Milyen edzés illik egyedi testalkatunkhoz?

Az emberek testalkata egyénenként eltérő. A hosszabb lábakkal, keskenyebb csípővel rendelkező emberek alkatilag alkalmasabbak a futásra, mint azok a társaik, akik nőiesebb idomokkal vannak megáldva.

Ha hosszabb távon szeretnénk a jövőnket egy sportágon belül építeni, akkor válasszunk olyan edzésformát, ami az alkatunkból adódóan a legmegfelelőbb. Fontos tehát, hogy felismerjük a nem megfelelő edzésprogramból eredő káros hatásokat, és mielőbb korrigáljuk azokat.

A nem megfelelő edzés káros hatásai

A nem megfelelő edzés és fizikai terhelés rendkívül káros hatással lehet az emberi testre. Ezek a káros hatások hosszabb távon jelentősen befolyásolják a sportteljesítményt, ezért nagyon fontos tisztában legyünk azokkal a tünetekkel, amelyek a helytelen edzésmódszerekből fakadnak.

Túlterheltség

A túlterheltség, vagy más néven túledzettség nem összetévesztendő a fizikai fáradtsággal, előbbi ugyanis egy kóros állapotot takar. A túledzettség az általános fizika fáradtsággal ellentétben hosszabb távon alakul ki, ebből adódóan a kezelése is hosszabb távú feladat.

Okai alapvetően a jól előkészített edzésterv hiányában keresendőek. Ha nem szánunk elegendő időt a regenerációra, akkor nő a sérülésveszély, csökken a teljesítmény, egyúttal ingerlékenység, depresszió, magas nyugalmi pulzus-szám jelezheti, hogy át kell alakítanunk edzéstervünket.

Kimerültség

A kimerültség a túlterheltséggel szemben elsősorban idegi fáradtságot jelöl. Tünetei jelentkezhetnek levertség, alvászavar, fásultság, vagy koncentrációs zavarok formájában. Nagyban hasonlít tehát a túledzettséghez, sőt, gyakran a két probléma egyszerre jelentkezik. Megfelelő mennyiségű pihenéssel, helyes táplálkozással, rekreációs foglalkozásokkal elkerülhető.

Kiégés, letörés

A kiégés elsősorban pszichés fáradtságot jelez. Lehet a túledzettség következménye, de indukálhatja a stressz, a túlzott monotonitás, a túl nagy vagy éppen túl alacsony elvárások. Jelentkezhet szorongás, kimerültség, csökkenő motiváció formájában. A letörés azt az állapotot jelöli viszont, amikor a sportoló fejlődése megakad.

Keringési problémák, szívritmuszavar

A helytelenül megválasztott sportág és edzéstípus mindemellett keringési problémákhoz, és akár szívritmuszavarhoz is vezethet. A rendszeres, intenzív sportterhelés rendkívül nagy kockázatot jelent, ezért ajánlatos a rendszeres sportorvosi konzultáció, kivizsgálás.

Nyugtalanság, alvászavar, fáradtság

A rendszeres nyugtalanság, alvászavar, gyakori fáradtságérzet a stressz mellett lehet a túlhajszolt edzés következménye is, ami előbb utóbb túledzettséghez vezethet. Tanácsos odafigyelni a szervezetre, és a kevesebb néha több alapon, edzői felügyelet mellett megtervezni a heti, havi sportaktivitást.

Sérülések

A nem megfelelően kiválasztott edzésforma, sportág gyakrabban vezet sérülésekhez, amelyek akár tartós egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Válaszd a legmegfelelőbb sportot, edzéstervet!

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal