A saját testsúlyos edzés mindenki számára ajánlott, legyen szó évek óta edző testépítőről vagy akár kezdő sportolóról. Fogyni, valamint erősödni, izmosodni vágyók is egyaránt használhatják ezt a módszert. Számos előnye miatt gyorsan megszerethető, az edzés pedig könnyen kivitelezhető bárhol, bármikor.

A saját testsúlyos edzés előnyei

A saját testsúlyos edzés egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség eszközökre, drága kondigépekre, súlyzókra vagy egyéb kiegészítőkre. A gyakorlatok bárhol elvégezhetők, akár otthon a szobában, akár egy játszótéren vagy parkban.

A saját testsúlyos edzés nem hatalmas izmokat épít, mint a testépítőknél, hanem szálkás, funkcionális izomzatot hoz létre. Mivel saját súlyunkkal terheljük testünket, ezért hihetetlenül erős, arányos és szépen kidolgozott lesz izomzatunk.

A kizárólag súlyzókkal edzők gyakran esnek abba a hibába, hogy csak egy bizonyos izomcsoportot fejlesztenek, például egy nagyon vastag és izmos karú férfi lába csontsovány, vagy fordítva. Ilyen esetekben érdemes saját testsúlyos edzéseket beiktatni a programba, amellyel kiegyensúlyozhatjuk testünk arányait. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi edzés és terhelés visz inkább előrébb.

Tudd meg melyik sport a legjobb számodra!

 

A saját testsúlyos edzés emellett javítja az állóképességet, hiszen az egyik legkeményebb edzésforma a saját súlyunkkal való terhelés. Az inakat és ízületeket kíméletesen erősíti, ezáltal csökken az esélye az idősebb kori ízületfájdalmaknak. A mozgáskoordinációra is pozitív hatással van, hiszen az ember természetes mozgásához áll közel ez az edzésforma.

Kiknek ajánlott a saját testsúlyos edzés?

A fogyni vágyóknak, az erősödni vágyóknak, vagy egyszerűen csak azoknak, akiknek nincs ideje vagy pénze konditerembe vagy drága fitneszórákra járni. Nagy súlyfelesleggel nem ajánlott a saját testsúlyos edzések végzése, viszont néhány felesleges kilót gyorsan és hatékonyan izomra tudunk cserélni, ha rendszeresen végzünk ilyen gyakorlatokat.

Ajánlott felkeresni egy sportorvost az edzés elkezdése előtt, aki fel tudja mérni egészségi állapotunkat, valamint tanáccsal szolgálhat a megfelelő sport kiválasztását illetően. Egy szakember fel tudja mérni kondíciónkat és testünk terhelhetőségét, valamint a rendellenességeket is ki tudja szűrni, és ezek alapján útmutatást adni az edzés kialakításához.

Sportolóknak is érdemes kipróbálni a saját testsúlyos edzést, hiszen másfajta izmokat és máshogyan mozgatnak meg ezek a gyakorlatok, így testük új ingerekkel találkozik, valamint az arányos testfeléptéshez is szükséges a gyakran nem használt izomcsoportok megmozgatása.

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy! Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Hol találok saját testsúlyos edzéstervet?

Személyi edzőtől is lehet tanácsot kérni a saját testsúlyos gyakorlatok kérdésében, valamint számos edzéstervet lehet találni az interneten is. Ezeket viszont mindenképpen érdemes először átnézni és a saját képességeink szerint átalakítani, hiszen ha meggondolatlanul vágunk bele az edzésbe, akkor könnyen megsérülhetünk. Íme egy gyűjtemény az otthon elvégezhető saját testsúlyos gyakorlatokból: http://metalisthenics.wordpress.com/2013/10/25/a-sajat-testsulyos-gyakorlatok-hatalmas-gyujtemenye/.

Két könyv is segístégünkre lehet a témában:

Az egyik Paul Wade – Fegyencedzés című műve, manapság nagy népszerűségnek örvend, ami nem véletlen. A könyv jól illusztált és könnyen érthető, a szerző a gyakorlatokat egy amerikai börtön falai között fejlesztette ki.

A másik könyv Pavel Tsatsouline volt orosz specnaz kiképzőtiszt nevéhez fűződik, címe A meztelen harcos. Szintén a saját testsúlyos edzéssel foglalkozik, emellett különböző légzési és feszítési techinkákat is bemutat.

Aki komolyan szeretne foglalkozni a témával, annak érdemes ezeket a könyveket beszerezni, segítsgégükkel több oldalról megközelítve és elképesztő alapossággal vetheti bele magát a saját testsúlyos edzések világába.