Nem mindegy mikor milyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztunk. Befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és a testzsír százalékot is. Ennek mérésére határozták meg a Glikémiás indexet, mint mérőszámot.

16084304_s

Glikémiás index

A glikémiás index (GI),

mely azt mutatja, hogy a glükózhoz képest a kérdéses élelmiszer szervezetbe való juttatása mennyire növeli meg a vér glükóz koncentrációját. Ugyanis cukorbevitel hatására jelentősen emelkedik a vérben a glükóz szint, ez erőteljes inzulin kiválasztást okoz. Az inzulin hatására a vérben a glükóz koncentrációja akár drasztikusan is a cukorbevitelt megelőző szint alá eshet.

Ételek glikémiás indexe:

  • 90 – 100: burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, cukros (üdítő-) italok.
  • 70 – 90:  fehér- és félbarna kenyér, zsemle, kifli, extrudált kenyér, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehérliszt, főtt tésztafélék (kivéve spagetti és makaróni) kalács, szőlő, hasábburgonya, görögdinnye.
  • 50 – 70:  zabpehely, kukorica, főtt rizs, barna kenyér, banán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé, csoki, chips, sárgadinnye, ananász, hamburger zsemle, mazsola, pattogatott kukorica.
  • 30 – 50:  tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, csonthéjas gyümölcsök, alma, spagetti, makaróni, tejszínes fagylaltok, lekvár.
  • 30 % :   lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom, meggy, grapefruit.