Fallabda játékszabályok, a fallabda játék alapjai – az időjárás független sportág

 

A squash pályán két játékos igyekszik minden erejét összeszedve pontot gyűjteni azáltal, hogy hibára készteti az ellenfelet. Minél több labdamenetet nyer meg az egyikük, annál nagyobb esélye van a győzelemre. Gyere, bevezetünk a fallabda játék szabályaiba, s többek között azt is megtudhatod, mi az a tin. 

Az egyéni játékot alapos bemelegítés után két játékos játssza, egy 9,75* 6,4m-es sqash pályán. Maga a mérkőzés 2 vagy 3 nyert játszmás, egy-egy játszma pedig addig tart, míg valamelyik játékos eléri a 11 pontot.

Mi történik a squash pályán?

Pontokat a labdamenetek megnyerésével lehet gyűjteni. Egyszerűnek tűnik, hogy a játékosoknak csak annyi a dolguk, hogy ütik a labdát a főfal szabályos területére (a Service Line és az Out Line közé), de egyáltalán nem az, hiszen a távolság nem nagy, a labda viszont hajlamos igen kiszámíthatatlanul viselkedni, és igen sebesen mozogni. Szerválás közben figyelni kell arra is, hogy a Service Boxba elegendő egy lábat belehelyezni. Ha az adogató nyer, begyűjt egy pontot, és tovább adogat. Ha a fogadó nyer, akkor övé a pont, és elkezd adogatni. Tehát mindig az adogat a következő játszmában, aki megnyerte az előzőt.

Ez a játék dinamikus, gyors mozdulatokat, jó állóképességet kíván. A futások, ugrások, ütések fejlesztik a izomrendszert,  a csont- és ízületi rendszert, valamint a szív-és keringési rendszert.

A labdamenetek alatt a labdának:

  • mielőtt lepattanna, érnie kell a főfalat,
  • mielőtt a játékos beleüt, maximum egyet pattanhat a földre, ám, a levegőben is van, mód a röptézésre.

A fallabda játék során ekkor hibázik egy játékos, és ekkor kapja az ellenfél a pontot:

  • ha tinre (fémmel borított, 0,45 m széles sáv a főfal legalján) üti a labdát,
  • ha határvonalakon kívülre üti a labdát,
  • nem tud beleütni a labdába, mielőtt az másodszor is pattanna a padlón.

A fentiek mind „out”-nak számítanak.

Tudni szeretnéd, hogy mi akkor a helyzet, ha egy játszmában mindkét játékosnak 10 pontja van? Vagy, hogy miért van szükség a labda bemelegítésére? Kíváncsiságod annak a jele, hogy Téged igenis érdekel a squash. A squash pálya Téged is vár! Nézz utána, hol próbálhatod ki, ki tudja benned üdvözölhetünk majd egy bajnokot?

Természetesen a Magyar Fallabda Szövetség honlapján részletesen le vannak írva annak szabályai, hogy például mi a szabályos ütés, milyen a squash pálya felosztása, mit kell tudni a labdamenetről, az ellenfelet érintő labdáról, és hogy mi a teendő zavarás, vagy let ( eldöntetlen labdamenet) esetén.

Aki pedig igazán komolyan veszi ezt az ügyességi sportot, hivatalos mérkőzésekig is eljuthat, amiket három-öt játékosból álló csapatok vívnak egymás ellen. A fallabda játékban rendeznek csoportmérkőzéses rendszerű, és körmérkőzéses versenyeket is.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a fallabda játékot Neked találták ki, és még keresed álmaid sportját, szeretettel várunk a sportágválasztási tanácsadásunkra!