Terheléses vizsgálat

A terheléses vizsgálat sportolóknak segít elkerülni a túlzott terhelést és annak élettani kockázatait.

Terheléses vizsgálattal (más néven teljesítmény-diagnosztikai vizsgálat, terheléses teszt, spiroergometriai vizsgálat, de sokan laktát terheléses vizsgálatként ismerik) állóképesség mérést végzünk, amellyel a szív-keringés-légzésfunkciók működését minősítjük.

Tartós, minőségi sporttevékenységet, naponta minőségi munkát, jó mentális teljesítményt csak optimális élettani állapotban lehet elérni, az egészség károsítása nélkül! A fizikai terhelés nagyobb munkát ró a szívre, szervezeted oxigénigénye megnő, hiszen adott idő alatt nagyobb mennyiségű vért kell pumpálnia.

A terheléses vizsgálat stabil adatokat nyújt a hosszú távra tervezhető sportolói, vagy egészséges civil életben végzendő munkához. A terheléskor vizsgált legfontosabb paraméterek (alább olvasható) mellett dr. Petrekanits Máté 38 évnyi, több tízezres vizsgálat során összegyűjtött tapasztalata a garancia arra, hogy a számodra legoptimálisabb megoldás kapjad.

A terheléses vizsgálat előtt:

 • Meghatározzuk, milyen a kívánatos testtömeged (relatív izom- és zsírtömeg életkor, nem, valamint a testalkat ismeretében).
 • Ezen adatok birtokában már jó edzésterv készíthető, amely túledzettség helyett optimális terhelést jelent számodra. A vizsgált adatok birtokában egyedileg, immár valóban a saját testalkatodra van szabva az edzésterv, amellyel úgy hozod ki magadból a maximumot, hogy az nem károsít.
 • Megtudod, mennyi a testtömegedben az izom, a csont, a zsír és a belső szervek tömegének mennyisége abszolút értékben (kg), továbbá az egyes test-összetevők testtömeghez viszonyított relatív arányát is.
 • Választ kapsz testalkatod és becsült csonttömeg alapján a saját tested erősíthetőségére és egyedileg az erősítésed “gazdaságosságára”.
 • Megtudod, van-e hízásra való hajlamod, illetve a kóros soványságot el tudod kerülni ajánlásaink segítségével.
 • Megismered, hogy van-e az optimálistól eltérő zsírtömeged, mely a teljesítményt és a várható élettartamodat is csökkenti, az egészség pedig károsodik. Ajánlást kapsz ebben az esetben az ideális testsúly hatékony, tartós eléréséhez.
 • Amennyiben átlag feletti az izomtömeged, az a gyorsaságod és állóképességed rovására megy. Ezért az elvárásoknál és az edzésmódnál ezt figyelembe kell venni!

“Igazi sokk volt számomra, amikor 13 éves fiam verseny közben beleájult a vízbe Sukorón…” Czellér Erika édesanya, olvasd el, miért érdemes igénybe venni a terheléses vizsgálatot >>>

Tudd meg milyen sport, milyen edzés a legjobb számodra!

Mért paraméterek:

 • Maximális szívfrekvencia megadása: (HR 1/min) a vizsgálat során elért maximális pulzusszám 1 percre megadva, szívfrekvencia megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után ütés/perc értékben
 • Maximális ventilláció (V’E L/min) a vizsgálaton elért felvett, illetve kifújt levegő legnagyobb értéke L/perc értékben megadva, ventilláció megadása 15 másodperces bontásban terhelés előtt, alatt, után L/perc értékben
 • Maximális légzésszám (BF 1/min) a vizsgálaton elért legnagyobb légzésszám érték megadása 1 percre vonatkoztatva. Légzésszám megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után
 • Maximális CO2/O2 arány megadása (RQ) az anyagcsere minősítésére a maximális oxigénfelvételhez tartozó értéknél CO2/O2 arány változásának megadása 15 másodperces bontásban a terhelés előtt, alatt, után
 • Maximális oxigénfelvétel megadása (VOsL/min) és relatív (VO2/kgml/min/kg) értékekkel Az oxigén felvétel alakulásának megadása 15 másodperces bontásban
 • A komplett vizsgálat után vérnyomás, és tejsav mérése Optimális testtömeg eléréséhez szükséges zsírégető és az állóképesség fejlesztéséhez tartozó pulzusszám, a sportági technika kialakításához az optimális élettani intenzitás tartomány megadása.

