Érelmeszesedés megelőzése sporttal

Előzd meg az érelmeszesedést, és kísérőbetegségét, az érszűkületet az edzés és táplálkozás erejével! Már megint megbizonyosodhatunk arról, hogy a sport mennyire pozitívan képes befolyásolni az egészségi állapotunkat. Gyere, tudd meg Te is, miért annyira hatásos a testmozgás az érelmeszesedés ellen vívott harcban.

 

Az érelmeszesedés, nem más, mint az ütőerek (artériák) meszesedése, megkeményedése, mely során csökken az erek rugalmassága. Az erek merevvé válnak, lassan, de biztosan beszűkülnek, és el is záródhatnak. Érintett lehet a szív, az agy, a láb érhálózata. Persze az érintett szervek tudnak alkalmazkodni az oxigén- és tápanyag ellátás beszűkült kereteihez, nem ez a gond, hanem az, ha a leszakadt plakkok elzárják az eret, és dugó keletkezik. Ekkor támadhat az infarktus, a stroke, vagy akár egy akut artériás elzáródás. Az érelmeszesedés ugyan az idősödéssel együtt jár, de lehet, és kell is lassítani a folyamatot. A megelőzést komolyan kell venni, mert ha már kialakul az érelmeszesedés -sokszor észrevétlenül-, az végzetes lehet.

Számolj le a mozgásszegény életmóddal, gátold az érelmeszesedés folyamatát!

A sport egészséges, és jó barát, ha az érelmeszesedés megelőzéséről van szó. A rendszeres testmozgás csökkenti a betegség rizikófaktor értékeit, például hanyatló koleszterinszinttel jár, és még az oxigénfelvevő képesség is nő. Kutatások alapján a közepesen intenzív aktivitás bőven elég az eredmények eléréséhez.

A testedzés nyomában javuló vérkeringés jár, ami megakadályozza az erekben létrejövő plakk-képződést, s még csírájában elfojtja az érszűkületet. A mozgás elindítja azon fizikális folyamatokat, amik felveszik a harcot az érelmeszesedés ellen.

A sport azért is egészséges, mert közben sokkal sebesebben áramlik a vér az ereidben, mintha mondjuk ülnél egy fotelben, és segítségével elejét veszed az erek belső falán történő lerakódásoknak. Nincs forgalomban olyan gyógyszer, amely elősegítené, hogy a vér alkotórészei stimulálják az érfalat, mely nyomán elkezd termelődni az érelmeszesedés ellen ható, érfal simító, artériákat rugalmasító nitrogén-monoxid.

Ne csak akkor kapj észhez, amikor már krónikus fájdalmad, helyi érzéketlenséged van, ha hűvösek egyes testrészeid, ha szédülést, látás-vagy hallászavart tapasztalsz!

Te vajon érintett vagy? Előzd meg az érelmeszesedést, deríts fényt ereid állapotára arteriográfos érvizsgálattal!