Ha eldöntötted, hogy elkezdesz mozogni, és a futásra esett a választásod, akkor érdemes előtte elmerülni egy kicsit a témában, utána nézni, hogy mikor, milyen tempóban, milyen rendszerességgel, mennyit ajánlott futni, ezek alapján pedig egy saját magadnak kialakított edzésterv nagy segítség lehet a kezdetekben.

Az edzésterv azért jó, mert motivál, ezért nem érdemes elérhetetlen célokat kitűzni már az elején, hiszen úgy gyorsan elmenne a kedved az egésztől. Ha néhány hetente változtatsz egy kicsit, és növelsz a teljesítményen, akkor a szervezetedet sem terheled meg, és te is jobban fogod érezni magad, hiszen érzékelhető lesz a fejlődés!

Futás edzésterv kialakítása

Mindenképpen ajánlott felkeresni egy specialistát a futó edzésterv kialakítása előtt, hiszen egy erre szakosodott sportorvos könnyedén meg tudja állapítani, hogy a testalkatod függvényében milyen mozgásformák és milyen intenzitás a legmegfelelőbb számodra.

Amennyiben van rajtad minimum 8-10 kg túlsúly, akkor még erősebben ajánlott az orvossal való konzultáció, ha viszont mégis egyedül veted bele magad a futás edzésterv tervezésbe, akkor ezekre mindenképpen figyelj a folyamat során:

  • Ne akard rögtön megváltani a világot. Kis távokkal és lassan kezdj, fokozatosan gyorsítsd a tempót vagy emeld a távot.
  • Mindenképpen egyél valamit futás előtt, lehetőleg ne sokat vagy ne rögtön előtte, a lényeg, hogy ne terheld meg a gyomrod mozgás előtt.
  • Figyelj a folyadékbevitelre, napi minimum 2,5-3 liter a megfelelő.
  • Szerezz be megfelelő sportruházatot, a futócipő a legfontosabb.
  • Tűzz ki egy célt magad elé, hogy legyen, ami motivál (például egy futóverseny). 

Futás edzésterv minta, amely követhető a kezdő futók számára:

Futás edzésterv

Futás edzésterv

Forrás:
http://www.hogyankell.hu/Futóedzés_tervet_készíteni_kezdőknek

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.

Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal