Narancsbőr ellen több lehetőség is van, de mindenekelőtt tekintsük át az alapokat.

A narancsbőrt más néven cellulitot nem szabad összekeverni a cellulitisszel. A cellulitisz egy bőrgyulladás, melyet bakteriális fertőzés okoz és emiatt bőrgyulladás alakul ki.

A cellulit viszont a bőr alatti kötőszövetekben található zsírfelhalmozódás. A zsírfelhalmozódás hatására egyeletlenné válik a bőr felszíne, olyan lesz, mint a narancs héja, innen is ered a neve.

Miért csak a nők panaszkodnak a narancsbőr miatt?

Nos, a különbözőség a hölgyek bőrének eltérő szerkezetéből adódik, illetve a hormonális hatásokban keresendő. A kötőszöveti rostszerkezet a nők esetében leginkább párhuzamos, míg a férfiaknál keresztirányú elemekből áll.

Természetesen a nők és a férfiak bőre sem csak kétféle lehet, de alapvetően ez a két szélsőség. Vannak nők, akiken sosem alakul ki és előfordulnak olyan férfiak is, akik küzdenek ezzel a problémával.

A cellulit

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a cellulit leginkább a hölgyek problémája.

Köztudott, hogy kialakulását többféle tényező is befolyásolhatja. Azok a személyek, elsősorban hölgyek, akik keveset mozognak, netán egyáltalán nem végeznek semmiféle sporttevékenységet, sokkal veszélyeztetettebbek a cellulit kialakulását illetően.

Az első és legfontosabb dolgunk tehát, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt és még idejében elkezdünk eleget mozogni.

Hogyan szabadulhatunk meg a narancsbőrtől?

  1. Elsősorban diétával. A táplálkozás beállítása révén csökkenni fog a zsírréteg, így egyre kevésbé látszik a cellulit.
  2. Fontos, hogy fokozzuk a vérkeringést, ezzel segítve a lerakódott salakanyag távozását. Legjobb módszer a rendszeres testmozgás, ezen belül is a futás és az úszás (további információk kimondottan zsírégető edzésekkel kapcsolatban itt olvashatók >>>). Ezek a sportok átmozgatják a test összes izmát, ezért hatékonyan égetik a kalóriát. Minél több kalória ég el edzés közben, annál hamarabb tűnik el a cellulit.
  3. Érdemes kerékpározn, mert amennyiben alacsony intenzitással tekerjünk, mert rengeteg kalóriát lehet elégetni közben.
  4. Jó megoldás még a vérkeringést fokozása is, amit például hideg- meleg vizes váltózuhannyal érhetünk el.
  5. A séta is nagyon hatásos módszer. Naponta 30 perc már csodákra képes.
  6. Elegendő folyadékfogyasztás minden nap szintén nagyon fontos.

Milyen egészségügyi problémát okoz a narancsbőr?

Fontos, hogy komolyan vegyük, mert sajnos nem elég, hogy esztétikai hátrányt okoz, ezen kívül rontja a vér- és a nyirokkeringést is, leginkább a combon, fenéken, hason, csípőn és a tricepszen jelenik meg.

Azonban előfordulhat, hogy a fentiek ellenére nem, vagy nem elég gyorsan akar elmúlni a narancsbőr. Ilyenkor rendelkezésre állnak egyéb trükkök is. Ilyen pl. az infraszauna, masszázs, LPG, hypoxi.

Infraszauna

Az infraszauna segíti a kötőszövetek fellazítását, anélkül segíti a méreganyagok eltávolítását, hogy megterhelné a vérkeringést. Az infraszauna melegétől a bőrünkben lévő pórusok kitágulnak, erősen izzadni kezdünk és ennek segítségével szervezetünkből könnyebben tudnak távozni a salakanyagok.

Masszázs

Kézi vagy gépi masszázs is nagy segítségünkre lehet a cellulit kezelésében, eltűntetésében. A masszázs vérbőséget okoz, így segít elszállítani a lerakódott salakanyagot. A masszírozás élénkíti a vérkeringést, serkenti az anyagcserét. Amennyiben szizálkesztyűvel végzed, feszesebbé, egyenletesebbé válik a bőr. Nem utolsó sorban segíti a kötőszövetekben a lerakódott zsírok oldását.

LPG

Az LPG gép a tökéletes választás, ha alakformálásról van szó. A készüléknek hála a szövetek olyan mélyen stimulálhatóak, ami az LPG gép megjelenése előtt elképzelhetetlen volt.

A kötőszövetet képes minden irányban megmozgatni illetve helyrehozni az elváltozásokat. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kezelést minden alkalommal egyénre szabottan kell felépíteni, mert nem mindegy, hogy feszesíteni szeretnénk, zsírt bontani.

Általában elmondható, hogy a cellulit-kezelések fájdalmasak, azonban az LPG ebben is rendkívüli, hisz fájdalommentes. Van még egy óriási előnye a gépnek, mégpedig az, hogy a kezelés speciális ruhában történik. Miért is jó ez? A hölgyek közül nagyon sokan szemérmesek, főként ha valamilyen esztétikai probléma is fennáll. Nos, ennél a kezelésnél emiatt nem kell aggódni.

Hypoxi

A hypoxi egy tojás alakú gép, melynek a belsejében vákuum és túlnyomás váltakozik. A kezelést egy tréner felügyeli, aki a vendégnek meghatározza, hogy milyen intenzitással és ellenállással tekerje a zárt vákuumtérben lévő kerékpárt.

A gépben kialakult vákuum fokozza a szövetek vérellátását és beindítja a méregtelenítést. A vákuum szívóhatásának köszönhetően a zsírsejtekben raktározott zsírok és salakanyagok ürülnek.

Számos helyen fejti ki jótékony hatását, elősegíti a fogyást, méregtelenít, serkenti a nyirok- és vérkeringést, feszesíti és rugalmasabbá teszi a bőrt, fokozza a vitalitást, jobb közérzetet biztosít és nem utolsó sorban megszünteti a narancsbőrt!

Milyen tévedéseket hallunk azzal kapcsolatban, hogy kinek alakulhat ki narancsbőre?

Hatalmas tévedés mikor a narancsbőrt betegségként aposztrofálják. A cellulit nem betegség, hanem a bőr állapota. Nem örökölhető, viszont a kötőszövetek gyengesége igen. Ez viszont jó terep ahhoz, hogy kialakuljon a cellulit.

Sajnos tévedés, hogy csak túlsúlyos nőknek lehet narancsbőrük, vékony nőknél is kialakul, ha gyengék a kötőszöveteik. A gyenge kötőszövet jó táptalaj a kellemetlen gödrök kialakulásához, persze elsősorban a felhalmozott zsír növeli ennek az esélyét!

Fáj a naracsbőr?

Szerencsére az az állítás sem igaz, hogy a narancsbőr súlyos esetei fájdalommal járnak. A cellulit egy kozmetikai probléma, azonban rengetegen pszichológiai értelemben szenvednek tőle.

Sokan azt gondolják, hogy a legrosszabb esetben már csak a zsírleszívás segíthet. Szerencsére ez a kijelentés sem állja meg a helyét. Kutatások azt bizonyították, hogy zsírleszívás után még csúnyább lesz az érintett terület.

A cikkben említett módszereket kell kipróbálni (sport, masszázs, alakformáló gép, egészséges táplálkozás), hogy javuljon a bőrünk állapota.