Mi az az Ironman?

Az Ironman Triatlon (röviden: Ironman; magyarul szó szerint: vasember) egy hosszú távú verseny, amelyet a World Triathlon Corporation (WTC) szervez, és a triatlonhoz hasonlóan három részből áll: úszás, futás, kerékpározás.

Ironman távok

A versenyzőknek megszakítás nélkül 3,86 km-t úszással, 180,2 km-t kerékpározással, valamint egy maratoni távval (42,1 km futás) kell teljesíteniük. Hivatalosan csak a hawaii világbajnokság, valamint a WTC által feljogosított egyéb versenyek nevezhetők ironmannek.

Az ironmannek van egy féltávú verziója is. Ez az ironman 70.3, ez 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból és egy félmaratoni távból tevődik össze (így 70,3 km a teljesítendő táv összesen). Egy megmérettetésen indulni kívánó versenyzőknek a táv előtt legalább egy ironman 70.3 versenyt teljesíteniük kell.

Ironman hatásai

A verseny során a szervezet hihetetlen módon megterhelődik. Emiatt fontos kérdés, hogy milyen hatásai vannak ennek a sportágnak.

Vizsgálatok során tanulmányozták a sportolók szervezetét a verseny előtt, közvetlenül a célba érkezés után és a verseny másnapján is. Az eredmények kimutatták, hogy a test számára óriási a megterhelés, azonban komoly elváltozásokat nem mutattak ki. A folyadék-, és elektrolit-háztartás viszont erősen felborult.

Egy ilyen versenyre természetesen hosszú felkészülési idő szükséges, hónapok, akár évek kitartó munkájával lehetséges csak elérni a kitűzött célt. Mielőtt belevágnánk a felkészülésbe, mindenképpen érdemes sportorvossal megvizsgáltatni magunkat, hiszen egy apró elváltozás is visszatartó tényező lehet (kicsit gyengébb boka vagy csontozat, nem megfelelő lábboltozat stb.). A sportorvosi vizsgálatról bővebben itt olvashatsz.

Kiknek ajánlott?

Az ironman elsősorban azok számára ajánlott, akik már régóta sportolnak, vagy nem sajnálják az időt és energiát a megfelelő felkészülésre. Nem lehet egyik napról a másikra teljesíteni egy ilyen hosszúságú távot. Komoly elhatározásra és akaraterőre van szükség, hiszen saját teljesítőképességünk határainak felfedezése a cél.

Edzésterv kezdőknek

Az ironmanre való felkészüléshez elsősorban nagyon sok szabadidőre van szükség, hiszen több héten keresztül heti 14-16 órát szükséges edzeni a hatékony felkészüléshez. Azok számára ajánlott az ironman táv teljesítése, akik mögött már több évnyi sportolói múlt áll, sok-sok triatlon edzésterv elvárásait teljesítették. Valamint már teljesítettek kisebb-nagyobb triatlon távokat korábban is.

Mikre érdemes figyelni az ironman edzésterv kialakításánál?

Ha nem mozogsz heti minimum 10 órát, akkor először érdemes felhoznod magad erre a szintre állóképességi edzéssel, majd kialakítani egy 20 hetes edzéstervet, amelyet követni tudsz a továbbiakban. Kevesebb idő alatt is fel lehet készülni az ironmanre, azonban a következetesen felépített terv abban segít, hogy a lehető legkevésbé legyen megterhelő a verseny.

Blokkonként kell felépíteni a tervet, 4-5 hetes bontásokkal, amelyek tartalmaznak pihenőnapokat is, valamint minden blokk után egy pihenőhetet. A szabadidőt, erősítő edzés helyett, pihenéssel ajánlott tölteni, hiszen a szervezet így is maximálisan meg van terhelve, a regenerálódáshoz időre van szüksége. Az edzéstervet lehetőség szerint változtatás nélkül kell végrehajtani, a beiktatott pihenőnapokkal együtt.

Aki úgy dönt, hogy belevág az ironman versenybe, annak mérlegelni kell saját korlátait, teljesítőképességét, és időben el kell kezdenie a felkészülést. Egyik napról a másikra a szervezet nem tud felkészülni egy ilyen szintű terhelés elviselésére, ezért fokozatosan és következetesen, lépésről-lépésre szükséges felkészülni a kitűzött cél elérése érdekében.

A hivatalos Ironman Triatlon versenyek helyszíneiről és időpontjairól itt tájékozódhatsz: http://eu.ironman.com/events/triathlon-races.aspx?d=ironman#axzz36Iya9vLE