Amikor valaki nekiáll izmot pakolni magára, akkor jellemzően a karizom gyakorlatok, és ezen belül a bicepsz edzés az első gondolatai egyike. Nem csoda, hiszen ezzel látványos eredményt lehet elérni, arról nem beszélve, hogy valamiért az izmos test esetében a vastag bicepsz jut sokak eszébe elsőként. Mielőtt alaposabban megvizsgálnánk a bicepsz edzés előnyeit, megnéznénk, mire érdemes odafigyelni és milyen típusú gyakorlatokat végezzünk, nem árt magáról a bicepszről is pár mondatot írni.

A bicepsz

A bicepsz a kétfejű karizom (latinul musculus biceps brachii), egy izom az ember felső végtagján. Biceps, azaz kéthasú izom, két külön fejjel ered, a könyökízület közelében közös tapadási pontban rögzül. Funkciója az, hogy könyökben hajlítja az alkart, kifele forgatja, valamint a vállízületben a felkart előre mozgatja.

A könyök hajlításában és feszítésében a háromfejű karizom (musculus triceps brachii) antagonista izma. Már a görögök számára is fontos volt egyébként a bicepsz izom, az ő ókori ideáljuk szerint a megfeszített kar mérete megegyezett a nyak és a vádli méretével.

Na, ez jó régen volt már, ennél mostanság bőven rémesebb bicepszeket látunk, sokaknál cél a túlzott bicepsz növelés, ami nem feltétlenül egészséges. Ugyanakkor egy túl izmos bicepsz egyeseknek akár visszatetsző is lehet. Persze ízlések és pofonok, ugye, különböznek. Nem is mennénk ebbe bele, inkább lássuk, melyek a bicepsz edzés fontosabb mozdulatai.

Bicepsz edzés – a fontosabb mozdulatok

Mint említettük, a bicepsz egyik funkciója a kéz beforgatása, azaz szupinálása. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy ha lelógatjuk a karunkat a testünk mellett, és a talajjal párhuzamosan behajlítjuk, akkor a tenyerünk nézhet lefelé (ez a pronált tartás) vagy felfelé (ez a szupinált).

Aki végzett már bicepsz gyakorlatokat (például kézisúlyzós edzést), annak alighanem ismerős a tartás, hiszen ez az egyik klasszikus típus. Az is világossá válhat ebből, hogy az egykezes súlyzó gyakorlatok éppen ezért összetettebbek, mint például az egyenes rúddal végzettek.

A bicepsz edzésterv összeállításakor tehát érdemes figyelembe venni, hogy azok a karizom erősítő gyakorlatok a leghatékonyabbak, melyeknél nem csak a kart hajlítjuk, hanem ezt a típusú szupináló mozgást is bele tudjuk vinni.

Bicepsz edzés otthon

A bicepsz edzés egyik nagy előnye, hogy nem kellenek hozzá különleges eszközök, így aztán otthon is minden további nélkül végezhetjük. A bicepsz edzés otthon kézisúlyzóval tulajdonképpen két dolgot kíván:

 • kézisúlyzó (természetesen szerelhető legyen)
 • húzódzkodó rúd

Utóbbi persze nem kötelező kellék, de sokat segíthet.

A legjobb  gyakorlatok

Nyilván rengeteg féle és fajta otthoni edzésterv van férfiaknak kézisúlyzóval, vagy bicepsz edzés otthon súlyzó nélkül – a következőkben ezért csak párat emelünk ki a leginkább elterjedtek közül. Leginkább kézisúlyzós gyakorlatok vannak köztük.

Bicepsz edzés egykezes súlyzóval

 • A gyakorlat: vízszintes helyzetbe, lovaglóülésbe üljünk le, mindkét oldalt lelógatott kezünkben egy egykezes súlyzóval. A tenyerünk nézzen egymás felé, felkarunkat szorítsunk a törzsünkhöz. Az egyik kezünkben lévő súlyt hajlítással emeljük felfelé, a csuklónkat úgy forgatva, hogy a tenyerünk felfelé nézzen. Visszafelé ugyanígy eresszük le, de a folyamat közben már indítsuk el a másik kézzel a felfelé induló mozgást. (Egyébként akár be is fejezhetjük a gyakorlatot az egyik karral, mielőtt elindítjuk a másikkal.)
 • Mire figyeljünk: kiváló gyakorlat, ami igénybe veszi az alkar hajlítóizmát is.

