Túlterheltség, avagy amikor az edzésterv visszaüt.

Túlterheltség megfelelő vizsgálatokkal kimutatható. A terheléses vizsgálattal többek között azt is megtudhatod, hogy a korábban izgő-mozgó, ámde újabban egyre fáradtabbnak tűnő, sportos csemetéd túlterheltnek számít, vagy csak vitaminhiánya van. Nem mindegy!

Nézzük, mik a tünetek, s hogyan előzheted meg!

Szép dolog, ha az iskolás gyerkőc a tanulás, a kötelező tornaórák, és a mindennapos táska cipelés mellett még sportfoglalkozásokra, edzésekre is jár. Úszik, focizik, és mellette karatézni jár? Van az úgy, hogy a jól felépített edzés terv már túl sok neki, de nem szól, és katonás fegyelemmel harcolja végig a napjait.

Túlterheltség jelei

Vedd észre, ha a gyermeked edzésterve túllő a célon, és a gyerkőc túlterheltség jeleit mutatja!

Mostanában türelmetlenebb, kedvetlenebb? Az önfegyelem hiánya, vagy a hangulatingadozás egyértelműen az egyensúly felbomlásának a jele. Egy sportoló gyerek pont kitartást, önfegyelmet tanul. Kérdezd őt a sportszakköreiről, mert lehet, hogy számára túl intenzívek az edzések.

Az egyes sportok más és más testrészeket vesznek igénybe. Ha a kajakozó gyerek folyton fájlalja a vállát, gerincét, a focizó kissrác a térdét, bokáját, vagy a teniszező a vállát, és a könyökét, fogj gyanút. Szinte állandóan izomláza van?

Kiegyensúlyozott terhelés mellett ezek a tünetek nem, vagy csak alkalomadtán fordulnak elő. Panasz esetén fontos a pihenés, a technikák javítása, esetleg gyógytorna alkalmazása. Ne kockáztass meg egy komolyabb sérülést!

Gyakrabban lesz beteg?

Az immunrendszer állapotának romlása annak a jele, hogy a test kezdi felélni a tartalékait, pihenésre, regenerálódásra, utánpótlásra van szüksége, így kerülve el túlterheltséget.

Az is intő jel, ha csökken a sportolói, vagy az iskolában mért teljesítménye. Változtass az edzéstervén, mert szinte biztos, hogy túl van terhelve!

Kialvatlan?

Lehet, hogy a reggeli, vagy a késő esti edzés a ludas! Faragj le a kötelezettségekből, és kiegyensúlyozottabb, kipihentebb gyerkőcöd lesz!

Kíváncsi vagy, hogy nem-e túlterhelt a gyermeked? Terheléses vizsgálatunkon kiderítheted!

Eleget pihen?

Heti 1-2 szabadnap, évi minimum 1 hónap szabadság minden versenysportot űző gyereknek jár!

Ne támassz felé irreális elvárásokat, mert könnyen szorongóvá válhat! Ez hatalmas lelki terhet ró rá, amihez még hozzácsapódik a teljesítménykényszer, a versenyek okozta stressz is. Az is lehet, hogy inkább boxolni szeretne, úszás helyett, de nem mer szólni…beszélj vele a vágyairól!

Biztos vagy benne, hogy sportpszichológiai szempontból megfelelő sportot választottatok a számára?

A túlterheltség sokszor annak a számlájára írható, hogy a választott sport nem a gyerkőcre van szabva, nem megfelelő neki a biológiai kora alapján, vagy fiziológiai szempontból, s így lelkileg is túlterheli az egyes sportfoglalkozásokra való járás. Tudd meg, milyen sport való neki a testalkata szerint!

A mozgás fontos, de az, hogy a gyermek egészséges, a sport pedig csupa örömforrás, és önbizalom edző aktivitás legyen, még fontosabb!