A karate egy japán eredetű küzdősport, a szó jelentése „üres kéz”, amely a harcművészet fegyver nélküliségére utal, vagyis hogy az egyén saját testét, végtagjait használja fegyverként. A karatét sokan nemcsak sportként űzik, hanem a harcművészet jellege miatt szívesen választják önvédelmet tanulni vágyók is, kortól és nemtől függetlenül.

14139890_s

Karate

Ennek a sportnak különböző ágai alakultak ki, nevezetesen Shotokan, Kyokushin, Goju-ryu, Shito-ryu és Wado-ryu. Az ágak különbözhetnek egymástól stílusban, gyakorlatokban vagy a harcművészethez és testi küzdelemhez való hozzáállásban.

A karatéról tudni kell, hogy nem csupán egy mozgásforma, művelői szellemi fejlődésen is keresztülmennek, tehát a jellem formálása és a test edzése szorosan összefügg. Az akaraterő, a kitartás, az előítélet-mentesség, az önuralom és a tisztelet elve mind-mind fejleszthető jellemvonás és készség, többek között ezekre is irányul a karate útmutatása. Végső cél a testi és lelki harmónia megteremtése.

A karate előnyei

A karate a szellemi fejlődés mellett rengeteg előnnyel szolgál testünk erősítését illetően is. Fejleszti az izmokat és a légzést, növeli a tüdőkapacitást és a szív teherbírását, erősíti csontozatunkat, emellett az állóképességre, a rugalmasságra és az erőnlétre is kedvezően hat. A karate edzéseknél aerob és anaerob mozgásformák egyaránt megjelennek, a bal és jobb oldalunkat egyenlő mértékben tornáztatjuk meg, így segít a megfelelő mozgáskoordináció kialakításában.

A karate övvizsga

Aki komolyan belevág a karate művészetébe, annak bizonyos időközönként övvizsgát kell tennie, ami azt jelenti, hogy a vizsgáztató karate mester előtt mutatja be tudását a tanuló. Ha megfelelt mind technikailag, mind lelkileg, akkor egy szinttel tovább lép, tehát új színű övet fog kapni. A színes öveket (pl. kék, sárga, barna) a kezdők és középhaladók kapják, a magasabb szintnél a tanuló az 1. danos vizsga után már megkapja a fekete övet, következő lépésként, majd további danokat szerezhet meg.

 

Kiknek ajánlott a karate?

A karate bárkinek ajánlott, aki készen áll nemcsak a testi, de a lelki fejlődésre is. Férfiak és nők, idősek és fiatalok is ugyanúgy elkezdhetik, a lényeg az elköteleződés a sport iránt. Nagyon hasznos a karate már gyermekkorban való gyakorlása, hiszen az önvédelmi technikák mellett a fiatalok koncentrációt, önuralmat, tiszteletet és toleranciát tanulhatnak. Segíthet egyes pszichés és mentális zavarok kiküszöbölésében, valamint bizonyos rendellenességekben is, például hiperaktivitás, beszédhibák, agresszivitás. Ezen előnyök mellett a testi edzés hozzájárul az egészséges szervezet kialakulásához már fiatalkorban és egészséges, jól funkcionáló testet eredményez.

Felnőtteknél az egészségesebb életmód elérésében lehet segítségre a karate, a testi előnyök mellett pedig nagyon ajánlott azok számára, akik szeretnének kiegyensúlyozott, harmonikus életet élni, és készen állnak a lelki fejlődésre is.

Egy eddig számunkra ismeretlen mozgásforma elkezdése előtt mindenképpen érdemes felkeresni egy terhelés-élettani szakembert, aki teljes körűen átvizsgálja testünket, így meg tudja állapítani az esetleges elváltozásokat, amelyek befolyásolható tényezők lehetnek a sportolásban. Egy szakember emellett tanácsot is tud adni azzal kapcsolatban, hogy testalkatunkhoz milyen mozgásforma illik a legjobban. Ha végül a karate mellett döntünk, akkor ajánlott egy karate mesterrel is felvenni a kapcsolatot, aki a sportág egyéb hatásairól és folyamatairól tud tájékoztatást nyújtani.