Több éves munkám során azt tapasztalom, hogy az egyik legnagyobb nehézséget az édesítés, édességek kicserélése szokta okozni az embereknél. Ezért érdemes átbeszélnünk az alternatív édesítőket.

Életünk szerves része az édes ételek fogyasztása, nézzük át a leggyakoribb cukorhelyettesítőket, előnyeiket és hatásukat.

Kristálycukor

A nagyon könnyen felszívódó szénhidrát féle, amely gyors vércukorszint emelkedést okoz, mely gyors inzulinválaszt idéz elő, ennek következtében leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, ami egy ördögi kör. A felesleges cukrokat pedig zsírraktárban tárolja a szervezetünk. Egy sportolónál nemcsak a megfelelő testösszetétel fontos, hanem a vércukorszint ingató hatása, ami rosszul időzített és nem megfelelő szénhidrátbevitel esetén komoly teljesítményromboló hatással bír.

Barna cukor

A barna cukor is cukorrépából készül, mint a fehér cukor, csak a gyártásnál melasz hozzáadásával érik el a színét. Így tévhit, hogy sokkal egészségesebb, mint a fehér változat. A méz is viszonylag magas glikémiás indexxel rendelkezik, ami könnyen emeli a vércukorszintet, de tápanyagtartalmában és jelentősen eltér a kristálycukortól, rengeteg hasznos tápanyagot és enzimet tartalmaz, viszont ne felejtsük el, hogy hőkezelni nem szabad, mert ezek károsodnak.

Xillit, nyírfacukor

A xillit, nyírfacukor egy alacsony glikémiás indexű, azaz lassabban felszívódó cukorféle, aminek kalóriatartalma is alacsonyabb és süteményben is kiválóan használható. Hátránya, hogy bizonyos embereknél emésztőrendszeri problémákat, hasmenést, puffadást okoz.

Eritrit

Az eritrit szintén használható süteményben is és kalóriamentes, diéta esetén az egyik legjobb választás.

Stevia

15711015_s

Stevia

A Stevia növény kivonata, ami kapható por, folyékony és tablettás változatban is, nemcsak energiamentes, de a hasnyálmirigyre is jótékony hatással bír, bár sokak nem szeretik a mellékízét.