Bicepszhajlítás Scott-padon

 • A gyakorlat: a Scott-pad mögött elhelyezkedve mindkét karunkkal egyszerre emeljük a súlyt, amíg az alkarunk a bicepszünkhöz ér. Majd engedjük vissza lassan a súlyokat.
 • Amire figyeljünk: az alsó részt stimulálja a leginkább, ugyanakkor az izomtapadásokon nem tud változtatni.

Bicepsz állva, kartámasszal

 • A gyakorlat: egyenesen állva, vállszélességben fogjuk meg a kétkezes súlyzót, tenyerek előre. Csak az alkarunkat mozgatva hajlítsuk be a karunk, a súlyokat felfelé mozgatva egy képzeletbeli félkörív mentén. Majd ugyanezen az íven vissza.
 • Mire figyeljünk: ne mozogjon a felsőtestünk, mert az tönkreteszi a hatásosságot.

Koncentrált bicepsz ülve

 • Derékban kissé előre dőlve vagy ülve végezzük a gyakorlatot, karunkat a belső combunkhoz szorítva, majd lassan a mellkasunk felé hajlítva, a felkar mozdulatlan marad.
 • Mire figyeljünk: a mozgás legyen lassú, a csuklónkat ne hajlítsuk emelés közben. A csúcsponton tartsuk ki pár másodpercig, utána lassan eresszük le a súlyt.

Kar edzés gyakorlatok súlyzó nélkül

Gumikötéllel

 • Állj a gumikötélre, és így végezd a felhúzást, karhajlítást koncentráltan.
 • Vízszintes állásnál picit feljebb feszíts rá, utána lassan engedd vissza.

Csigán

 • A gyakorlat indításakor a könyököd legyen feljebb a válladnál.
 • A fogót ne túl erősen markold meg, mert ebben az esetben inkább az alkarod fog dolgozni a bicepszed helyett.
 • Csuklódat fordíts úgy, hogy a kisujjad legyen kissé feljebb.
 • A fejed mögé húzd a csigát, hogy minél csúcsosabb legyen a bicepszed. Ne engedd vissza teljesen! Ezt úgy éred el, hogy a könyöködet nem nyújtod ki teljesen, így az izom végig terhelés alatt marad.

Milyen hibákat követhetünk el?

Mint minden testmozgás esetében, a bicepsz edzésnél is oda kell figyelni a pontos, helyes végrehajtásra. A kisebbik baj az, ha a helytelen végrehajtás során nem érjük el a kívánt hatást, rosszabb, hogy akár a könyökünket is tönkre tehetjük. Ugyanígy fontos az alkar, és a csukló erősítése.

 • Az alkar edzés otthon is elvégezhető például egy rúdra erősített kötéllel, melyre súlyt helyezünk. A feladat egyszerűen csak feltekerni, majd lassan visszafelé engedni.
 • Lendületből végzett gyakorlatok: fontos különbséget tenni a dinamikusan végzett gyakorlat és a túlzott lendület között. Míg előbbi nagyon lényeges, addig utóbbi kifejezetten káros, hiszen ha a hátunk mögül „rántjuk fel” az egykezes súlyzót, akkor nem hogy semmit nem érünk el a gyakorlattal, de a könyökünket vagy a vállunkat károsíthatjuk. Akkora súllyal dolgozzunk, amekkorával szabályos gyakorlatokat tudunk végezni!
 • Elemeljük a könyökünket: ezzel bevonjuk a vállizmot is a mozdulatsorba, ami a hatékonyság kárára megy.
 • Hátra dőlünk: hasonló probléma, mint a lendületből végzett gyakorlat esetében, ráadásul itt már a gerincsérülést kockáztatunk. Emellett a bicepsz felső szakaszában csökkentjük az izomrostok terhelését, ami pedig az izomnövekedés fontos eszköze.
 • A negatív szakasz kihasználatlanul hagyása: a negatív szakasz az, amikor lefelé engedjük a súlyt. Sokan nem veszik elég komolyan, pedig ez kifejezetten fontos része az edzésnek, olyannyira, hogy vannak olyan technikák, melyek erre koncentrálnak. Ne „ejtsük le” a kezünket, lassan, 3-4 másodperc alatt engedjük le.
 • Nem fektetünk kellő súlyt a nyújtás-lazításra.

A bicepsz edzés tehát kifejezetten látványos eredménnyel járhat, egyszerűen, akár otthon is elvégezhető. Természetesen fontos, hogy szakszerűen, pontosan hajtsuk végre, ne kapkodjunk, ne lendületből csináljuk, figyeljünk oda a szervezetünk jelzéseire. Ha így teszünk és elég kitartóak vagyunk, akkor nem lesz gond, amikor jön a tavasz és a pólós idő.