Ezért olyan égetően fontos, hogy bemelegíts futás előtt

Ha Te is elkezdtél követni egy futó edzéstervet fogyáshoz, vagy épp az állóképességedet szeretnéd növelni, ne ess a kezdők hibájába, akik egy kétperces röpke bemelegítés után már fel is veszik a nyúlcipőt. Melegíts be! A futó edzéstervek szerves részét képezi a bemelegítés. Bármilyen sport csak úgy szolgálhatja az egészséged, és fejlődésed, ha mielőtt belevágsz, rendesen bemelegíted az izmaidat.

Egy jól felépített futás edzésterv testileg-lelkileg is megterheli a sportolót, ezért egy alapos bemelegítés elkerülhetetlen. Természetesen a bemelegítő feladatok erőssége, időtartama függ az edzés milyenségétől, erősségétől, s a futó edzettségi szintjétől is. Sőt mi több, még az edzeni készülő idegállapota is befolyásolja!

Többen beleesnek abba a tévedésbe, hogy a speciális melegítőkrémek – amik egyébként hatékonyan segítik a hajszálerek vérkeringését- helyettesítik a bemelegítést. Pedig nem! Hűvösebb időben remek segítők, de többet nem tudnak.

Ha még csak kezdő futó vagy, alakítsd szokássá a bemelegítést, hiszen megelőzheted vele a sérüléseket, és javíthatod a teljesítményedet. Vérkeringés serkentő, nő az izomzatod hőmérséklete, s a kollagén rostok egészen rugalmassá válnak. Csupán néhány perc, ne sajnáld rá az időt!

Biztosan Neked találták ki a futást? Találd meg a testalkatodhoz illő sportot!

Bemelegítéssel kezdődik egy profi futás edzésterv!

Bemelegítésed legyen kb. 15 perces. Kocogj, aerobikozz kicsit, sétálj gyors tempóban, s utána végezz lassú, kontrollált mozdulatokból álló, úgynevezett dinamikus nyújtást, mely elősegíti az izmok rugalmasságát. Ha közben nagyon feszülnek az izmaid, gondolkodj el rajta, nem-e vagy túl stresszes mostanában. Mindezt bátran egészítsd ki olyan egyszerű gyakorlatokkal, mint a láblendítés, térd és sarokfelhúzás, csípőkörzés, térdkörzés!

Egyes jógaelemek is jók lehetnek (nap köszöntés, fordított kutya póz). A futás előtti jóga növeli a hajlékonyságod, s lecsendesíti a lelked. Fontos viszont a jó technika, amit egy profitól tudsz ellesni.

Legyen a sporttevékenységed szerves része!
Bemelegítés nélkül izmaid rugalmatlanok lesznek, s nagyobb sérülésveszéllyel nézel szembe. Miért? Azért, mert az ismétlődő futómozdulatoktól az izmok megrövidülnek. Egy szó, mint száz, tested jobban elhasználódik, ha nem olajozod be edzés előtt az izmaid!

Futás edzéstervedet úgy kalkuláld, hogy abból soha ne maradjon ki a bemelegítés. Ha nem melegítesz be, hamar elfáradsz, de ha becsületesen elvégzed,vérkeringésed, izmaid, szíved fel lesz készülve a megmérettetésre!

További cikkeinkben olvashatsz a futásról, mint sportágról, arról, hogy milyen kellékeket szerezz be hozzá, valamint a szuper hatásairól.