Mindig örömmel látom, amikor a testmozgás fontosságáról olvashatok. Külön öröm, amikor többféle állapot, és egyéb felmérésről is tájékoztatást kaphat az olvasó.

Ezek közelebb visznek minket is céljainkhoz. Mik is ezek a célok? A 21. század sporttudományának vívmányait azért érdemes megismerni, hogy egyénre szabottan és nagyon pontosan képet kaphassunk saját egészségi állapotunkról, s hogy valóban mit bírunk, hogy terhelhető szervezetünk. Hangsúlyozom, egyénileg! Miért fontos ez? Azért, mert az „ököl szabályok” szerinti edzésterv és a terhelhetőség egy átlag szerinti meghatározása rendkívül pontatlan.

„Nagyon sok jó testedzési lehetőség van – mindenkinek meg kell találnia a hozzá legjobban illőt, amit élvezni tud, mert különben rövid úton csömör, legrosszabb esetben a sportolástól való elidegenedés az eredmény.”

Ezzel a gondolattal maximálisan egyetértek olyannyira, hogy enyhe túlzással az életemet tettem fel ennek a területnek a széles körben történő megismertetésére 4 évvel ezelőtt. Ugyanakkor a mai átlagember annyira nincs összhangban saját magával, hogy tapasztalataim szerint sok esetben nem képes jól választani. Mivel sok száz esettel találkoztam, ez tényleg nem csupán vélemény, hanem kőkemény tény. Az érzelmek és más tényező kiküszöbölhetők egy objektív vizsgálattal. A sportantropometria gyors, olcsó és fájdalommentes. Ebből kiderül a testalkat, aminek ismeretében már közel sem biztos, hogy aki vékony, azon nincs is súlyfelesleg. Aki pedig nagy termetű, azon közel sem biztos, hogy van súlyfelesleg.

Röviden: a reális célok kitűzéséhez tudunk nagyon hatékony, valóban egyénre szabott segítséget nyújtani. Aki pedig a fittségi teszt, az állapotfelmérés, zsírégető zóna és a pulzusszám tekintetében szeretne lézer pontos képet kapni magáról, annak a terheléses vizsgálatot javaslom. Ennek ára, s a vizsgálat ideje több, de még így is töredéke annak a ráfordításnak, amit egy átlagember sportolásra költ néhány hónap alatt. Ugyanakkor túlzás nélkül állíthatom, egy életre is segít eligazodni saját magunkkal kapcsolatban.

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal