Miért hal meg egy fiatal, harminchat éves élsportoló? A kérdés egyre gyakrabban vetődik fel a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György halála óta,  akit ráadásul rendszeresen vetettek alá orvosi vizsgálatoknak. Mi állhat a háttérben?

Legtöbbször túlterhelés miatt következik be hirtelen szívhalál vélekedik Dr. Petrekanics Máté terheléses élettani laboratóriumvezető. Fizikai, mentális vagy pszichés eredetű is lehet  a túlterhelés. Ezen kívül a szervezet felborulásához a legkisebb gyulladás is elegendő egy ilyen hatalmas megterhelés esetén.

Amennyiben a nagyfokú megterheléshez a szív nem tud megfelelő gyorsasággal reagálni, a szervezet könnyedén kerülhet olyan helyzetbe, amikor gyakorlatilag már a defibrillátor sem segít. Ilyen esetben talán minden tizedik embert,  lehet csupán megmenteni. A laborvezető elképzelhetőnek tartja tehát, hogy hiába lett volna ott azonnal a segítség, Kolonics György esetében, megmenteni akkor sem lehetett volna.

Lénárt Ágota sportpszichológus, tanszékvezető egyetemi docens szerint nem önmagában a hosszú évekig felgyülemlő stressz a probléma. Nem mindegy ugyanis, hogy ez pozitív vagy negatív irányú stressz. Ami fontos, hogy hogyan tud megküzdeni vele a sportoló. Csökkenteni tudják a stresszes állapotot már a fiatal sportolók is csak meg kellene őket tanítani azokra a módszerekre, amelyek segítségével önmaguk is képessé válnak rá.

Az edzők felelőssége is felvetődik egy-egy ilyen haláleset kapcsán, mert sokszor okoz stresszt – a pszichológus szerint – a rossz edzésszerkezet, a rosszul megválasztott terhelés-pihenés aránya, vagy amikor sem a korosztályuknak, sem a terhelhetőségüknek nem megfelelően edzik őket. Ma már egy jó edző nem gondolhatja azt, hogy ő egy személyben megoldhatja az edzői feladatok mellett a sportorvosi feladatokat is, szükség van az együttműködésre. Komoly világversenyek vagy egy sérülés után gyakori hiba, hogy nem hagyják az edzők regenerálódni a sportolókat.

A szívhalál aránya a versenysporton belül nem véletlenül fordul elő leginkább a labdajátékokban, egy labdarúgónak ugyanis a délelőtti edzésen 18 ezret dobban a szíve, majd 20 ezret a délutáni edzésen, míg egy maratoni futónak 24 ezret összesen a futás alatt.

Hatalmas megterhelés alatt állnak a kajakosok, kenusok is a felkészülés közben, amit ki kellene pihenni, de a legtöbbször nem tehetik meg. Petrekanics Máté vizsgált már olyan sportolót, akinek meghalt a gyermeke, de az edzőnek nem merte megmondani, pedig a lelki megterhelés is kimutatható, szakszóval ilyenkor elektromosan instabil a szív.