Az aerob edzés mellett a másik típus az erősítő edzés. Az erősítő edzés lényege, hogy megnöveli az izomtömeget, ezáltal átalakul a test felépítése és a szervezet anyagcseréje. Több oka is lehet az erősítő edzés elkezdésének: a kondíció javítása, tömegnövelés, alakformálás, látványos izomzat kialakítása vagy egy megfelelően kialakított edzésterv követése.

Erősítő edzés

Hátránya, hogy nagy energia befektetést igényel, emiatt kitartás, elkötelezettség és erős motiváció szükséges az erősítő edzés véghezviteléhez. Következetesen kell összeállítani az edzéstervet, hiszen az izmok nagyon sérülékenyek, emellett könnyen túl lehet őket dolgoztatni. Az erősítő edzésforma legfontosabb előnye, hogy a megnövekedett izomtömeg nyugalmi állapotban is nagyobb mennyiségű energiát éget el, így az egész anyagcsere felgyorsul.

Az erősítő edzés egyéb előnyei:

  • Súlyzós erősítő edzéssel megelőzhető az idős kori izomvesztés.
  • Az erősítő edzés segít megelőzni a csontritkulást, csökkenti kialakulásának esélyét.
  • Erősödnek a csontok, így csökken a csonttörés lehetősége.
  • Fokozza az anyagcserét.
  • Az erősítő edzés hatására az izmok sok energiát tárolnak, így aktív izomszövet alakul ki.
  • Fokozódik az ízületek stabilitása (sok kollagén fehérje termelődik, ami növeli az inak és ízületek erejét).
  • Rendszeresen végzett erősítő edzés hatására kevésbé sérülékeny lesz a test – az izmos test jobban ellenáll a sérüléseknek.
  • Csökkenti a cukorbetegség és szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Mire figyeljünk az erősítő edzésnél?

Erősítő edzésnél nagyon fontos betartani néhány dolgot, amelyek nélkül erőfeszítésünk nem lenne hatékony. Minden alkalmat bemelegítéssel kell kezdeni, hiszen az izmok nem átlagos terhelésnek vannak kitéve. Ennek nem kell hosszúnak lennie, az a fontos, hogy az erősíteni kívánt testrészek jól át legyenek mozgatva.

Az edzéseket ajánlott felügyelettel vagy személyi edzővel végezni, hiszen bármikor segítségre lehet szükségünk, valamint egy hozzáértő felügyelő segíthet a gyakorlatok pontos elvégzésében is.

Szintén fontos, hogy a súly növelése ne menjen a helyes gyakorlatvégzés rovására. Az egyes gyakorlatok legyenek változatosak, mindig más testrészt mozgassanak meg. Ezek között a pihenőidő elhagyhatatlan – mind az izmoknak, mind nekünk szükségünk van pihenésre az erősítő edzés szakaszai között.

A feszülő, csak összehúzódást végző izmok megrövidülnek, így a hozzájuk tapadó inak, szalagok könnyebben szakadnak, sérülnek. Azonban nyújtással, lazítással elkerülhetjük az izomlázat, és az esetleges sérüléseket.

Egy hatékony edzéstervben szerepelnek mind aerob, mind erősítő típusú mozgásformák, csak így érhető el tartós fogyás, valamint egészséges szervezet. Érdemes rendszeresen, hetente többször sportolni – a legjobb, ha minden edzésen aerob és erősítő mozgást is végzünk, például kardio (mondjuk futás vagy biciklizés) után erősítünk, vagy labdázunk. A testalkatunknak (mezomorf, endomorf, ektomorf) megfelelő mozgás minden esetben a leghatékonyabb, ezért érdemes szakértő segítségét kérni az edzésterv kialakításához!

Szeretnél jó formába kerülni, teljesítményedet növelni?
Szeretnéd kihozni magából a maximumot?
Több önbizalomra vágysz?
Szeretnél a stressztől megszabadulni?

Tudd meg pontosan milyen alkatú vagy, milyen jellegű mozgás, milyen edzés vezet céljaid eléréséhez! Válassz a következő lehetőségek közül!

 

Tetszett a bejegyzés?

Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon, vagy küldd el nekik e-mailben.
Hidd el, hálásak lesznek az információért.

Ugye, Te már tagja vagy rajongói oldalunknak?
Mit sportoljak? Facebook-oldal