Íjászat kezdőknek – alapok – őseink nyomában

Mottó: „A jó lövéshez három dologra van szükség. Jó íjra, jó vesszőre és jó íjászra” /Vozár András, magyar bajnok/

Íjászat kezdőknek – alapismeretek

Vonz az íjászat világa? Tekintsd át velünk a legfontosabb alapokat!

Aki íjászkodásra adja a fejét, máris négy fajta íjtípusból választhat, ezek az ősi magyar íj, botíj, csigás íj, reflex íj. Az utóbbi kettő típus a leggyakoribb. Az íj anyaga lehet fa, műanyag, vagy ezek kombinációi, a markolat pedig domború, hasáb, vagy homorú.

Kezdő íjászoknak azért ajánlott a vékonyabb markolat, mert lágyítja a lövést, a vastagabb, keményebb markolatok nagyot ránthatnak az íjász csuklóján, és rugós lesz tőlük az íj.

Húrból, vagy idegből a kezdők a lomhább dacronból készültet szeretik, mert lomhább, de mégis strapabíró, és megbízható. Létezik még strim-line, fast-flite speciális műszálból készült ideg is, melyek sokkal több lövést bírnak ki, gyorsabbak is, de cserébe keményebbek. A húrok mérete 123 cm.

Az ideget annak két végén található idegfül segítségével lehet az íjhoz csatlakoztatni. A középbandázson kényelmesen elférnek az íjász ujjai, a göb (speciális fémdarab) pedig a nyílvessző végének fixpontját határozza meg.

A nyílvesszők készülhetnek fából, vagy szénszálas műanyagból is. A lővésztechnika helyes elsajátításához szükséges ismerni a nyílvessző részeit:1. nyílhegy, 2. test, 3. számozás, jelzés, 4. fekvő toll, 5. vezértoll, 6. vesszővég (nock).

Az íjászat órákon kezdőknek is erősen ajánlottak az ujjvédők, alkarvédők, amik megóvnak a kellemetlen élményektől (pl. kifutó vessző karistolása, becsapódó ideg) és a tegez, ami az íjak tárolására szolgál.

Ennyi bevezető után következzen egy kis íjászati lövéstechnika ismertető kezdőknek!

  1. Készítsd elő a lövést! Az íjat fogd meg a markolatánál, úgy, hogy a markolat a mutató- és a hüvelykujj közötti tenyérrészre támaszkodjon. Ne szorítsd nagyon, mert kicsavarodhat az íj.
  2. A nyílvesszőt helyezd fel az idegre, az ideg pattanjon bele a vessző végébe, és a vezértollnak kifelé mutasson. Az íjat tartó kezed emeld fel a célra tartva, másik kezed három ujjával (utolsó ujjpercével) fogd meg az ideget, azaz húzd ki, ne markold. Az ideget feszítő alkarod kövesse a vessző vonalát.
  3. A kezdőknek tartott íjászat órákon gyakori hiba, hogy a vesszőt a nem hát izomzatával húzzák, hanem a kar izomzatával! Keress az arcodon egy fix pontot, ahová húzhatod az ideget. Az oktatód fogd segíteni, hogy ráérezz, hol van ez a pont.
  4. Célozz! A célzásba a kezdők keze általában beleremeg. Ha Veled is ez történik, engedd le az íjat, és próbáld újra.
  5. Jöhet az oldás! A feszítő kezed húzd a füled irányába, így az ideg legördül róla. Az íjat tartsd fenn, amíg az íj célba ér. Ne keseredj el, ha az első alkalmakkor nem sikerül, gyakorolj sokat, és jönnek majd az eredmények!

Lesd el a helyes technikát! Az „Íjászat kezdőknek” keresőszavakkal számos videót találhatsz az interneten.

Kíváncsi vagy, hogy testalkatod alapján ajánlott-e számodra az íjászat? Sportágválasztási tanácsadásunkon megtudhatod! Érdekel az íjászat? Keress egy íjászsulit, és lépj őseink nyomába!