Vércukorszint emelkedés. Miért nem jó egy vékony sportolónak sem a finomított cukor?

Sokszor vitakérdés, hogy egy vékony sportolónak, hogyan is kellene táplálkoznia. Jellemző reggeli a müzli (ami valójában gabonapehely) tejjel. Ezek a sokszor cukrozott gabonapelyhek hirtelen megemelik a vércukorszintet és ugyanolyan hirtelen le is esik mire leér edzésre és csodálkozunk rajta, hogy nem bírja az edzést vagy nem tud koncentrálni az órán az iskolában.

Óriási tévhit,

hogy korlátlanul tömhetik magukba cukros, fehér lisztes dolgokat. A kristálycukor nagyon könnyen felszívódó szénhidrát, mely gyors vércukorszint növekedés hatására, gyors inzulinválaszt idéz elő, mely hatására leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, a felesleget pedig zsírraktárban tárolja a szervezetünk. Ez a tényező is elengedhetetlen egy sportolónál, de a legfontosabb a vércukorszint ingató hatása, ami rosszul időzített és nem megfelelő szénhidrátbevitel esetén komoly teljesítményromboló hatással bír.

Labdajátékosoknál vagy hosszabb ideig tartó állóképességi sportoknál is tapasztalható ez a hatás, amikor második félidőben vagy a táv második felében már azt se tudja fiú-e vagy lány, nem tud koncentrálni, begörcsöl, ez mind kiküszöbölhető a jól összeállított és megfelelő időben történő étkezésekkel.