Jógázni jó és egészséges, ugyanakkor nagyon nem mindegy, milyen jógatípust választunk a sok közül. Nem csak erre érdemes odafigyelni, mert a jóga kezdőknek túl sok is lehet, ha túlzottan magasra tesszük a lécet.

A jóga eredete

A jóga eredetileg a tudat átalakítását, a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulást elősegítő indiai módszerek és technikák összessége. Voltaképpen tehát a keleti bölcselet egy formája.

Fontos kiemelni, hogy az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerező jógának rengeteg változata ismert. Azaz aki elkezdene jógázni, jól teszi, ha először eldönti, melyik változat felel meg leginkább a személyiségének.

Mindenesetre történelmileg Nyugaton a XX. században először a Hatha-jóga vált népszerűvé, ma már azonban akkora divat, hogy számtalan formáját gyakorolhatjuk.

Milyen jógát válasszunk kezdőként?

Mivel számtalan jóga van kezdőknek, az első fontos lépés eldönteni azt, melyiket választjuk. Ha legalább részben sportként tekintünk rá, akkor rögtön rájövünk, hogy futásnál sem 10-15 km-es távokkal kezdünk, hanem fokozatosan építjük fel magunkat – igaz ez a jógára is.

Létezik komoly erőnlétet igénylő, fizikális jóga, akad statikusabb, vagy olyan, amit kifejezetten meleg helyiségben gyakorolhatunk. Lássunk párat a legismertebbek közül!

 • Hatha – visszafogottabb, nem túl mozgalmas jóga, ami lépésről lépésre vezeti gyakorlóját teste megismerésére
 • Astánga – ellentétben a Hatha jógával, ez kifejezetten mozgalmas jógatípus, voltaképpen annak egy erőteljesebb fajtája. Jó fizikai állapotban érdemes belevágni
 • Bikram – a Bikram jóga Magyarországon is egyre népszerűbb, lényege, hogy másfél órán át egy kifejezetten meleg (kb. 37 C fokos) helyiségben végezzük a gyakorlatokat
 • Tantra – több jógatípus ötvözésével alakították ki, az érzékek kitágítása, a férfi és női energiák egyesítése a célja

Az ebből a pár kiragadott példából is érzékelhető talán, hogy ugyan a jóga alapvetően a spiritualitáson alapul, de nagyon fontos, hogy fizikailag is megfelelő állapotban legyünk. Azt is el kell dönteni, hogy a jógát elsősorban sport- vagy spirituális tevékenységnek tekintjük – ehhez mérten érdemes edzőterembe vagy jógastúdióba menni. Bármelyiket válasszuk is, nagyon fontos a megfelelő oktató.

jóga eredete

Kezdő jóga – felkészülés

Ha kiválasztottuk a megfelelő stílust, akkor érdemes megvásárolni a megfelelő felszerelést. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de pár ruhadarabot érdemes beszerezni:

 • kényelmes nadrág
 • kényelmes, de a bőr lélegzését nem akadályozó felső
 • törülköző
 • jógamatrac

Azt, hogy milyen egy jó jógaóra, nem könnyű meghatározni. Fontos, hogy az oktató szakképzett és hozzáértő legyen. Legalább ilyen fontos az is, hogy jól érezzük magunkat és rendszeresen, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban csináljuk. (Ha jobban szeretünk otthon próbálkozni, azt is lehet, de erről majd később.)

Jóga fogyásra

Sokan vannak, akik azért kezdenek jógázni, hogy fogyjanak, így sokan keresik a zsírégető jóga gyakorlatait. Noha elsőként talán nem a jóga jut az ember eszébe, amikor fogyásra alkalmas tevékenységet keres, nem kérdés, hogy ez a mozgásforma (azon túl, hogy nagyszerű stresszűző) az izmokat is nagyszerűen átmozgatja.

A fizikálisabb jógáknak ez az egyik nagy előnye, ráadásul mivel jellemzően minden fontosabb izomcsoportot megdolgoztat, így minden izmunk párhuzamosan fejlődik.

Ez kezdőként talán riasztó lehet elsőre, de nem kell megijedni, vannak jóga gyakorlatok kezdőknek is és nem nagyon találkoztunk még olyan jógaórával, ahol bárkit kinevettek volna azért, mert akkor vágott bele. A jóga (mint általában a sportok) lényege a fejlődés, saját határaink feszegetése, márpedig ezt valahol el kell kezdeni minden sportág esetében.

A jóga abban is segítségünkre lehet,

hogy elsősorban önmagunkra, a saját testünkre koncentráljunk és bár kétségtelen cél lehet sokaknak pár kiló ledobása, egy idő után túl lehet lépni ezen és élvezni a gyakorlatokat és önmagunkat.

Ha már fogyás, a zsírégető jóga persze elsőre furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, izmaink megdolgoztatásával energiát használunk fel, azaz kalóriát égetünk (a fogyással kapcsolatban itt írtunk korábban >>).

Ha megfelelő dinamikával végezzük a gyakorlatokat, akkor megemelkedik a pulzusunk, és ha jól csináljuk, akkor sokáig a zsírégető szakaszban tudjuk tartani, miközben az izmaink is fejlődnek (különösen, ha erősítő gyakorlatokat is végzünk).

