Fáradtság, kissé fakó bőr – mindez akár annak is a jele lehet, hogy a szervezet természetes kémhatása túlzottan savas irányba tolódott el. Márpedig ezen nem segítenek kizárólag a vitaminok, érdemes megváltoztatni az étkezést. Az alábbiakban a legjobb lúgosító ételek közül mutatunk be néhányat.

Mielőtt azonban belevágnánk, érdemes kicsit megvizsgálni, mivel jár az, ha a szervezetünk túlzottan savas! Mindez elsősorban a túl stresszes életmód és az egészségtelen étkezés következménye.

Milyen jelei vannak?

  • alacsony energiaszint
  • romló védekezés a kórokozók ellen
  • bélproblémák
  • anyagcsere-folyamatok lelassulása
  • elhízás

Miért fontosak a lúgosító ételek?

A lúgosítás lényege egyrészt a savas közeg közömbösítése, másrészt a napszaknak megfelelő tápanyagok kiválasztása (ez azért fontos, mert olyan ételeket érdemes enni, melyeket a szervezetünk az adott napszakban a legkönnyebben képes feldolgozni).

Mielőtt azonban tovább mennénk, nagyon fontos egy pillanatra megállni és tisztázni pár alapvető dolgot, ugyanis a témában rengeteg (nem ritkán káros) téveszme terjedt el az utóbbi években, melyekkel többet árthatunk magunknak, mit amennyit használunk.

Nagyon fontos pontosan tájékozódni, mielőtt bármilyen „csodalúgosításba” kezdene valaki, a magunk részéről ezt nagyon nem javalljuk, azt viszont igen, hogy kérjünk tanácsot dietetikus szakembertől, orvostól!! Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A helyzet ugyanis az, hogy a gyors és látványos megoldást ígérő divathóbortok többsége jó esetben butaság, rosszabb esetben kifejezetten káros az egészségre.

A szervezet kémhatása (savassága vagy lúgossága) ugyanis csak egy paraméter a sok közül, egyfajta jelzés, mint mondjuk a testhőmérséklet vagy a vércukorszint. Kisebb-nagyobb ingadozás mindegyik esetében előfordul, baj akkor van, ha tartósan és jelentősen eltérnek a normális értékektől.

Modernkor

Az alapprobléma abban áll, hogy modernkori (értve ezalatt nagyjából a II. világháború után kezdődött időszakot) étkezésünk a korábbihoz képest túlságosan telítve van állati eredetű fehérjével. Míg egy 100-150 évvel ezelőtti átlagos háztartás esetében a húsfogyasztás nem volt a mindennapok része, addig ma a nyugati kultúrkörben gyakorlatilag nehezebb nem enni húst – vagy amit annak hiszünk -, mint hozzájutni.

A húsos és tejes étrend kéntartalmú aminosavakkal árasztja el a szervezetet, ezekből az emésztés során glükóz, húgysav és kénsav keletkezik. Magyarul a sok hús terheli meg leginkább a szervezetünk, azaz több lúgosító zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk.

Ami ugyan egyszerűnek tűnik (minden boltban válogathatunk közülük), csakhogy a tömegtermelés és a környezetszennyezés miatt a boltban kapható lúgosító zöldségek és lúgos gyümölcsök nagy része csak a töredékét tartalmazza a szükséges anyagoknak.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a sportolás is savasít, hiszen az izmokban tejsav keletkezik. Ezért is foglalkoznak sokat a profi sportolók esetében a helyes táplálkozással, hiszen a szervezet akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor a leginkább egyensúlyban van.

A lúgosító étrend

A fentiekből következik, hogy érdemes átalakítani a táplálkozásunkat és átállni egy lúgosító étrendre. Mit együnk ehhez a gyakorlatban?

  • több nyers növényt
  • kevesebb húst
  • több vitamint
  • több ásványi anyagot

Mit ne együnk vagy csak mértékkel?

  • vörös hús
  • ecet
  • cukor
  • alkohol
  • koffein

Fent már említettük, hogy a boltban kapható (akár bio-) zöldségek és gyümölcsök nem feltétlenül jelentenek maradéktalanul jó megoldást, tehát érdemes az orvosok által jóváhagyott lúgosító táplálék-kiegészítőket is a szervezetünkbe vinni. Aki veseelégtelenségben szenved, az fokozottan figyeljen!

Lúgosító étrend reggel

Jeleztük már, hogy nem mindegy, a nap adott szakaszában mit eszünk, hiszen a szervezetünk is másképp dolgozza fel a különböző táplálékokat reggel, napközben és este.

Reggel például érdemes mellőzni a fehérjéket, a szervezet ugyanis nem képes ilyenkor rendesen megemészteni azokat. Ehelyett javasolt a gyümölcsturmix, vagy a friss gyümölcs.

Lúgosító étrend délben

A nap közepén szükség van egy kis energiapótlásra (a kalóriáról itt olvashatsz), ilyenkor jöhetnek a zöldségek és hüvelyesek (ezekről kicsit lejjebb részletesebben is írunk), ha lehet, mellőzzük a húsokat, kivéve a csirkét és a halat.

