A sport életforma melyet, ha kellő hitelességgel a magunk példáján keresztül adunk át gyermekinknek, úgy egy egész életen át segítő társat adhatunk mellé. A sport önfegyelemre, kitartásra, egészséges életmódra tanít, csak, hogy a legfontosabbakat említsük. A rosszul választott sportág, azonban kudarchoz, szomorúsághoz, a nekem nem sikerül semmi’ érzéséhez, kiégéshez vezet. Mi derülhet ki a kardiológiai magánrendelésen? Miért fontosak az ott végzett terhelés-élettani labor vizsgálatok? Mindenre fény derül.

 

A kardiológiai magánrendelésen kiderül a túlterhelés

Manapság a sportolásban nincs középút. Sajnos. A mai gyerekek egy része egyáltalán nem mozog, mely elhízáshoz, betegségekhez, rossz közérzethez vezet, másrészről azok a gyerekek, akik edzenek, versenyszerűen űzik a választott sportot. Döbbenten tapasztaltam, hogy aki manapság egyesületen belül sportol, ott hosszútávon nem szeretik a heti két esetleg három edzést, például az úszást. Én nem szeretném, hogy a lányom versenyezzen, csak azt, hogy a mozgás az élete részévé váljon. De egy idő után a fejlődés miatt egyre több edzést írnak elő az edzők. Teljesíteni kell mindenáron, melyhez a napi két edzés nem számít soknak. Suli előtt hattól hétig, iskola után délután. Azonban komolyabb vizsgálatok nélkül, vagy csupán nyugalomban végzett számítási eredményekre nem lehet alapozni.

A komolyabb vizsgálatok sportlaborban történnek, mégpedig terhelés alatt. Fura módon kevés az olyan edző, akinél a majdnem 50kg-os kilenc évesnek ugyanazt a távot kell úsznia, mint a nyúlánk, „egyszálbelű” alig hatévesnek. A múltkor láttam egy kisgyereket, aki szinte beleájult a medencébe, annyira fáradt volt már. A túledzéssel nem csupán a gyerekek fizikumát terhelik túl, de a lelküket is. Józan ésszel belátható, hogy nem lehet mindig a maximumon égni. Hosszú távon jó teljesítményt csak optimális élettani állapotban lehet elérni. Ez a terheléses vizsgálatunkból nagyon pontosan belőhető.

Azt látom a környezetemben, hogy akik ovis koruk óta rendszeresen edzenek heti háromszor, négyszer, versenyszerűen, azok kamaszkorukra teljesen kiégnek, és abba hagyják a sportolást. Sok esetben ebben szerepet játszik a sorozatos kudarc, és a befektetett energia, idő ellenére sem elért sikerélmény.

A megfelelő sport

Azok a gyerekek azonban, akik testalkatuknak megfelelő sportot választanak, szinte mindig sikeresnek mutatkoznak még akkor is, ha egy adott versenyen nem hozzák a kellő eredményt. Hosszú távon egészségük javára válik, hogy saját szervezetük szív-, keringési-, és légzési funkcióival harmóniában edzenek. A személyre szabott sport ugyanúgy fontos, mint a személyre szabott cipő. Hiába szeretnénk egy 38-as szandálban tipegni, ha a lábunkra csak a 40-es kényelmes. Megvehetjük a 38-ast, de a következményeket nem kell senkinek elmagyarázni. Éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy a mostani generáció egészségesen nőjön fel, melyhez a mozgás, a jól megválasztott, egyénre szabott sport előfeltétel.

Kardiológiai magánrendelés az egészséges sportért

Ezen túlmenően a kardiológiai magánrendelésen nem csupán arra derülhet fény, hogy milyen sport illik az adott gyermek számára, de arra is, hogy ha edz, akkor mire figyeljen, hol vannak teljesítőképességének, korának, alkatának megfelelően a határai, amiken belül maradva egészségére válik majd a sport mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg. Hiszen a sport csak így tudja majd őt segíteni az életben. A terheléses sportlaborban továbbá a rejtett, vele született esetleges betegségekre is fény derülhet, melyek ismeretében másképpen alakítható a sportolás, megelőzhetőek a komolyabb, akár életet is veszélyeztető betegségek.

Szerző: Schütz Gabriella