Az amerikai foci egyre népszerűbb Magyarországon is. Egyre többen követik figyelemmel elsősorban az amerikai profi bajnokságot, de egy ideje már van magyar élvonal, sőt, 2015 óta válogatott is. Itt az ideje tehát, hogy bemutassuk kicsit az amerikai futballt, annak történetét, szabályait, hátha az is kedvet kap hozzá, aki eddig csak olvasott vagy hallott róla.

Az amerikai foci története a XIX. század közepe tájékán kezdődött, egészen pontosan 1869-ben, amikor november 6-án lejátszották az első mérkőzést a Princeton és a Rutgers egyetem hallgatói között (egyébként a Princeton nyert 6-4-re).

Amerikai foci – a profizmus kezdete

Ezután némi csend következett, avagy ment minden a maga útján, mígnem 1920-ban elérkezett a következő nagy mérföldkő: megalakult a mai Nemzeti Futball Liga (NFL) elődje, az Amerikai Profi Futball Szövetség (APFA).

Ebben a bajnokságban 14 csapat indult, köztük a Chicago Bears, amely az egyetlen olyan csapat, amely ma is részt vesz az NFL, azaz a profi liga küzdelmeiben.

Nem kellett sokat várni a NFL megalakulására sem, ez 1922-ben következett be, az első 10 évben a rendszer értelmében az lett a bajnok, aki a legjobb győzelmi mutatót produkálta.

A bajnoki döntőt 1933-ban vezették be (a Chicago Bears nyert). Majd 1936-ban jött a draft, aminek fő célja a legtehetségesebb fiatalok kiválasztása, és mivel fordított erősorrendben zajlik, nagyjából az erősorrend folyamatos kiegyensúlyozása, és a dinasztiák kialakulásának megnehezítése lett.

Az első tévéközvetítés

Már a II. világháború kitörésének évében, 1939. október 22.-én sor került, más kérdés, hogy egyetlen kamerával vették az eseményeket, és csak New Yorkban lehetett látni.

Már a II. világháború után, 1951-ben hozták létre a két konferenciacsoport, az American és a National győztesének döntőjét, a Pro Bowl-t, amit 1954-től 1970-ig a Kelet-Nyugat párharc, majd 1971-től az AFC (American Football Conference) és az NFC (National Football Conference) legjobbjai vívnak.

1960-ban létrejött az NFL konkurenciájának kitalált American Football League (AFL), és egészen 1966-ig két bajnokot avattak az amerikai fociban. Végül 1967-ben született meg a Super Bowl, és ezzel a modern, ma is ismert NFL-sorozat.

Az első Super Bowl-meccset 1967. január 15-én rendezték a Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs között, előbbi nyert 35-10-re. A két liga 1970-ben olvadt össze és jött létre a két konferencia, az NFC (National Football Conference) és az AFC (American Football Conference).

Foglaljuk tehát össze a legfontosabb dátumokat!

 • 1869: az első mérkőzés, Princeton-Rutgers
 • 1920: megalakul az Amerikai Profi Futball Szövetség (American Professional Football Association – AFPA)
 • 1922: megalakul a Nemzeti Futball Liga (National Football League – NFL)
 • 1933: bevezetik a bajnoki döntő intézményét
 • 1936: az első draft, ahol a legtehetségesebb reménységek közül válogathattak a klubok
 • 1939: az első tévéközvetítés
 • 1951: a Pro Bowl megszületése
 • 1960: az American Football League (AFL) létrehozása
 • 1967: az első Super Bowl-mérkőzés
 • 1970: az NFL és az AFL összeolvad, létrejön a ma is ismert rendszer

Amerikai foci Magyarországon

A játék 1991-ben érkezett meg Magyarországra, az első mérkőzést amerikai katonák és rögbisek játszották 8000 (!) néző előtt. A Redskins és a Bluejays csapataiból született meg a Budapest Star Force, amit sorra követtek a különböző egyesületek.

Az első magyar bajnokság 2005-ben indult négy csapattal, majd a következő év januárjában megalakult a szövetség is Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége (MAFSZ) néven.

Amerikai foci – a pálya

Az amerikai labdarúgásban a pálya 110 méter hosszú és 49 méter széles, két végén vannak a gólvonalak. Pontot az endzone nevű, 10 yard széles területen lehet szerezni, ez a gólvonaltól (goal line) az alapvonalig (end line) tart.

A pályát 5 yardonként az úgynevezett yard line-ok keresztezik. Az oldalvonalakkal párhuzamosan található két vonalsor neve hash mark. A labda minden játékkezdéskor a hash markok között van.

A kapu 5,6 méter széles és a 3 méter magasan található keresztléc felett kezdődik: akkor sikeres a rúgás, ha a labda a két kapufa közé, de a keresztléc fölé kerül.

A két csapat 11-11 játékosa van egyszerre a pályán, de egy meccsre 53 játékost lehet nevezni. Így tudnak külön támadó-, védő- és különleges egységet kiállítani. Ezeket a pályán a mérkőzés adott szituációjához képest cserélik.

Az amerikai foci mérkőzés

Az amerikai futballban egy mérkőzés negyedekre van osztva, egy negyed 12 (az NFL-ben 15) perces negyedből áll, a második szünetben van a félidő, egy hosszabb szünettel.

Mivel elég sokat áll a játék, egy-egy mérkőzés akár 3 órás is lehet. Ha a rendes játékidőben döntetlen az eredmény, akkor hosszabbítás következik, ami tulajdonképpen egy teljes negyednek felel meg.

A mérkőzésen a támadócsapatnak négy lehetősége van arra, hogy legkevesebb minimum 10 yardot jusson előre a labdával. Ha nem sikerül, akkor a másik csapat támadhat. Ha igen, akkor újabb négy lehetőséghez jutnak.

Támadni a labdával futva vagy passzolva lehet. Fontos, hogy előre egy támadásban csak egyszer lehet passzolni, oldalra és hátrafele viszont korlátlan alkalommal. A támadás akkor ér véget, amikor a labda vagy a földre kerül, vagy a védekező csapat megállítja az előrehaladást, esetleg a labda elhagyja a pálya területét.

Hogyan szerezhetünk pontot az amerikai fociban?

 • Touchdown – ha a csapat egyik játékosa a célterületre (endzone) viszi a labdát. Ez 6 pontot ér.
 • Jutalompont (Extra point, Point after touchdown) – 20 yardról lövés, ha sikerül a kapun átjuttatni a labdát, a csapat 1 pontot kap
 • Kétpontos kísérlet – a kétyardos vonalról indulva egyetlen kísérletből újra át kell juttatni a labdát a gólvonalon
 • Field goal – mezőnygólt a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet, ha három kísérletből nem sikerült megtenni a szükséges 10 yardot, így utolsó esélynek a kapura lövést választják. A mezőnygól 3 pontot ér.
 • Safety – ezt a védőcsapat érheti el, ha a labdás embert szerelik, vagy kikényszerítik a pályáról. Három pontot lehet érte kapni.

Ha kíváncsi vagy arra, neked való-e az amerikai foci, látogass el hozzánk és megtudhatod!

(Fotó: pixabay.com/WikiImages)