Érvizsgálat: áttörő megoldás az érelmeszesedés korai felismerésére

Az Arteriográfos érvizsgálat a mért paraméterekből meghatározza az artériák állapotát, amely lehet optimális, normális, vagy kóros. Ez utóbbi esetben magas a kockázata az érelmeszesedés és egyéb szív és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) kialakulásának.

Ezért a TensioMedTM Arteriográfos érvizsgálat nagy szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, még abban a szakaszban, amikor a folyamatok kontrollálhatóak.

Kinek ajánlott az érvizsgálat?

  • Aki túlsúlyos
  • Aki dohányzik
  • Aki stresszes körülmények között él és dolgozik
  • Akinek magas vérnyomása van
  • Hölgyeknek, akik a változókorba lépnek
  • Akinek magas a koleszterin és/vagy a vérzsír (triglicerid) szintje
  • Akinek családjában előfordult magas vérnyomás vagy szívbetegség
  • Akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
  • Akinek váratlanul memóriazavara kezdődik (agyi erek meszesedésének egyik első tünete)

Megrendelem a vizsgálatot >>>

Hogyan működik az Arteriográfos érvizsgálat?

Az Arteriográf azt a legújabb tudományos felfedezést használja fel a mérés során amely bebizonyította, hogy a felkarra helyezett és megfelelő nyomásra felfújt mandzsettával olyan jelek regisztrálhatók, amelyek pontosan tükrözik a teljes artériás rendszer, ezen belül az aorta keringési viszonyait. A mérés azon a törvényszerűségen alapszik, hogy a szív összehúzódásának hatására az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik (reflektálódik) az aorta oszlásának magasságából (bifurcatio), ezért a systole alatt jól észlelhető második hullám (late systolic peak) jelenik meg. A második (reflektált) hullám az aorta rugalmasságától (large artery stiffness) függő idő (RT S35) elteltével és a perifériás erek tónusától (perifériás ellenállás) függő amplitúdóval (AIx) rárakódik (augmentálódik) az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján a reflexiós idő (RT S35), valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolság (JUG-SY) meghatározásával kiszámítható a pulzushullám terjedési sebessége az aortában (PWV S35).

érvizsgálat

A reflektált és az első hullám amplitúdójának meghatározásával kiszámítható az augmentációs index (AIx), amely információt ad mind az aorta rugalmasságáról (érelmeszesedés), mind a perifériás kiserek ellenállásáról (vascularis tonus).
A systolés nyomás + 35 Hgmm-en felvett görbén észlelhető az aorta billentyű záródása, így lemérhetjük az ejekciós időt (ED), amelynek felhasználásával a diastolés nyomáson felvett görbén meghatározzuk a szívciklus alatti görbe systolés (SAI), valamint diastolés (DAI) területét.  Az SAI és a DAI értékeiből a koszorúserek perfúziós viszonyaira következtethetünk.

A TensioMedTM rendszerrel a következő paraméterek határozhatók meg:
– systolés és diastolés vérnyomás (Sys, Dia)
– artériás középnyomás (MAP) pulzusnyomás (PP)
– pulzusszám (HR)
– augmentációs index (Aix)
– systolés vérnyomás az aortában (SBPao)
– aorta pulzushullám reflexiós idő (RT S35)
– pulzushullám terjedési sebesség az aortában (PWV S35)
– bal kamra ejekciós időtartam (ED)
– szívciklus systolés területi index (SAI)
– szívciklus diastolés területi index (DAI)

Megrendelem a vizsgálatot >>>