A szálkásító étrend nemenként eltérő a testösszetételi eltérések miatt.

Miért is fontos a szálkásító diéta?

Mint ahogy arról már sokszor írtam, illetve másoktól is hallani unásig, az edzés önmagában kevés arra, hogy lemenjen az úszógumi vagy sörhas. Sokszor látni az edzőtermekben, hogy nagy erőfeszítéssel, rendszeresen járnak le emberek, akiknek szépen alakul a válluk, hátuk, karjuk, és a lábuk de bizony ennek ellenére van rajtuk súlyfelesleg.

Nagyon sok esetben, amit a mozgás során leadunk, azt a táplálkozás során vissza is szerezzük. Nem egyszer hallottam azt a tévedést, hogy edzés után közlik az emberek, elmennek cukiba, hisz ezt most úgyis ledolgozták…

Fentiekből következik, hogy ha fogyni akarunk a felvett kalóriát csökkenteni kell, nézzünk hát egy szálkásító étrendet.

Szálkásító étrend nőknek

Fogyni szeretnél, attól függetlenül, hogy nem jársz edzeni? Lehet, viszont vigyáznunk kell, hogy ezt hogyan tesszük, mert testsúlyunk sokféleképpen csökkenhet.

A legrosszabb eshetőség az, amikor abbahagyjuk az edzést és csak az izomtömegünkből veszítünk, a testzsírunkból nem.

A kevésbé rossz, de még mindig nem az igazi, ha veszítünk az izmunkból és a testzsírunkból is.

A legjobb úton akkor járunk, ha szinte csak a testzsírunkból veszítünk.

Van-e lényegi különbség a női illetve a férfi zsírégető étrend között? Nos, a nők fizikai adottságai eltérnek a férfiakétól. Több testzsírral és kisebb izomtömeggel rendelkeznek. Ezzel együtt mindkét nem számára elengedhetetlenül fontos a fogyás beindításához a testalkatuknak megfelelő, rendszeres testmozgás, de erre még visszatérünk.

Szálkásító étrend helyett fogyasztószerek?

Sajnos a nők nagy százalékára igaz, hogy mindenféle fogyasztószerekben hisznek és azt elfelejtik, hogy egyik fogyasztószer sem képes önmagában fogyasztani! A másik hiba, amikor azt hisszük, hogy képesek vagyunk a helyi zsírégetésre. Tévesen azt gondoljuk, hogy ha minden nap hasazunk akkor eltűnik a nemkívánt zsír. Elkeserítő, de az edzés önmagában nem fog szálkásítani viszont segít a diétában!

Mit is jelent a diéta? Semmiképpen nem azt, ami sok hölgy fejében van, azaz, hogy elkezdenek koplalni, illetve mindenféle divatos fogyókúrába kezdeni. Ezek a módszerek átmeneti eredményt hoznak, de hosszútávon nem fognak működni.

A zsírvesztés alapja tehát nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a rendszeres étkezés. Minőségi tápanyagot kell ennünk megfelelő mennyiségben. Nézzük mik ezek:

 • szénhidrát, 1-1,5g/tsk naponta, melyek a következők lehetnek:
 • rizs,
 • puffasztott rizs,
 • barnarizs,
 • csicsóka, édesburgonya,
 • zabpehely,
 • bulgur,
 • köles,
 • lencse,
 • teljes kiőrlésű pékáru

Zsír:

főzéshez kókuszzsírt, salátákhoz pedig extra szűz olivaolajat használjunk. Süthetünk, főzhetünk szimpla olívaolajjal is, de legnagyobb bánatunkra az ízletes kacsa-, vagy libazsírtól el kell búcsúznunk.

Fehérje: 2 g/tsk elegendő, főleg állati forrásból. Pl:

 • csirkemellfilé,
 • pulykamellfilé,
 • tengeri hal
 • sovány marhahús
 • tojásfehérje.

Amennyiben nem eszel húst, az alábbiak közül választhatsz:

 • tojás,
 • tejtermék,
 • szója,
 • riszfehérje.

A fenti élelmiszerekből jó kis fitness étrendet lehet összeállítani (kalória szükséglet megállapítása >>>). Arra kell figyelni, hogy ezt napi 6 étkezésre kell osztani, és kb. 3 óránként kell enni (akárcsak kisbaba korunkban), kb. 100 g szénhidrát, 130 g fehérje és 10-15g zsiradék mennyiségben.

Most azt gondolod magadban, hogy ez egy egyhangú étrend. Igen! Ha nincs benned kellő önfegyelem ahhoz, hogy mást ne egyél, akkor bizony aligha éred el a kívánt hatást. A másik rossz hírem, hogy a szálkásítás nem egy rövid folyamat, kell legalább 3 hónap, hogy ránk csodálkozzanak az emberek. Ha ezek még nem lennének elegek, azt se feledd, hogy hetente 3x mozognod kell. Ez lehet súlyzós edzés vagy aerob mozgásforma. Igazán kiváló a magas intenzitású intervallum edzés a HIIT.

3 hónap után két variáció léphet életbe. Rájössz, hogy testépítő szeretnél lenni és folytatod az edzést és a fitt étrendet. Ha viszont úgy döntesz, hogy mindennek van egy határa és ezt nem szeretnéd egy életen át követni, akkor nem kell feltétlenül ilyen szigorúnak lenni magadhoz. Minden héten 1 csalónap belefér, attól nem fogsz visszahízni. Sokkal könnyebb dolgod lesz egy esetleges 1-2 kiló ingadozást kordában tartanod. Szóval lányok-asszonyok, hajrá, munkára fel!

