Izomépítés elsősorban a sportolók számára fontos. Azonban nagyon fontos lenne, hogy erre mindenki megfelelő időt szánjon. Rengeteg pozitív hatása van az izomtömeg növelésének, ésszerű keretek között.

 • feszesíti a bőrt
 • javul a kondíció
 • jót tesz az anyagcserének
 • szellemileg is frissebbé tesz
 • állóképességet növel
 • kedvezően befolyásolja a testképet
Ez a cikk általános áttekintést nyújt a témában, de mivel mindannyian különbözőek vagyunk, egy adott személyre más-más tényezők vonatkoznak. Edzés, táplálkozás tekintetében csak megfelelő vizsgálatot követően, egyénre szabottan tudsz megalapozott döntést hozni. Az általunk kínált sok vizsgálat közül minimum a sportantropometriai vizsgálat szükséges annak meghatározására, hogy melyik testalkat típusba tartozol (ektomorf, metromorf, endomorf).Content goes here

Miért is fontos, hogy az edzések módja,

intenzitása a testalkatunknak megfelelő legyen? Egy pofonegyszerű példával illusztrálom. Bárkivel előfordulhat, hogy úgy érzi, meg kell védenie magát (fizikális értelemben). Ehhez jól jönne némi plusz izomzat. Elmegy hát az illető egy edzőterembe, ahol látja a képeken az 50 cm-es bicepszeket.

Nagyon megtetszik neki, és elhatározza, hogy neki is ilyen izmai lesznek. Ennek érdekében mindent megtesz, de ő ektomorf testalkattal rendelkezik. Magyarul nyúlánk, ami nem egyenlő azzal, hogy magas, hanem azt jelenti, hogy vékony. Vékonyak a csontjai. Ezeknek a csontoknak értelemszerűen a felülete is kisebb, mint akiknek vastag a csontozata. Emiatt a kisebb felület miatt nem tud megtapadni rajta sok izom. Így amennyiben ezzel nincs tisztában az illető, vagy nem vesz róla tudomást, akkor az sérüléshez vezet. Ráadásul úgy, hogy a kitűzött célját sem érheti el, mert annak genetikailag behatárolt korlátai vannak.

Izomépítés étrendjének alapjai

Ahhoz, hogy az izmaink növekedjenek nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Ha látványos eredményeket akarunk elérni, akkor magas fehérjetartalmú ételeket kell fogyasztanunk. Ez azért fontos, mert a fehérje biztosítja az aminosavakat, mely az izomfehérje építőkockáit képezi. Ilyen például a csirke, tojás.

Nem napi háromszor kell étkezni, hanem 5-6szor. Talán mondani sem kell, hogy sütit illetve minden cukros és fehér lisztből ételt fogyasztani tilos. Nagyon fontos az edzés előtti étkezés. Kell az erőnlétedhez, hogy egyél valamit és ráadásul könnyebben elfáradsz, ha nem eszel.

Testépítő diéta alapjai

Nagyon fontos a fehérjedús étrend. Fehérjedús ételek edzéshez:

 • zsírszegény túró
 • sajt (annyi fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús)
 • tojás (napi 2-3 db ajánlott)
 • sovány húsok (csirke, tonhal, lazac)
 • diófélék
 • szója (tofu, szójabab, szójatej)
 • hüvelyesek
 • görög joghurt

Fehérje fogyasztása testsúly-kilogrammonként

Naponta egy átlagos felnőttnek 2 gramm fehérjét kellene fogyasztania testsúly-kilogrammonként. A sportolók igénye ennek minimum a duplája. A kezdők izomzata az első 6 hónapban testsúly-kilogrammonként napi 3 gramm fehérjére is reagálni fog.

Azonban, ha komolyan vesszük a testépítést akkor tudnunk kell, hogy a bodybuilding több, mint 50%-a a táplálékkiegészítőkön múlik.

Edzés előtt és után érdemes legalább 20 gramm fehérjét fogyasztani proteinturmix formájában.

Izomtömegnövelő étrend

Az étrendről elmondható, hogy magas szénhidrát és fehérjetartalmú ételek fogyasztására van szükség. Viszont a zsírbevitelre is oda kell figyelni. Nagyon fontos a folyadék, illetve a rostdús és vitaminban gazdag élelmek. Sokfajta kiegészítő segítség is van >>>

 • protein
 • BCAA
 • A+
 • ULTRA WHEY
 • BCAA MAX

Ezeket a csomagokat célhoz és intenzitáshoz igazítva állíthatjuk össze, amit célszerű az edzőnkkel megbeszélni.

