Mi a triatlon, és miből épül fel?

A triatlon három részből felépülő sportág, mely áll úszásból, kerékpározásból és futásból.

A versenyzőknek egymás után kell teljesítenie a távokat, amelyekbe a sportágak közötti átöltözés és pihenőidő is beleszámít. Alapvetően egyéni sportnak számít, de manapság már szerveznek triatlon csapatversenyeket is.

Triatlon távok

Többféle távot lehet teljesíteni, a sprinttáv 0,75 km úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból áll, a rövidtáv/olimpiai táv 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból, a középtáv/féltáv pedig 2,5 km úszásból, 80 km biciklizésből és 20 km futásból tevődik össze.

Emellett a sportág egyik legnehezebb távja a hosszú táv, vagy más néven Ironman, itt a távok: 3,8 km úszás, 180 km kerékpár és egy maratoni táv lefutása (42 km). Rendeznek ultramaraton versenyeket is, ahol a távok az ironman versenyek többszörösei, tehát egymás után több ironman távot szükséges teljesíteni.

A verseny szakaszai

A triatlon verseny a szükséges felszerelések leadásával kezdődik, amelyet bedepózásnak neveznek. Ilyenkor a résztvevők leadják a verseny során használt eszközöket, a rendezők pedig ellenőrzik azokat (pl. kerékpár). Második rész az úszás, egyben a verseny rajtja. Ez medencében, de nyílt vízen is egyaránt megrendezésre kerülhet. A sportolókat végig evezősök kísérik figyelemmel, hogy probléma esetén azonnal segítségükre lehessenek.

Triatlon verseny

A szakaszok között szintén depózás következik, ilyenkor a versenyzők felkészülnek a soron lévő megmérettetésre, átöltöznek és átveszik a szükséges felszereléseket. A végő rész a futás, ilyenkor a résztvevők a korábbi két szakasz fáradalmai miatt már általában gyengébben teljesítenek, főleg a kerékpározás utáni átállás nehézségei miatt. Úgy, mint a többi sport esetén, vállaljuk személyre szabott triatlon talpbetét készítését is (itt olvashatsz a speciális talpbetétekről >>).

Kiknek ajánlott?

A triatlon legfőképpen azoknak ajánlott, akik szeretik a komoly kihívásokat, és szívesen kipróbálnák magukat egyszerre többféle sportágban is. Sportolói múlttal rendelkezők előnyben vannak, hiszen nagyon komoly erőnlét és állóképesség szükséges az eredményes felkészüléshez, de teljesen kezdők is gyakran választják a triatlont, viszont nekik a kitűzött célért hónapokat, gyakran éveket kell küzdeniük. A triatlon edzés gyerekeknek is ajánlott megfelelő kotroll mellett.

Mind edzett sportolók számára, mind kezdők számára ajánlott egy mindenre kiterjedő sportorvosi vizsgálat első körben, hiszen egy szakember könnyen meg tudja állapítani, hogy melyik mozgásforma ajánlott számunkra, valamint ha esetleg egy gátló tényezője lehet a választott sportág űzésének, akkor tanácsot tud adni annak kiküszöbölésére is. Emellett egy megfelelő edzésterv kialakítása, valamint a mozgás melletti egészséges táplálkozás is segítségükre lehet céljaink elérésében.

A triatlon sport előnyei

A triatlon egyik legnagyobb előnye, hogy változatosabb, komplexebb terhelést nyújt testünk számára, mint egy-egy önálló sportág (https://hu.wikipedia.org/wiki/Triatlon). Emellett nagyon változatos, hiszen úszás, futás és kerékpározás terén is próbáljuk kihozni magunkból a maximumot.

Hihetetlen módon fejleszti az állóképességet, emellett pozitív hatása van az izomfejlődésre, a légzésre, a mozgáskoordinációra valamint a vérkeringésre is. Nagyon átfogó sport, összességében mozgatja meg testünket.

Rengeteg előnnyel rendelkeznek ezek a sportágak egyenként is, például a biciklizés során erősödnek a lábak, szívünk izmai és légzőrendszerünk fejlődik.

Az úszás segít megelőzni a csontritkulást és az ízületi gyulladásokat. A futás pedig erősíti az izmokat és az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat és segít esztétikus testalkatot kialakítani.