Ismerd meg határaidat, és a lehetőségeidet!

A terheléses vizsgálat (spiroergometriás) menete:

Terhelés diagnosztikaAz elérendő percenkénti pulzusszámot a vizsgálat előtt kitűzzük. EKG-elektródákat csatlakoztatunk a testedre, a karra mandzsettát helyezünk fel, mellyel a vérnyomásodat mérjük.

Meghatározzuk az artériák állapotát, amely lehet optimális, normális, vagy kóros. Ez utóbbi esetben magas a kockázata az érelmeszesedés és egyéb szív és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) kialakulásának.

A mozgás futópadon történik. Papírszalagra rögzíti az EKG-készülék a szívből érkező elektromos jeleket. A futószőnyeg sebességét, ezzel a terhelést a vizsgálat során fokozatosan emeljük.

A terheléskor az arcra helyezett légzőmaszk segítségével kísérjük figyelemmel az oxigénfelvevő kapacitást, ami az állóképesség egyik mutatója. A belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid mennyiségéről így kapunk pontos képet.

A vizsgálatnak véget vetünk, ha az előre megszabott pulzusszámot elérted, vagy az EKG-görbén bizonyos kóros elváltozások jelentkeznek, vagy ha a terheléses mérés közben mellkasodban szorító fájdalmat érzel, esetleg túlzottan megemelkedik a vérnyomásod.

Megfigyelünk még a vizsgálat után kb. 10 percig, vagy pulzusszámod normalizálódásáig (a teljesítmény-diagnosztika budapesti helyszínen van).

Szeretnék időpontot kérni terheléses vizsgálatra >>>


Gondolnád, hogy egy diákolimpiai bajnoknak lehet bármilyen egészségügyi problémája? Érdemes elolvasni ezt a nagyon tanulságos történetet, melyet az édesapa, Mayer György írt:

“Gyermekeink 5-6 éves koruk óta sportolnak. A nagyobbik ebben az évben töltötte be 10. életévét, ami azt jelentette számára, hogy diák korosztályban megkezdte versenyzői pályafutását.

A versenyengedélyhez szükséges alap sportorvosi vizsgálat CSAK!!!! nyugalmi EKG-t tartalmaz. Mi szerettük volna tudni, hogy egy részletesebb vizsgálat alkalmasnak mutatja-e őt a versenysportra. Persze csak akkor versenyez, ha ő ezt akarja! A nagyobbik gyerkőc esetében került sor a terhelés-élettani vizsgálatra + egyebekre.

A vizsgálat eredménye:

A vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy terhelés során nem megfelelően kap levegőt az orrán, egyébként kimagaslóan teljesített minden tekintetben! (Az, hogy nem megfelelően kap levegőt az orrán azt jelenti, hogy 10 éves korában 1:41,8 alatt futotta a 600 métert és 3:11,98 alatt az 1000 méter!!! Mindkét eredmény korosztályos csúcs! Nem mellékesen diákolimpiai bajnok is 2000 méteres mezei futásban!)

A probléma feltárására további vizsgálatok váltak szükségessé a kapott útmutatás alapján. Mára bizonyosságot nyert, hogy lisztatka allergiája van, ami az elvégzett kezelés hatásra teljesen rendeződött. Az újabb tesztek pedig azzal a megnyugtató eredménnyel zárultak, hogy az orrnyálkahártya duzzanata, ami korlátozta a levegő teljes keresztmetszeten történő áramlását, megszűnt!

Számunkra nagy megnyugvást ad, hogy elvégeztettük a vizsgálatokat! Így ha kedve tartja, akkor nyugodtan versenyezhet.

ui.: Az elért eredményeit azért írtam le, hogy mindenki láthassa nem volt különösebb jele annak, hogy bármi is gátolná a sporttevékenységek végzése során. És mégis!!! Azt gondolom, hogy jól döntöttünk, amikor elvittük a vizsgálatra. A kisebbik jövőre tölti be a 10. életévét. Vele is menni fogunk erre a vizsgálatra! Jó egészséget és szép napot mindenkinek!

Szeretnék időpontot kérni terheléses vizsgálatra >>>