Mi az a biológiai kor?
Miért érdemes tudni?

Természetesen minden szülőt érdekel gyermekének egészséges fejlődése. A biológiai életkor sokkal megbízhatóbb előrejelzője a gyermekek és a serdülők motoros és fizikai teljesítményének, mint a naptári kor. A veszély, mely sok-sok problémát tud okozni, abban rejlik, hogy a naptári kor és a biológiai kor nincs mindig szinkronban a gyermekfejlődés során. A témával azért kell foglalkozni, mert tapasztalataink szerint még a gyermekek fejlesztésével foglalkozó edzők közül is sokan vannak, akik nem tulajdonítanak jelentőséget e nagyon fontos, sok esetben meghatározó dolognak.

Gyermekfejlődés

Gyermekfejlődés

A gyermekfejlődés során a mennyiségi változások után minőségi különbségek is kialakulnak, általában meghatározott sorrendben. Mivel a gyermekfejlődés üteme egyénenként eltérő és nem egyenletes, hanem szakaszosan zajlik, ezért a rendszeres kontroll szükségszerű.

Sportantropometriai méréssel minden esetben megbízhatóan és pontosan megállapítható a biológiai kor, mely a naptári kortól esetenként eltér. Egyéb módszerek a csontkor meghatározására a kéz röntgen, kéz ultrahang, DEXA. Lehet, hogy gyermekedet a legjobb testnevelő, edző neveli, de a biológiai kor eltérése a naptári kortól szemmel nem minden esetben látható, pontosságról pedig nem beszélhetünk.

Akcelerált, fejlődésben előrehaladott

A gyermekfejlődés nyomon követése során több szempontból is fontos ismerni a biológiai kort. A naptári kor és a biológiai kor közötti különbség több év is lehet. Tapasztalataink szerint már 7 éves (naptár szerint) korban előfordul, hogy életkorához képest a gyermek akár 2 évvel is előrehaladott, tehát biológiai kora szerint ő 9 éves.

Gyakorlati oldalról nézve ez annyit jelent a fenti példából kiindulva, hogy a naptári kor szerinti 7 éves gyermek fizikai teljesítményét a naptárilag 9 évesekével célszerű összehasonlítani, máskülönben torz eredményt kapunk.

Sokszor előfordul, hogy egy gyermek remekül teljesít éveken keresztül egy adott sportágban, de később visszaesik a teljesítménye. Ez a teljesítmény visszaesés jellemzően 15-17 éves kor körül következik be. Ekkor elkezdik kutatni az okokat (éveket elkésve), aminek során többször kiderült már, hogy korábban akár több évvel is előrébb tartott a biológiai fejlődésben. Tehát nem azért nyerte éveken át sorban a versenyeket, mert annyira tehetséges volt, hanem azért mert néhány éven keresztül társait megelőzte a biológiai fejlettség tekintetében. Sok-sok későbbi fájdalmas csalódást lehet elkerülni, ha a gyermek fejlődését folyamatosan nyomon követjük, mert ezzel reális képet kapunk.

Retardált, fejlődésben elmaradott

Ugyanez igaz abban az esetben, ha egy gyermek biológiai szempontból el van maradva a naptári korához képest. Teljesítményét ez esetben a nála fiatalabbakéhoz célszerű hasonlítani annak érdekében, hogy reális értékelést kapjunk. Nézzük ezt is gyakorlati oldaláról.

Aki le van maradva a biológiai korát tekintve, de teljesítménye a vele azonos naptári korúakétól nincs lemaradva (vagy csak kis mértékben), a jövő ígérete lehet, mert benne van még tartalék. Amikor a többiek majd stagnálnak, ő még fejlődni fog. Ezért a gyermek fejlődésének folyamatos nyomon követése az ő esetében is nagyon értékes, mert biológiai korának ismerete nélkül nehezebb felismerni tehetségét.

A Humánbiológia című TF tankönyv 167. oldaláról: „Több évtizedes hazai tapasztalat, hogy az edzők előnyben részesítik az átlagosnál magasabb gyermekeket. A biológiailag előbbre tartó fiatalok kiválasztásával nem értünk egyet, mert ezzel lényegesen szűkíti az alkalmasnak minősítettek körét.”

Szintén a Humánbiológia című TF tankönyv 167. oldaláról: „Az elmúlt évtizedek utánpótlás-bajnokságain sok érmes versenyzőnk volt. Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy évekkel később a felnőtt versenyeken ezek a tehetséges fiatalok már meg sem jelennek.”

Összefoglalva:

Ügyelni kell rá, nehogy egy akcelerált sportolót túl korán tehetségként kezeljünk, míg ezzel ellentétesen a későn érő típusú, retardált gyermekekről idejekorán lemondjunk!