Lúgosító étrend este

Délután nyers zöldségeket és gyümölcsöket lehetőleg már ne fogyasszunk a rostok miatt, ilyenkor jöhetnek a teljes kiőrlésű péksütemények, esetleg a müzli.

Este maradjunk a könnyű ételek mellett, legyen az párolt zöldség, esetleg natúr joghurt, mert a reggellel szemben a szervezet ilyenkor tudja a leghatékonyabban feldolgozni ezt a táplálékot.

Lúgosító ételek listája

A lúgosító ételek listája meglehetősen hosszú, inkább kiválasztottunk párat a legjobbak, leginkább közkedveltek közül. Nyilván ebben az esetben is sok múlik a szervezetünkön, az egészségi állapotunkon. Másként reagál az, akinek refluxa van, mint az, akinek nincs, de kiindulásnak jó lehet az alábbi lúgos ételek listája:

  • citrom – egyszerre kiváló C-vitamin forrás, emellett remekül lúgosít, azért is, mert alacsony a cukortartalma. Étkezés előtt is érdemes lehet fogyasztani belőle egy keveset.
  • szőlő – intenzív lúgosító hatása és magas glükóztartalma van (nem véletlenül szokás szőlőcukrot fogyasztani, ha hirtelen energiabomba kell, de igaz ez arra is, ha a lúgosítás gyorsan a cél)
  • mazsola – aszalt formában még jobb a szőlő, tele van vitaminokkal, folsavval, káliummal, foszforral és még sorolhatnánk.
  • banán – rengeteg benne a kálium, így a lúgosítás mellett az izmokat és az idegrendszert is segíti. Sok benne a rost és a C-vitamin is.
  • alma – a héjában cellulóz, a húsában pektin van
  • dinnye – a lúgosítás mellett a szív- és érrendszerre is kiváló hatással van
  • cékla – az egyik legjobb lúgosító, emellett csökkenti a koleszterinszintet is, a benne megtalálható kálium pedig segíti a szervezet teljesítményét.
  • uborka – az uborka is nagyon jól lúgosít, benne is van kálium.
  • burgonya – vitaminok, ásványi anyagok, növényi fehérjék valóságos tárháza a krumpli, alapélelmiszer.
  • brokkoli – friss kutatások szerint hosszú távú lúgosító és mint ilyen, teljesen egyedülálló (tele van kalciummal, segíti a csontok képződését, az emésztést).
  • spenót – a benne található oxálsav serkenti az emésztést, a folsav a vérképzést, a B-vitamin az anyagcsere folyamatokat támogatja meg, a K-vitaminnak pedig a vesék és a csontok hálásak.

Savas ételek

Fontos tisztázni, hogy attól, hogy egy adott élelmiszer savasít, még nem lesz káros, vagy feltétlenül kerülendő. Olyannyira nem, hogy a savas ételek közül nem kevés rostjai, vagy a benne lévő vitaminok (vitaminokról írtunk itt, és itt is) miatt kifejezetten értékes táplálék – csak éppen érdemes mértékkel fogyasztani, ellenkező esetben anyagcserezavart, hasi hízást, puffadást is okozhatnak.

  • hüvelyesek (csicseriborsó, vesebab, fekete bab)
  • zsírok (napraforgóolaj, szőlőmagolaj, margarin, vaj, kukoricaolaj)
  • fűszerek (mustár, ecet, maláta)
  • gyümölcsök (narancs, őszibarack, málna, szilva, ribizli, cseresznye, sárgadinnye, füge, datolya, sárgabarack)
  • gabona (árpa, kukorica, zabkorpa, rozs, barna rizs, búza, fehér rizs, fehér kenyér, keksz, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér)
  • halak és húsok (gyakorlatilag minden, emellett a tojás, belsőségek)
  • tejtermékek (tejek, de például a hosszan érlelt sajtok is ide tartoznak)
  • magvak (pisztácia, földimogyoró, kesudió, napraforgómag, lenmag, brazil dió, török mogyoró, dió)
  • alkohol
  • cukrozott gyümölcslé
  • kávé
  • kakaó
  • édesítők (szacharin, fehér cukor, répacukor, maltóz szirup, juharszirup, méz)

Lúgosító italok

Eddig jórészt az élelmiszerekről esett szó, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az italok legalább ilyen fontosak a sav-bázis egyensúly kialakításában. Lássunk most néhányat a lúgosító italok közül!

  • ásványvíz – fontos, hogy ne szénsavas ásványvizet igyunk, mert az savasít. A víz hidrogénkarbonát-tartalma legyen legalább 600 mg/l. A szulfáttartalom viszont legyen minél kisebb (bőven 240 mg/l alatt).
  • gyümölcs- és zöldséglevek – vagy frissen facsart vagy nem koncentrátumból készült, 100 százalékos leveket igyunk, amiket szénsavmentes ásványvízzel hígítsunk fel, így csökkentve a magas tápanyagtartalmat és a szervezetbe bevitt gyümölcscukor mennyiségét.

Érdemes a fentieket figyelembe véve kialakítani az étrendünket, már csak azért is, mert a lúgosító ételek nem csak az egészség megőrzésében, de a jobb sportteljesítmény elérésében is segítenek.