Az edzésterv nőknek és férfiaknak egyaránt fontos, hiszen sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha felkészülten kezdünk neki a programnak. Persze nem vagyunk egyformák, így a hölgyeknek szánt tervek bizonyos pontokon különböznek a férfiakétól.

Ma azt próbáljuk megmutatni, mire figyelj, milyen alapokon álljon össze egy edzésterv nőknek – nem elfelejtve, hogy minden esetben érdemes szakember tanácsát kérni!

Edzésterv nőknek – a nemek közti különbségek és egyezések

Szögezzük le, hogy bár a női izomzat és szervezet természetesen ugyanúgy fejleszthető, mint a férfi, mégis akadnak különbségek.

Vegyük ezeket sorra!

 • anyagcsere – az alapanyagcsere egyénenként változó, vannak, akiknél gyorsabb és vannak, akiknél lassabb, ám általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy a férfiaké valamivel gyorsabb, mint a nőké
 • emiatt a férfiak gyorsabban képesek a testsúlyukat csökkenteni
 • a magasabb tesztoszteronszint miatt a zsírszövetek gyorsabban lebontódnak

Mi az, ami egyezik?

 • fehérjeépítés (ebből következően az izomépítés)
 • energiafelhasználás
 • zsírbontás
 • zsírégetés

Mindemellett az is igaz mindkét nemre, hogy körülbelül 40 perc mozgás után kezdi a szervezet a zsírokat lebontani, ami egyénenként változhat valamennyit, ám ennek elsődleges oka nem a nemek közti különbség, hanem a szervezet szénhidrát-raktárainak telítettsége.

Edzésterv nőknek – a speciális célok

Kár lenne letagadni, hogy a nők nagy része alapvetően más célokkal vág bele az edzésbe, mint a férfiak többsége. A legtöbben a nőies testrészeket (mellet, feneket, lábat) szeretnék formálni, szebbé tenni, és ennek megfelelő edzésterveket keresnek.

Vegyük át gyorsan, ezeket a testrészeket mivel (és mivel nem…) tudjuk formálni!

 • Mell – kifejezetten a mell edzésével nem tudod feszesebbé tenni ezt a testrészed, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs benne izom. Ellenben a testtartáson lehet javítani a hát- és a törzset merevítő izmok erősítésével, és így a mell tartása is javul.
 • Fenék – csak a farizom edzése nem elegendő, kidolgozott diéta (nem éhezés!) mellett viszont szép eredményeket érhetünk el megfelelő és rendszeres aerob edzésterv betartásával. (Általában véve is igaz ez a zsírpárnák eltüntetésére.)
 • Vádli – nagyon sok nőnek van gondja a vádlijával, a rossz hír az, hogy ez genetikai adottság, és csak nagyon nehezen lehet rajta változtatni, más kérdés, hogy érdemes-e ennyi energiát beleölni.
 • Combok – a zsírt csökkenthetjük, az izmok méretét nem, hiszen minden edzéskor használjuk. Ha nem használjuk, akkor viszont marad a zsír, szóval ne akarjunk kevésbé izmos lábat!

Edzésterv nőknek – mennyi az ideális?

Gyakori kérdés, hogy heti hány alkalommal érdemes edzeni, mikor kezd majd látszani az eredmény. Edzésterv nőknek vagy férfiaknak – ebben az esetben az alapszabályok ugyanazok, azaz nagyon egyszerűen: ne pörgessük túl magunkat.

Személyes tapasztalatom az, hogy amikor az ember belevág egy edzéstervbe, akkor a kezdeti nehézségek után jön egy időszak, amikor minden nap menne és csinálná, és most teljesen mindegy, hogy milyen sportról beszélünk. Ez hiba.

Hetente hány alkalommal?

Az ideális edzésmennyiség kezdetben heti 3-4 alkalom, később felmehet esetleg ötre, de mindig kell hagyni hetente 1-2 pihenőnapot, hogy a szervezet regenerálódjon. Egyébként ha nem adjuk meg a testünknek a pihenés lehetőségét, jelezni fogja, és még szerencsések vagyunk, ha nem sérülés formájában.

Milyen hosszú az ideális edzés?

Ebben az esetben is igaz az, hogy embere válogatja, az sem mindegy, milyen az edzettségi állapotunk, de körülbelül 1-1,5 óra tekinthető az ideális hossznak. Mindez edzéstípustól is függ (egy intervallum edzés ennél jóval rövidebb), de általános alapszabályként ez elfogadható.

Végezetül pár szóban arról, hogy egy idő után a szervezeted hozzászokik a terheléshez, ami egyfelől jó hír, hiszen ez fejlődés, másfelől viszont azt is jelenti, hogy változtatni kell, vagy az edzés mennyiségén, vagy a minőségén kell változtatni, esetleg új típusú edzést beiktatni.

Ez viszont már egy másik cikk témája lehet.