Mi is pontosan a kalória, mi az emberi kalóriabázis alapja?

Egy kilokalória (kcal) – a köznyelvvel ellentétben ez a hivatalos neve – az az energiamennyiség, amit egy átlagos testsúlyú, felnőtt ember szervezete nyugodt állapotban egy perc alatt felhasznál. Neve a latin calor (hő) szóból ered, ebből képezték tovább a francia calorie szót, mely végül a magyar átírásban kalória lett. A saját kalóriabázis a táplálkozásunk nyomán alakul ki.

Mit nevezünk alapanyagcserének?

A testünknek fent kell tartania az alapvető életfunkciókat például a vérkeringést és a légzést. Ehhez energiát használ fel, vagyis ha látszólag nem csinálunk semmit, nem mozgunk akkor is szükségünk van energiára. Ezt nevezzük alapanyagcserének. Az alapanyagcserét ki is tudjuk számolni. A nőkét és a férfiakét másképpen számoljuk ki.

A nők esetében a kg-ban kifejezett testsúlyt megszorozzuk 24-el, ezt pedig 0,9-el szorozzuk meg. Így például egy átlagosnak tekinthető, 60 kg testsúlyú nő esetében a kalória szükséglet 1296 kcal. Az átlagosnak tekinthető, 80 kg testsúlyú férfi esetében pedig a testsúlyt megszorozzuk 24-el, tehát az így kapott érték 1920 kcal.

napi kalória

Mennyi kalória szükséges naponta? Mennyi kalória kell a fogyáshoz?

Segítségünkre lehet a kalóriabázis alkalmazás, ami egy számláló, illetve táblázat, amivel többek között a bevitt fehérje szénhidrát zsír adatokat nyomon követhetjük. A kalóriabázis segítségével nyomon lehet követni, hogy mit sportolunk, mit eszünk. Amennyiben jól csinálod, akkor többet égetsz el, mint amennyit beviszel és örömmel konstatálod, hogy napról napra egyre jobb vagy.

Az energiaszükségletünket az alapanyagcserénk és a napi aktivitásunk együttese határozza meg. Segítségünkre van egy képlet, ami a következő: az alapanyagcsere szám szorozva 1,2-vel.

Az előző példa alapján egy 60 kg-os nő esetében a saját alapanyagcsere: 1.296 szorozva 1,2=1.555,2 kcal energiát használ el egy nap alatt, vagyis ennyi kalóriára van szüksége naponta.

Mit együnk a megfelelő kalória beviteléhez?

Azonban nem elég csak azt tudnunk, hogy mennyit eszünk. Meg kell válogatni azt is, hogy mit eszünk a testzsír csökkentés érdekében. A tipikus magyar konyha mellett ez nem könnyű. Minél gyorsabban alakul át a szénhidrát a szervezetünkben cukorrá, annál több inzulin kerül a véráramba.

A folyamatban kulcsszerepet játszik az inzulin nevű anyag: minél gyorsabban alakul át egy bizonyos szénhidrát a szervezetünkben cukorrá, annál több inzulin kerül a véráramba. A vérben lévő inzulin blokkolja a zsírégetést, sőt feltölti a zsírsejteket.

Miben mennyi kalória van?

Vannak ételek, amik kerülendők (cukor, fehér liszt és az alkohol), mivel jelentősen megemeli az inzulinszintet. A zöldségek, húsok, tejtermékek és a teljes kiőrlésű termékek viszont alacsonyan tartják az inzulinszintet. Hiába van ugyanannyi kcal 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérben, mint egy szelet fehérben, a fehérkenyér kétszer erősebb inzulinreakciót vált ki. Emiatt érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk, különösen fontos, hogy rostanyagban gazdag táplálékot fogyasszunk.

A valóság az, hogy 1 kg testzsír körülbelül 7000 kalóriának felel meg. Ahhoz, hogy ez elégjen egy 60 kg-os nőnek 9 napig kell napi 1 órát kocognia.

Amennyiben többet viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk, súlynövekedés következik be. Vagyis ahhoz, hogy meginduljon a fogyás kevesebb kalóriát kell magunkhoz venni, mint amennyi a napi szükségletünk.

A kalóriabázis, ami alá nem mehetünk

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, illetve az izomzatunk is megmaradjon a napi kalóriaszükségletünk 80-85%-át ajánlott bevinni olyankor is, ha diétázunk. Ez az alap, ami alá a saját hosszútávú sikerünk érdekében nem mehetünk.

Alkohol az üres kalória

Kényes téma, mi magyarok (is) szeretjük az alkoholt. Az alkohol üres kalória, a szervezet nem tud vele mit kezdeni, így először az alkoholból származót égeti el. Az üres itt azt jelenti, hogy se nem szénhidrát, se nem fehérje, de nem is zsír, ezért a szervezet nem tud vele mit kezdeni, vagyis először ezt égeti el. Aki alkoholt fogyaszt, annak tudnia kell, hogy az ebből származó kalóriát az élelmiszerek előtt hasznosítja a szervezetünk, így az élelmiszerekből származó kalóriát tárolni fogja a testünk. Ezért alakul ki például a sörhas.

