Box edzés tervek oktatóról oktatóra, sőt versenyzőről versenyzőre változhatnak. Ezért csupán egy általános megközelítést lehet itt megemlíteni, illetve csak az alapokra fókuszálni. Az első lépés a bemelegítés, amely történhet járással, ugrókötelezéssel, szökdeléssel, nyújtás, lazítás beiktatásával, és futással.

Box edzés felépítése

Nagyon fontos a fokozatosság, vagyis, amíg izomzatunk nem melegedett át kellőképpen, semmi esetre sem szabad erős, gyors mozgásokba kezdeni, mert sérüléshez vezethet.

Az ökölvívó edzés következő fázisában a technikai gyakorlatok következhetnek, az ehhez megfelelő eszközök segítségével. Fő segédeszköz a boxzsák, amely az ellenfelet legjobban imitáló felszerelés, és amelyen kiválóan gyakorolhatók a különböző ütések. A felülről lefelé lógó, visszapattanó box körte is alapfelszerelés az ökölvívó edzés során, segítségével javul az ütősebesség és a ritmusérzék. Valamint elengedhetetlen a függőlegesen két rugós zsinór közé erősített reflex labda is, amely ha nem vigyázunk, még vissza is üthet!

Ezt követően jöhetnek a küzdelmek, ahol saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, mennyire volt eredményes az eddigi felkészülés és tanulás a box edzésünkön. Küzdelmi tapasztalatszerzésre, gyakorlásra a hús-vér ellenfélnél nem létezik jobb partner. Ráadásul a harc során önismeretre is szert teszünk, folyamatosan „bátorságpróbát” teszünk, amely újabb értékes ismeretekkel ruház fel bennünket. Az edzés lezárásaként ajánlatos néhány levezető gyakorlatot végezni, pl. nyújtás-lazítás, lassú légzés, lazító-körző mozdulatok.

 

Box

Box

 

A box előnyei

Az ökölvívás rendkívül összetett sport, az egész testet dolgoztatja. Még a tehetségesebb tanulóknak is hosszú évekbe telik, mire magas szinten elsajátítják. A box zsákolásnak számtalan jó hatása van, és a lábujjak hegyétől a fejig szükség van valamennyi porcikára, hogy a küzdő gyorsan és nagy erővel tudjon ütéseket mérni, védekezni, távolságot tartani, elhajolni stb.  Ezentúl nagyfokú koncentrációra és óriási állóképességre is szükség van. Ezek miatt kimondottan ökölvívás edzés gyerekeknek 14 éves kor alatt nem ajánlott, de azért a kezdők az alapokat más sportokkal megteremthetik.

Ennek a rendkívül intenzív mozgásformának köszönhetően valamennyi izomcsoport erősödik és fejlődik, továbbá javul a gyorsaság, robbanékonyság, és összpontosító készség is. Az állóképesség fejlesztéséről itt olvashatsz. A box lélektani szempontból is számos előnnyel rendelkezik, ugyanis jelentős stresszoldó hatása van, segít levezetni szabályozott keretek között a felgyülemlett energiákat és agressziót is.

Box vagy boksz?

A magyar helyesírás szerint a box szóforma nem megfelelő, helyesen boksz-nak írandó. Mivel azonban jóval többen keresnek rá box-ként az interneten, ebben a szövegben szándékosan írtuk x-szel ezt a szót – hogy az érdeklődők jobban megtalálhassák.

A box vagy ökölvívás

az egyik legrégibb sport az emberiségtörténetében. Már az ókori olimpiai játékok egyik versenyszáma volt, görögül pügmének hívták, és i.e. 688-ban vezették be a viadalok közé. Az ökölvívás eredete azonban ennél is régebbre nyúlik vissza, legrégebbi ábrázolása egy i.e. 3. évezredből származó sumér dombormű, de egyes kutatások szerint az i.e. 5. évezredben már létezett elődje a mai Etiópia területén mint közelharc technika.

A modern, hivatalosan megrendezett ökölvívó versenyek először Angliában indultak 1880-ban, az Angol Amatőr Ökölvívó Szövetség szervetésében, négy súlycsoportban. Az idők során a kategóriák bővültek, így ma már 11 súlycsoportot számolunk a 48 kg alatti papírsúlytól a 91 kg fölötti szupernehézsúlyig.

Kovács Kokó István az egyetlen magyar ökölvívó, aki mindent megnyert ebben a sportágban. ⇓

Részletek itt >>>