„Aki túl van terhelve, az majd lassít, vagy megáll, és akkor kipiheni magát. Így az egészségének biztosan nem árthat a sport, nem lehet túlterhelni?”

Jó lenne, ha így lenne, csak sajnos naponta jelennek meg nálunk azok a sportolók, akik túl vannak terhelve. Sok esetben azt halljuk tőlük, hogy amióta csökkent a teljesítő képességük (a kimerülés miatt), azóta még több edzésmunkát követelnek tőlük.

Gyakorlatilag az történik, hogy hosszú évek munkája során a sportoló túl van terhelve, de erre nem jöttek rá az edzői. Itt ugyanis szemmel nem látható folyamatok zajlanak.

Példaként említek olyat, hogy egy egyszerű megfázást követően még nem tért teljesen magához a szervezete, de már ismét komoly terhelésnek vetik alá. Kemény edzésmunkát végeztettek el vele annak ellenére, hogy például asztmás, allergiás volt, de nem találták meg a magyarázatot a tünetekre, illetve nem látták az összefüggéseket.

Majd itt nálunk derült ki, hogy bizony az ő légzésfunkciója, az ő pihenése nincs rendben. Ennek megállapítása csak műszeres vizsgálattal lehetséges, mert másképp nem derül ki!

Még ma is sokan azt hiszik, hogy ha sokat edzenek, akkor az garancia a sikerre. Ez nem így van! Csak a minőségi munka hozhatja meg a kívánt eredményt! Ehhez pedig minőségi vizsgálatok kellenek, amihez a már említett élettani optimum megállapítása szükséges, mégpedig egyénileg.

Hogyan tovább? Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.

Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal