesztek pedig azzal a megnyugtató eredménnyel zárultak, hogy az orrnyálkahártya duzzanata, ami korlátozta a levegő teljes keresztmetszeten történő áramlását, megszűnt!

Számunkra nagy megnyugvást ad, hogy elvégeztettük a vizsgálatokat! Így, ha kedve tartja, akkor nyugodtan versenyezhet.

ui.: Az elért eredményeit azért írtam le, hogy mindenki láthassa, nem volt különösebb jele annak, hogy bármi is gátolná a sporttevékenységek végzése során. És mégis!!! Azt gondolom, jól döntöttünk, amikor elvittük a terheléses vizsgálatra. A kisebbik jövőre tölti be a 10. életévét. Vele is menni fogunk! Jó egészséget és szép napot mindenkinek!”

A teljesítménydiagnosztika menete

A vizsgálat menete

 1. Jelentkezés.

 2. Időpontegyeztetés.

 3. A helyszínen megtörténik a vizsgálat, kb. egy, másfél órával érdemes tervezni.

 4. A kiértékelés ott helyben megtörténik, írásban és szóban is, részletes javaslatokat megfogalmazva.

A vizsgálat ára: 69.900 Ft

Ahol találkozhattál velünk: dieta-fitnesz hvg index kecskemet mtv nepszabadsag nlc-hu nok-lapja sportolj tv2 vas-nepe hetek