Mik is azok az étrendkiegészítők?

 • vitaminok
 • ásványi anyagok
 • fehérjék
 • növényi kivonatok

Az étrendkiegészítőket elsősorban a sportolók használják. Ezek a táplálékkiegészítők mind a versenysportolók, mind a hobbi sportolók teljesítményét javítják. Azért szedik a sportolók, mert a bevitt táplálék általában nem elég a megkívánt teljesítmény eléréséhez, mert az étrend kiegészítők nélkül igen hiányos.

A táplálékkiegészítőket először a súlyzós edzéseken kezdték alkalmazni, de ma már egyre több sportban használják.

Aerob mozgásoknál használt táplálékkiegészítők

Aerob kreatin

Aerob és anaerob mozgásoknál ammónia keletkezik az izmokban, ez azonban fáradságérzetet okoz és hátráltatja a teljesítményünket. Minél több az ammónia, annál jobban romlik a teljesítmény. Az aerob kreatin vagy más néven a citrullin malát az ammóniát eltávolítja a szervezetünkből, így növeli a teljesítőképességet.

Béta-alanin

Segít az izmok savasodásának a csökkentésében. Az edzés során keletkező hidrogénionokat lebontja, így az izomzat savasodását megakadályozza. Főleg olyan sportágakban használják, ahol a sprintelés gyakrabban előfordul.

L-karnitin

Kitolja a fáradság-küszöböt, ezért nagyon jól regenerál. Az L-karnitin az egyik legjobb étrendkiegészítő, ha fogyni szeretnénk. Ugyanakkor nem csak a fogyás elősegítéséhez, hanem minden más életfunkcióhoz elengedhetetlen tápanyag. Fontos azt is megemlíteni, hogy megakadályozza az agy időskori hanyatlását, növeli az összes agyi funkciót. Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

L-karnitint tartalmazó ételek:

 • hal
 • marhahús
 • sertéshús
 • csirke
 • tej

A vegán életmódot folytatók nem jutnak elegendő L-karnitinhez, így nekik különösen fontos, hogy táplálékkiegészítőkkel pótolják.

Összegezve a legtöbb L-karnitin tartalmú táplálékkiegészítőt a sportolók és a fogyni vágyók használják.

Vitaminokra mind a súlyzós edzéseknél, mind a kardiónál szükségünk van. Az edzés terheli a szervezetet, nagyon gyorsan hiányállapot alakulhat ki a legalapvetőbb tápanyagokból, ezért fontos, hogy megfelelő legyen a vitamin- és ásványi anyag bevitele.

A fehérje a táplálékkiegészítők között talán a legfontosabb. Az izomnövekedéshez szükség van megfelelő fehérjebevitelre. Ha valaki diétázik, akkor az izomtömeg megőrzésében játszik szerepet. A sportolók, ha eredményeket akarnak elérni, fehérjepótlásra van szükségük.

Testünk körülbelül 18 % fehérjét tartalmaz. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében. Főbb feladatai a savbázis egyensúly szabályozása, víz megkötés és szükség esetén bekapcsolódik a szervezet energia ellátásába is.

Az állati eredetű fehérjék

nagy része (hús, tojás, tej, szója, hal, egyes gabonafélék) teljes értékű fehérje. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, vagyis egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét.

A fentiek miatt sokan ágálnak a vegetáriánus táplálkozás ellen, hiszen a növények – a szóját kivéve – nem tartalmaznak teljes értékű fehérjéket. Azok is hozzájuthatnak az esszenciális aminosavakhoz, akik a hús nélküli étkezést választják akkor, ha többféle növényi táplálékot fogyasztanak.

Azt, hogy az emberi szervezetnek mennyi fehérjére van szüksége egy nap az függ a testtömegtől, életkortól, testösszetételtől, egészségi állapottól és a szervezet adaptációjától.

Gyermekeknél 1,8-0,85 g/nap/testtömeg, felnőtteknél 0,75 g/nap/testtömeg az az élettani fehérje minimum, ami fenn tudja tartani a szervezet nitrogén egyensúlyát. A fehérjék emészthetősége körülbelül 85%, ezért 30%-kal több fehérjét kell magához vennie egy felnőtt embernek, azaz 1 g-ot 1 kg testtömegre számítva.

