Az edzésterv kezdőknek legalább olyan fontos, mint a már rendszeresen sportolóknak, hiszen megfelelő felkészülés, terv nélkül belevágni az edzésekbe több problémát okozhat, mint amennyi előnye van.

Mielőtt edzésterv összeállításába fognál, kérd ki szakember tanácsát, ugyanakkor néhány alapvetéssel érdemes megismerkedni az alapvetésekkel! Az alábbiakban ebben próbálunk meg segíteni neked.

Edzésterv kezdőknek – innen indulj el!

Bár az internet tele van edzéstervekkel (kezdőknek és haladóknak egyaránt), érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni, hiszen sokszor ellenőrizetlen forrásból származnak, és ha rosszat választunk, komoly problémát is okozhatunk magunknak.

Jó, jó, mondhatod, de akkor honnan induljak el?

A legfontosabb dolog, hogy az edzésterv összeállítása előtt pontos képet kell kapnod saját magadról, edzettségi állapotodról, szervezeted terhelhetőségéről. Enélkül nem szerencsés edzéstervet összeállítani.

Már az sem mindegy, milyen sportot választasz, hiszen ha olyasvalamibe vágsz bele, amihez nincsen kedved, vagy amire testalkatodnál fogva nem vagy alkalmas, akkor sosem fogod élvezni a mozgást, márpedig ez a lényeg, nem igaz?

Ebben segít a sportantropometria, amiből minden fontos kérdésre választ kaphatsz, ráadásul segít reális célokat kitűzni, és egy testalkat szerinti edzéstervet összeállítani.

Edzésterv kezdőknek – az elmélettől a gyakorlatig

Talán elsőre fölöslegesnek tűnik, mégis fontos, hogy bizonyos alapkérdésekkel tisztában légy, mielőtt nekivágsz az edzésnek. A kezdő edzésterv előtt is érdemes utánanézni annak:

 • mire hogyan reagál az emberi szervezet
 • miként érdemes táplálkozni
 • mikor együnk
 • mennyi folyadékot fogyasszunk
 • és még sorolhatnánk

Az edzésterv kezdőknek szóló fázisa előtt érdemes eldönteni, milyen típusú edzést szeretnél végezni:

 • aktív (ez erősíti az izmokat, a szívet, az érrendszert, stb.)
 • passzív (például a légzőgyakorlatok, jóga)

Ebben az esetben is a legjobb a középút, azaz a két típus keverése.

Edzésterv kezdőknek – a csapatjátékos

Az edzésterv összeállításakor azt is érdemes figyelembe venni, milyen típusba tartozunk, milyen mozgásformát szeretnénk űzni. Ha inkább csapatban szeretünk mozogni, akkor tulajdonképpen egyszerű dolgunk van, hiszen rengeteg klub, csoport, fitneszterem áll rendelkezésünkre.

Itt választhatunk a különböző mozgástípusok között, legyen az kardió vagy erősítő, zumba, az aerobik valamilyen formája, spinning; esetleg alakformáló, mint mondjuk a pilates.

Edzésterv kezdőknek – a magányos farkas

Aki viszont nem szereti (vagy tudja) előre beosztani az idejét, esetleg csak egyszerűen szívesebben mozog egyedül, az magának is kialakíthatja az edzéstervét, természetesen az eddig leírtak figyelembevételével.

Kezdőként heti két-három alkalomnál többet nem érdemes kijelölni, később ez felmehet négyre, de ezt nem ajánlott túllépni. Fontos, hogy kardió és erősítő edzést felváltva végezzünk, és iktassunk be pihenőnapot is.

 • A kardióedzés – a kardióedzés esetében figyelj arra, hogy legalább 40 percig folyamatosan végezd, legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy görkorcsolyázás (aminek jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben >>>).
 • Az erősítőedzés – alapgyakorlatokat és kiegészítő gyakorlatokat egyaránt építs be, és döntsd el azt is, mely izomcsoportokat akarod megmozgatni. A lényeg a változatosság.

Edzésterv kezdőknek – a bemelegítés és a túledzés

Két témáról érdemes még érintőlegesen beszélni az edzések kapcsán. A bemelegítést sokan gyorsan letudják, esetleg nem foglalkoznak vele eleget, pedig minden edzés előtt érdemes 10-15 percet rászánni, gyors sétával, a testrészek átmozgatásával.

A túledzés pedig akkor következik be, amikor rosszul ítéljük meg a saját szervezetünk terhelhetőségét, ezért nem képes regenerálódni. Az edzésterv azért is fontos, hogy elkerüljük ezt az állapotot, melynek a jelei lehetnek:

 • fáradékonyság
 • alvászavar
 • étvágytalanság
 • ingerlékenység
 • zavart mozgáskoordináció

Az edzésterv kezdőknek rendkívül fontos tehát, hiszen a cél a kellemesebb közérzet, az egészségesebb életmód.

(Fotó: pixabay.com/Wokandapix)