Nem utolsó sorban az is probléma, hogy alkoholfogyasztás után jobban esik az étel. Ivás közben szervezetünk kívánja a sós, zsíros ételeket, ami kalóriaszükséglet feletti, tehát a fogyás ellen hat.

Ételek amik segítik a fogyást. Hogyan tudom csökkenteni a napi kalóriabevitelt anélkül, hogy éheznék?

Deficitet kell elérnünk, amit a kalóriabázist használva tudunk figyelni, számolni. Azonban van pár módszer, ami különösebb számolgatás nélkül is eredményhez vezet, ezért a felhasználók nagyon szeretik. Az egyik ilyen, ha sok fehérjét eszünk. A szénhidrátnál jobban eltelít, jóllakottság érzésünk lesz tőle és még az anyagcserére is kedvezően hat. Vagyis, ha a fogyás a célunk, akkor érdemes növelni a fehérjebevitelt.

Ha tehát hosszantartóan és kevés erőfeszítéssel szeretnénk fogyni, mindenképpen érdemes a fehérjebevitelt növelni. Vigyázat, fontos tudni, hogy gyors fogyási trükk nincs! A koplalás szigorúan kerülendő, mert hosszútávon nem fenntartható és a szervezet kiéheztetése után sokkal több kiló szalad fel, mint ami lement. Ne akarjunk pár hét alatt csodát elérni! Az csak saját magunk becsapása lenne.

A következő ételeknek magas a fehérjetartalma:

  • halak (diéta alatt a legjobb választás, nehéz annyi mennyiséget megenni, aminek negatív hatása lenne)
  • tojás (célszerű csak a fehérje részét megenni)
  • tejtermékek (túró, sajt, joghurt)
  • sovány húsok
  • olajos magvak (mértékkel!)
  • hüvelyesek (lassú felszívódású szénhidrátok)

Ha ezeket már nagyon unjuk, fehérjeporból készült shake-et is fogyaszthatunk. Ha sportolsz vagy sportoltál, akkor már találkoztál ezekkel a készítményekkel. Nagyon sok fajtát lehet kapni, mindenki ízlése szerint megtalálhatja a számára leginkább tetszőt. Egyszerű elkészíteni, nem kell vele bajlódni. Ha nem sportolsz, akkor is bátran kipróbálhatod.

A fehérjefogyasztás másik óriási előnye, hogy nemcsak a fogyást segíti, hanem az újbóli súlygyarapodás esélyét is csökkenti.

Igyunk elegendő vízet

A másik trükk a fogyás hatékonyságának fokozására, ha több vizet iszunk. Körülbelül 2 liter víz ivásával naponta 96 kalóriát égethetünk el. Célszerű vizet inni étkezés előtt is, mert ez jelentősen csökkenti az éhségérzetet. Egy 12 hetes kísérletben a résztvevők fél liter vizet ittak minden étkezés előtt és meglepő eredmény jött ki: az alanyok súlyvesztését 44%-kal növelte ez a módszer.

Érdemes tehát odafigyelni a napi tápanyag bevitelünkre, illetve arra, hogy minél több vizet fogyasszunk.
A koffeintartalmú italok is fokozzák az anyagcserét (kávé, zöld tea), de fogyasztására figyeljünk, tartsuk be a mértékletesség elvét.

Kalória bevitel, sport, személyre szabott tanácsok alapján

Érdemes táplálkozási tanácsadót is felkeresni, aki segít megállapítani egy napi keretet és figyelemmel kíséri, hogy hogyan haladunk.

Végül, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ne csak karcsúak legyünk, hanem egészségesek is, az a sport. Amikor sportolsz kalóriát égetsz el. A kardió edzések legjobbak erre a célra. Sokan járnak edzőterembe, ami jó lehet, viszont ha a fogyás a cél, akkor a program egészéből nem szabad kihagyni a kardió gépeket. (futópad, szobabicikli, taposógép).

Mindezek ellenére nagyon sok esetben elmarad a siker. Ennek oka, hogy egy cikkben nincs lehetőség az egyéni adottságokat is figyelembe venni. Maradnak tehát az átlagos adatok, viszont mindannyian különbözőek vagyunk!

Kiindulási pontként persze megfelelnek az ebben a cikkben leírtak, de amennyiben biztosra akarsz menni, és személyre szabott tanácsokat szeretnél kapni (a sok esetben félrevezető BMI kalkulátor helyett), akkor kérj időpontot antropometriai vizsgálatra. Ebből megtudod saját tested egyedi tulajdonságit, amire azután felépítünk egy teljesen egyénre szabott edzésprogramot. Antropometriai mérésre az alábbi űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni >>>