Lehet-e tömeget növelni zsírmentesen? Sajnos nincs izomnövelés és szálkásítás egyszerre. Ha tömeget szeretnénk növelni, akkor bizony kalóriatöbbletet kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ilyenkor felcsúszhat a „sertésjelmez”, azonban megfelelő edzéstervvel és egy jó étrenddel sikerülhet a tömegnövelés csekély zsírosodással, illetve a tömegnövelő edzések után indulhat a szálkásítás.

Testépítés kezdőknek

A legfontosabb az elhatározás. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy átgondolatlanul beruháznak rengetek pénzt különböző kiegészítőkre (pulzusmérő óra, fehérjepor, persze a legnagyobb kiszerelésben) majd ünnepélyesen megveszik az egyhavi bérletet, amit jó esetben le is járnak. Ha az elhatározás nem elég erős, bizony többtízezer forint látja kárát az újdonsült hobbinak. Azt is számításba kell venni, hogy lényegesen kevesebb idő jut a barátokra és a bulikra. Jobban oda kell figyelni a mindennapokra, tudatosabbnak kell lenni.

Az edzések rendje: többnyire mindig a következő a sorrend: has, mell, hát, váll, bicepsz, tricepsz, végül a láb. Testrészenként 2 gyakorlatot kell választani és abból egy 12 ismétlésből álló 3-4 sorozatot. Mindenképpen tarts egy napos pihenőt a különböző izomcsoportok között.

Izomépítés nőknek

A nők és a férfiak esetében az izomépítés különböző. A férfiak tesztoszteronszintje jóval magasabb, ezért sokkal nagyobb intenzitással történik ez a folyamat. A nők izmai kb 2-3%-kal lassabban épülnek be a férfiakénál. A nagyobb izomtömeg eléréséhez fél-egy éves rendszeres edzésre van szükség.

Nagyon sok hölgy ódzkodik a kondis edzésektől, mert attól félnek, hogy férfiasak lesznek. Nos, ez egy tévhit. Nyilván ők a bodybuilderes nőkből indulnak ki, ami valójában egy egész más kategória. Bátran ajánlom minden hölgynek kondis izomépítést, megfelelő edzéstervvel és diétával nagyon szép formát lehet elérni. Egy bizonyos kor után különösen élvezhetjük az izomépítés előnyeit, mert csodálatosan feszesíti a bőrünket! Úgyhogy hölgyek nem kell félni, vágjatok bele bátran az izomépítésbe!

A folyamat gyorsabb, ha az edzés más-más izomcsoportra irányul. Akárcsak a férfiaknál itt is szükséges pihenőidőt is beiktatni ahhoz, hogy az izom növekedni tudjon. Az étkezésnek itt is fontos szerepe van. Testsúly-kilogrammonként 3 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét javasolnak a szakemberek. Fontos szerepe van a pihenésnek és amennyiben a mai világban lehetséges, a stressz kerülésének.

Összegezve tehát mi kell az izomépítéshez?

Naponta legalább ötször étkezz, két – három óránként. Így tudod biztosítani, hogy a szervezetedben folyamatosan legyen szénhidrát és aminosav. Ez szükséges mindenképp ahhoz, hogy növekedni tudj, vagyis az étkezést komolyan kell venni.

Olyan összetett alapgyakorlatokat csinálj, ami több izomcsoportot is megdolgoztat egyszerre.

Vigyázz, hogy ne legyél túledzett, mert akkor nem fog nőni a tömeg. Egy edzésen maximum 30 sorozatot végezz összesen, de lehet kevesebb is.

Két egymás utáni napon nem érdemes edzeni. Az izomnak pihenésre van szüksége, olyankor épül nem edzés közben. Fontos, hogy éjszaka legalább 7 órát aludj, és amennyiben lehetséges kerüld a stresszt. Az alvás legyen megfelelő minőségű.

Rögtön edzés után igyál fehérje turmixot, de vegyél hozzá egy kis szénhidrátot, hogy jobb legyen a felszívódás és beépülés.

Fontos, hogy ne idegeskedj, higgadtan, türelmesen és kitartóan járjál edzeni, így tudod biztosítani, hogy valóban látványos eredményt érjél el sérülésmentesen.

Szerző: Varga Hajnalka