A jóga fokozza az anyagcserét

A jóga emellett a csavarásokkal, fordított testhelyzetekkel a belső szervekre is hat, fokozza az anyagcserét, ami egyenes út a fogyáshoz. Más kérdés, hogy ha esetleg hormonális probléma áll a háttérben, akkor a jóga nem helyettesíti az orvosi kezelést, de kiegészítő tevékenységnek tökéletesen megfelel – arról nem beszélve, hogy lélekben is megerősíthet, azaz a lelki alapú túlsúly eltüntetésében lehet szerepe.

A jóga mozdulatok közül érdemes kiemelni az egyensúlyozó ászanákat (ilyen például a faállás), melyek belső harmóniát teremtve hangolják össze a két agyfélteke működését.

Mint a legtöbb komolyan vett sporttevékenység esetében, így a rendszeres jógázás esetében is egy idő után óhatatlanul odafigyelünk a helyes táplálkozásra, így a plusz kilókat hozó nassolást is elhagyjuk.

A jóga gyakorlatok fogyásra is alkalmasak tehát, aminek alapja (anélkül, hogy mélyebben belemennénk) a gerincoszlop alján található gyökércsakra működése. Ha hiányzik a nyugalom és a stabilitás, akkor a gyökércsakra rendellenesen működik és jönnek a súlyproblémák.

A következő jógagyakorlatokkal lehetünk hatással a működésre:

 • hídállás
 • sáskaállás
 • ülésből előrehajlás

A lényeg a türelem, mert a változások nem mennek egyik napról a másikra. Szemben a divatos (viszont hosszú távon általában nem túl hatékony) diétákkal, a jóga a lassabb, de tartós fogyás kulcsa lehet, ha elég kitartóan végezzük.

Jóga kezdőknek otthon

A jógára is igaz, hogy ugyan elsőre könnyűnek tűnhet az otthoni gyakorlása, ám ez csalóka lehet, különösen, ha minden tapasztalat nélkül vágunk bele. A sikeres (és sérülésmentes) jógázáshoz fontos megérteni a mozgás filozófiáját és alapjait.

Az benne a csalóka, hogy amikor az ember gyakorlott jógázókat néz, akkor gyakran könnyűnek tűnhetnek a mozgássorok, ám kezdőként ez nem feltétlenül igaz.

Ha az otthoni jóga mellett döntünk, első lépésként valahogyan (DVD-n vagy megbízható online forrásból) szerezzünk be olyan videókat, amelyek alaposan elmagyarázzák és megmutatják, miként kell pontosan végrehajtani a gyakorlatokat.

Ha már ezeket magabiztosan végre tudjuk hajtani, ha megvannak a jóga alapok, a jóga pózok kezdőknek, akkor összeállíthatunk egy saját programot. Ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy egy jó jógaoktató évekig tartó gyakorlás és tanítás után állít össze olyan órákat, melyek a jóga minden fontos elemét tartalmazzák.

Nagyon fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, pontosan határozzuk meg, miért is akarunk jógázni. Más jóga mozdulatok kellenek egy zsírégető jóga esetében és más, ha a stresszt szeretnénk csökkenteni, valamilyen betegség miatt kezdünk el mozogni, vagy ha a spirituális béke és beteljesedés elérése a célunk.

Érdemes átgondolni, mi az, amin dolgozni akarunk:

 • erő
 • ruganyosság
 • állóképesség
 • szorongás
 • depresszió
 • általános jólét

Azt is döntsük el, milyen gyakran akarunk jógázni. A rendszeresség nagyon lényeges, hiszen egyrészt ez minden mozgásforma esetében alapvető fontosságú, másrészt a környezetünket is rászoktatja arra, hogy megadja nekünk az ehhez szükséges időt.

Jógázás közben csak önmagunkra koncentráljunk, kapcsoljunk ki minden kütyüt, próbáljuk meg elérni, hogy ilyenkor senki se zavarjon személyesen sem – az az ideális, ha ilyenkor egyedül vagyunk otthon.

Milyen gyakran jógázzunk?

Érdemes heti egy-három alkalommal kezdeni és fokozatosan akár a mindennapi gyakorlásig is eljuthatunk – de erőltetni nem szabad.

A legtöbb jógaóra 60-95 perc, de akkor sincs különösebb baj, ha nem tudunk ennyi időt rászánni. Ha őszinték akarunk lenni, akkor napi szinten a legtöbb embernek nincs is ennyi ideje rá, de már az sokat számít, ha napi 10 percet rá tudunk szánni.

A jóga mozdulatok helyigényesek, találjunk kényelmes és csendes helyet otthon a jógázásra, ahol kizárhatjuk a külvilágot.

Összességében tehát a jóga kezdőknek is nagyon hasznos, de (mint általában minden testmozgás esetében) fontos, hogy megfelelően felkészüljünk, a fizikai állapotunknak megfelelő szinten kezdjük és onnan fejlesszük magunkat tovább.

A gyakorlatok pontos elsajátítása csökkenti a sérülések kockázatát, így noha a jóga otthon is gyakorolható, érdemes legalább az elején szakértő segítséget igénybe venni.