Vannak sportolók, akik a saját kárukon tanulják meg, amikor tele hassal, vagy épp korgó gyomorral állnak neki az edzéseiknek. Enni kell, de az edzéshez képest mikor? Az Amerikai és Kanadai Dietetikus Szövetség (2000)  sporttáplálkozás irányelvei ebben a kérdésben is elkalauzolják a sportolókat.

Az egészséges táplálkozás szerves része, hogy tudd, mit ehetsz az edzéseid előtt, közben, és utána.

Edzés, megmérettetés előtt

Az már kőbe van vésve, hogy közvetlenül edzés előtt nem szabad enni, mert az adott étel nem tud kiürülni a gyomorból. Edzés előtt 1-1,5 belül étkezz utoljára! De mit? Hiszen nem mindegy az étkek emészthetősége, felszívódási képessége sem. Mivel a zsírok, és a fehérjék töltik el a legtöbb időt a gyomorban, sportolás előtt a magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmú ételek a nyerők. Vigyázz, ezeket az ételeket ne fűszerezd túl, hiszen  hajlamosak később lebomlani, s felszívódni.

Mennyi az annyi? Edzés előtt ne edd magad túl, válaszd a kisebb adagot, és élvezd a sport közbeni energikusságod!

Egy táplálkozási tanácsadó sokkal részletesebben el tudja neked magyarázni, mit ehetsz edzés előtt!

Az események kellős közepén – Edzés, és verseny alatti táplálkozás

Az elsődleges cél az energiapótlás. A táplálkozási tanácsadók edzés idejére ajánlják a szénhidráttartalmú italokat, energiaszeleteket, banánt, vagy szőlőcukrot. A lassabban felszívódó szénhidrátok a legjobbak, mert a vércukorszint emelkedés, és csökkenés miatt később éhezünk meg. Ügyelj a folyadékbevitelre!

Minden jó, ha jó a vége – Edzés, verseny után

A tápanyag és vitamindús étkekkel hármas feladatot pipálunk ki: újratöltjük a szénhidrátraktárakat, biztosítjuk a regenerációt, és pótoljuk a folyadékot. Szénhidrátra, fehérjére, s kis zsírra is szüksége van a sportoló szervezetének.

Nap közben egyél napi 4-5 alkalommal kisebb adagokat, figyelj a fehérjebevitelre, az alacsony zsírfogyasztásra. A zöldség-gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a vitaminpótláshoz, és az immunrendszer erősítéséhez.

Egyes sportolók étrendkiegészítőket is szednek, de mi azt javasoljuk, hogy ebben a kérdésben kérd ki sportorvos véleményét a rejtett, és káros doppinganyagok miatt!