A fehérjék mennyiségén túl az összetételre is figyelni kell. A teljes értékű fehérjék arányát többféle növényi fehérje komplettálásával, illetve állati eredetű fehérjékkel tudjuk biztosítani.

A kiegyensúlyozott fehérje ellátás érdekében a teljes értékű fehérjék részaránya:

 • csecsemőknél minimum 60 %
 • kisgyermekeknél 50 %
 • terhes és szoptató nőknél 40-50 %

Átlagos testtömegű felnőtt számára 30-40 g teljes értékű fehérje elfogyasztása – egyenletes elosztásban – a megfelelő mennyiség.

Kreatin

a fehérjék után a második legfontosabb táplálékkiegészítő. Energiát és erőt ad. Hozzájárul az izomzat növekedéséhez és egész napra biztosítja, hogy energikusak legyünk.

Aminosavakból áll, ezen belül glicin, arginin és metioninból. Egy 90 kg-os ember esetében a kreatin szükséglet 2-3g/nap. Ételek, amiben kreatin található: lazac, hering, sertéshús, marhahús.

Amennyiben nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni, leggazdaságosabban kreatin-monohidrát formájában tudjuk pótolni. Fokozza a kreatin-foszfát szintézisét, ezáltal hatékonyan fokozható a teljes kreatin szint.

Vizsgálták a kreatin rövid, és hosszútávú hatását. Mindkét esetben erő, és teljesítménynövekedést tapasztaltak a vizsgálatban résztvevő személyeknél. A kreatin nagy előnye, hogy hozzájárul az edzés intenzitásának növeléséhez, mivel fokozza a maximális izom összehúzódások során elvégzett munkát.

Állóképességi sportoknál is hatékony, egyértelműen növeli a teljesítményt.

A kreatin jótékony hatással van a regenerációra is, illetve segít visszaállítani az edzés során elhasznált energia egy részét. Ezen kívül képes a sejtekbe vizet vonzani, ezáltal növeli a térfogatukat, így a sejtek nagyobbak és erősebbek lesznek.

Ennek hatására javul a fehérjeszintézis, vagyis könnyebb lesz az izomtömeg növelése.

A BCAA segíti a regenerációt és a fehérjeszintézist. Nagyszerűen növeli a kitartást, az egyik legfontosabb aminosav.

Fogyasztása pótolhatatlan, ha izomnövekedést vagy izommegtartást szeretnénk. A benne található leucin szinten tartja a tesztoszteront, és gátolja a zsírfelhalmozódást.

Az izoleucinnek köszönhető, hogy a csontok az izomzat és a bőr regenerálódik, illetve a növekedési hormon termelését is segíti.

Amikor a szervezetünket stressz éri – ilyen például a fokozott fizikai megterhelés, edzés, akkor nehezen tud aminosavakhoz jutni, ezért érdemes táplálékkiegészítőként pótolni.

Az Omega 3-szedésének rengeteg előnye van. Segít az ízületek egészségének megőrzésében, illetve az ízületi fájdalom csökkentésében. A koleszterin szintjét és a vérnyomást is megfelelően szabályozza. Biztosítja a megfelelő anyagcserét és a migrénes fejfájásnál is segít.

A nitrogén oxid fokozók kitágítják az ereket ezáltal fokozzák az izmok vérellátását illetve az oxigénellátottságát. A többlet oxigéntől kitágulnak a sejtek, ezért nagyobb hatásfokkal építik be a tápanyagot, segítik az izomépülést, a fejlődést és a regenerációt. A nitroxot edzésnapokon, azon belül is edzés előtt éhgyomorra kell bevenni. Egy idő után hozzászokik a szervezet, ezért szünetet kell tartani az alkalmazásában.

Ízületvédőket mindenkinek érdemes szedni, de tudni kell, hogy sportolás közben fokozottan használódnak. Nagyon sokszor még akkor is túlerőltetjük az ízületeinket, ha nem sportolunk. Az ízületvédők 3 fő hatóanyag a kondroitin, glükozamin és az MSM.

Az ízületi sérüléseket sportolás közben megelőzhetjük, ha odafigyelve emeljük a súlyokat, mindig jól bemelegítünk és edzés végén lenyújtunk.

Gyermekek és az étrendkiegészítők

A legtöbb gyermek nem eszik megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, illetve nagyon sok gyerek válogatós, ezért érdemes hasznos multivitaminokkal pótolni a hiányállapotokat.