Szálkásító étrend férfiaknak

A férfiak szálkásító diétája nem sokban különbözik a hölgyekétől. Szerencsésebbek a hölgyeknél, mert kevesebb testzsírral rendelkeznek és nagyobb az izomtömegük. Azonban ez önmagában kevés az üdvösséghez, ha nem figyelnek oda, menthetetlenül elhíznak ők is. És itt nem csak az ételre gondolok… Nem véletlenül hívják a férfiak pocakját sörhasnak. Szóval kedves férfitársaim, ha szálkásítani akarunk, nekünk is a fenti zsírégető étrendet kell követnünk, annyi különbséggel, hogy egy férfinak 3g/tsk fehérjét kell fogyasztania naponta ahhoz, hogy meg tudja őrizni izomtömegét. A tápanyagmennyiséget egyébként mindig teljes testsúlyra határozzák meg.

Mi tehát az alapkoncepció egy fitness étrendhez, ami eltűnteti a sörhasadat?

 • fehérje, testsúly kg x 2-4 gramm
 • szénhidrát, testsúly kg x 2, 2,5 gramm
 • zsír, testsúly kg x 0,25-0,3 gramm.

Vagyis, ha Te egy 100 kilós férfi vagy, akkor 25-30 gramm zsírra, 200-250 gramm szénhidrátra és 200-400 gramm fehérjére van szükséged ahhoz, hogy lefogyjál.

Rengeteg „jobbnál jobb” fogyás étrenddel találkozhatunk, különböző hangzatos címek alatt, mint például legújabb zsírégető diéta vagy fogyókúrás mintaétrend, de a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. Ugyanis a több izom, több kalóriát éget el akkor is, ha éppen pihensz. Itt azonban álljunk meg egy rövid időre.

A táplálékkiegészítők piaca egyre növekszik.

Nézzük mi indokolja ezt a növekedést. Az élelmiszer minőség folyamatosan romlik, ami az egészségi állapotunkra óriási hatással van Ezen belül természetesen a fogyásra, testsúlycsökkentésre, és a szálkásításra is hatással van. A talaj termőképessége az elmúlt évtizedeket vizsgálva jelentősen romlott. A legalapvetőbb élelmiszereink előállítása a termőtalajhoz kapcsolódik, és ebből kifolyólag minden élelmiszer tápanyag tartalma egyre alacsonyabb.

Például a humusztartalom (termőképesség) csökkenése drámainak nevezhető. Ötöde a kiinduló helyzethez, amihez az első hiteles adat 1860-ból (vegyszerezés előtt) áll rendelkezésre. A talajból, és így a növényeinkből kiürült a makro-, és mikroelemek, a tápanyagok jelentős része, így például a vas-, a kálcium-, a mésztartalom, stb. Ennek köszönhetően ma már nem elég elfogyasztanunk azt a zöldség, illetve gyümölcs mennyiséget, ami néhány évtizede fedezte a napi mennyiséget ásványi anyagokból, vitaminokból.


táblázat étkezéshez

Forrás: http://www.novenytaplalas.hu/mikrovilagrol/asvanyi-anyag

A problémát többek között a környezet elsavanyosodása okozza, ami a savas esőtől, a műtrágya foszfortartalmától, és a kommunális szenyvizektől alakul ki.

Az állatok húsában sem lehetnek benne ezek a hasznos, éltető elemek, amik egészségi állapotunkra óriási hatással vannak. Emiatt sok embernél kialakul az állandó éhségérzet. Éhesek vagyunk, hiába eszünk.

Csontritkulás

A hatvanas években 110-120.000 csontritkulást diagnosztizáltak, ma ez a szám hazánkban 1.200.000. Tízszeres a növekedés, ami európa többi lakójára is igaz. Ez a kálcium, magnézium hiányra vezethető vissza.

A régi mondás, miszerint „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, ma már nem igaz. A jelenben esetleg néhány kilónyi almából fedezhető lenne az ásványi anyag, mikroelem, vitamin szükséglet, de ez a megoldás egyéb problémákat is felvet.

ásványi anyag, mikroelem, vitamin szükséglet

Forrás: Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya

Mindezek ismeretében igazán nehéz a szálkásító étrend betartása, különösen hosszútávon. Figyelembe véve azt, hogy közben az egészségünket is szeretnénk megtartani.

E nagyon fontos kitérő után visszatérek eredeti témánkhoz. Rövid távon csupán az étkezés kordában tartása is hozhat eredményt, de hosszútávon csak a rendszeres sporttal tudod ideális testsúlyodat megtartani.

Ennek több oka is van.

Például lélektani oka, hiszen jobb lesz a közérzeted. Sokkal jobb, minőségibb lesz a pihenésed, ha fizikailag elfáradtál. Ezen kívül ne feledkezzünk meg a sportról, mint örömforrásról. Különböző módokon szerezhetünk magunknak örömöt, amire egy egészséges, harmonikus élethez szükség van.

Ezek között vannak, amik mellékhatással rendelkeznek, és csak átmeneti örömöt nyújtanak, de a sportnak megfelelő keretek között végezve nem okoz mellékhatást, eredménye pedig sokkal tartósabb néhány egyéb örömforrásnál (alkohol, nassolás, … stb.).

Összefoglalva a rendszeres testmozgás előnyeit:

 • kikapcsolódás,
 • stressz levezetés,
 • feszesebb, kontúrosabb test,
 • jobb közérzet,
 • felpörgetett anyagcsere,
 • jobb pihenés,
 • a sport egy remek örömforrás

Nincsenek csodák és csodaszerek, diéta van, edzés és persze kitartás. Így mit is kívánhatnék mást, mint kitartást?!

Szerző: Varga Hajnalka